петък, 2 март 2012 г.

Кифлички с френско тесто

        




     Рецептата за френското тесто я взех от тук.От много време се каня да я пробвам. Станаха чудесни кифлички .Направих два варианта -сладки и солени.





Продукти:

1 ч.ч.- топло прясно мляко
1пак.-суха мая/или 1/2 пак.жива мая/
2с.л.-захар
щипка сол
200гр.-масло +мас /в оригинала  маргарин/
3ч.ч.-брашно

Маята и захарта се разтварят в топлото мляко.Към тях се прибавя размекнатата мазнина и щипка сол.После се измесва с брашното тесто.Трябва да не лепне и да не е много твърдо.Оставя се да престои 30мин.в хладилника.След това се разточва с дебелина 2-3мм.Оформят се кифлички.Пълнежа е по-желание.






Ползвах черешки от сладко за сладкия вариант и оформих във вид на розички.






 





Другата половина от тестото нарязах на триъгълници и завих с плънка от яйце и сирене.Намазват се с разбит жълтък и олио . Могат да се поръсят със сусам,мак .
Пекат се в предварително загрята на 180гр.фурна за около 20 -30мин.









И на края ви поздравявам с цъфналия ми зюмбюл!




23 коментара:

  1. Мира,прекрасно предложение и превъзходно изпълнение!Определено ще пробвам кифличките,а зюмбюла е толкова красив....мерси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка ,горещо ти ги препоръчвам,много са вкусни!
      Благодаря!

      Изтриване
  2. Зюмбюлът е чудесен!
    Както и кифличките!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани зюмбюла ухае прекрасно,аромата му изпълва цялата стая!
      Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  3. МИРА, поздравления за хубавите кифлички.
    Аз съм ги правила и знам за каква вкусотия става въпрос.
    Много добре си ги направила и надиплила.
    Прегръдки мила и хубави почивни дни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче здравей,радвам се че си ме посетила!
      От доста време са ми в плановете ,но чак сега намерих време за тези невероятни кифлички!
      Приятен уикенд и на теб!

      Изтриване
  4. Мира,
    и тук красиви розички и чудни солени кифлички;) И от двете ще си взема;)
    Зюмбюлът ти е разкош и е в състояние да вдигне всяко паднало настроение;)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Марте!
      Хубав уикенд и на теб!

      Изтриване
  5. Много хубави са станали кифличките,а и знам,че са чудесни на вкус,защото съм ги правила.А зюмбюла е прелест.Приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Ели!
      Слънчева събота и хубав празник!

      Изтриване
  6. Розичките са много красиви, интересни като оформление! Благодаря за зюмбюла! Прекрасен е! Честит 3 март!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Канди ,благодаря за отзивите!Поздрави!

      Изтриване
  7. Много интересна технология! Не съм пробвала да правя кифлички до сега.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели,пробвай някой ден,надявам се да ти харесат!
      Поздрави и благодаря за посещението!

      Изтриване
  8. Мира, много ми харесаха розичките.Непременно ще ги направя.Благодаря за подробностите на процеса.Уж съм стара домакиня, а най схващам от картинки.
    Усмивки и слънце през новата седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Вили!Радвам се ,че са ти харесали моите кифлички!
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  9. Мире,чудни розички са станали.Вили ,и аз като тебе,най-ми е лесно с картинки...
    Усещам аромата на зюмбюла.....
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Мира,разкошни са и двата варианта!Сладките даже са много ефектни!
    Вдъхвам от прекрасното зюмбюлче и ти пожелавам хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси радвам се ,че са ти допаднали кифличките!

      Изтриване
  11. Прекрасна рецепта, много уважавам такива мултифункционални теста.:)
    Всичко изглежда чудесно, Мира.:)
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзивите!
      Успешна нова седмица ти желая!

      Изтриване
  12. Ох, страхотно изглежда всичко! Искам да опитам от всичко:)

    ОтговорИзтриване