Сладки" Орехчета"
29.1.13
Мил спонен от детството са тези вкусни сладки.Рецептата и формата за тях са от моята майка.
Продукти:
За тестото:
125гр.-краве масло
1-яйце
1/2ч.ч.-пудра захар
1/4ч.ч.-кис.мляко
3ч.ч.-брашно
1/4ч.л.-сода бикарбонат
1-ванилия
щипка-сол
За крема:
2ч.ч.-прясно мляко
2с.л.-брашно
3с.л.-кристална захар
1-ванилия
125гр.-масло
5с.л.-пудра захар
150гр.-смлени орехи
1ч.л.-коняк
Най-напред се приготвя тестото.
Разбиват се яйцето с пудрата захар , мекото масло ,щипка сол и ванилията.
Добавя се киселото мляко , в което е погасена содата .
Придавя се брашното и се измесва меко нелепнещо тесто.
Правят се топчета с големината на лешник и се пекат на котлона в предварително загрята преса.
Кремът се прави като се загрява до завиране прясното мляко с кристалната захарта.
Към него се прибавя разтвореното предварително с малко мляко брашно.
Бърка се до сгъстяване.
Готовият крем се оставя да се охлади напълно.
През това време се разбива на пухкав крем размекнатото масло заедно със пудрата захар.
Ароматизира се с ванилия и коняк.
Към получения маслен крем се добавя охладения млечен крем,смлените орехи и трохите останали при оформянето на ореховите черупки.Разрърква се добре.
С получения крема се пълнят изпечените черупки и се слепват на орехчета.
Орехчетата трябва да престоят няколко часа преди консумация,за да поемат от крема.
33 коментара
Съвършени са тези орехчета, при майка ми има една подобна форма, но не съм ги пробвала от много години, никой не се е сещал за тях, добре, че ги представи!
ОтговорИзтриванеИ у моята майка някъде БИ трябвало да се е скрила една такава преса и като си спомня колко рядко ни правеше,колко вкусни бяха и как бързо свършваха....то верно са повече от мил спомен,а твоите снимки,Мира,направо разбиват сърца!
ОтговорИзтриванеПерфектни са ти станали!
Хубава вечер!
Чудесни са ,Мире ! Много красиви ! Никога не съм правила , нямах такава преса ,но знам колко са вкусни !
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки ! Поздравления !
Прегръдка и хубава вечер !
И на мен ми навяват мили спомени от детството като гледам тия мънички бисерчета.Прекрасни са Мире.
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая Мире.
Никога не сме имали такава преса, но когато ме черпеха си пълнех шепите и джобовете с тях, за "радост" на всички и най-вече на майка ми;))) Наистина мили спомени. ЧУдесни са, Мира!
ОтговорИзтриванеИмам формички за орехчета,но индивидуални..........,никога не съм ги ползвала и мисля,че удари техният час:))))))))))))))Чудни орехчета,Мире!
ОтговорИзтриванеОх, от кога си търся такава форма....
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки, Мира! Много сполучливи орехчета, които ме върнаха в детството. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеИ у нашата къща нямахме такава преса-а тези твои орехчета са вълшебни,Мире.Доста врътня си е сигурно с тях,докато ги приготвиш.Ама после с удоволствие си ги хапваш...
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Разкошни снимки и много сполучливи сладки Мира:)Зная колко са вкусни, някога и аз имах такава преса:)
ОтговорИзтриванеТова сигурно е вълшебно! Никога не съм пробвала, но звучи и изглежда прекрасно!
ОтговорИзтриванеЕ , Мире,много назад ни връщаш, но с хубави спомени! :)
ОтговорИзтриванеНевероятно вкусни са! А снимките ти са прекрасни - просто да си протегна ръката и да си взема!
Поздрави!
Здравей, Мира!
ОтговорИзтриванеБихме искали да публикуваме рецептата ти в следващия брой на GoodFood в рубриката ни BG blogs. Ако си съгласна, ще те помоля да изпратиш снимки с висока резолюция на r.dimitrova@goodfood.bg
Поздрави!
Здравей,lois!
ИзтриванеПриятно ме изненада с това предложение!
С удоволствие изпратих снимките,дано са ви от полза.
Поздрави!
Привет и от мен, Мира!
ОтговорИзтриванеВидях тези страхотни орехчета в "Гответе с мен" и ето ме тук веднага! :)
Много мили спомени провокира у всички с тях, и аз не правя изключение! Безкрайно съблазнителни снимки! Поздравления! Благодаря за рецептата и насладата!
Поздрави и хубаво утре!
П.С. А би ли споделила от къде мога да се снабдя с такава преса? Никога не съм имала, нито съм виждала да се продава някъде, а много ми се иска да ги приготвя и у дома.
Искам да ви благодаря,за интереса към орехчетата!
ОтговорИзтриванеПо отношение на пресата мога да кажа ,че е купувана преди много години.
До колкото ми е известно подобни преси продават в Шумен.
Разликата е голяма и резултата не е същия за голямо съжаление.
Казвам го от личен опит,защото я имам и съм я пробвала.
Поздрави на всички!
А бихте ли казали ако знаете къде по-точно се продава в Шумен.В кой магазин.Ще съм ви много благодарна.
ИзтриванеЗдравей ,Снежи!Нямам информация за магазина в Шумен,който продава пресите.Засичам обаче във фейсбук страница ,която предлага преси:Бабините сладки орехчета.Тези преси са по-различни от моята.Дано съм била полезна.Поздрави!
ИзтриванеМира, орехчетата ти са повече от впечатляващи! Снимките ти са повече от красиви, а рецептата ти - страхотна! И аз отдавна искам да ги направя, но преса не намирам, купих си едни метални формички, но те са микс и за съжаление се пекат на две части, пък и само 4 черупки стават, останалото са пеперуди и т.н.:), но засега ще се наслаждавам на твоите, а както прочетох ще се насладя и след време в Good food. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесни!!! Не съм яла от години. С удоволствие си дръпвам няколко.
ОтговорИзтриванеО, прекрасни!
ОтговорИзтриванеЗа Коледа приготвяхме от тях:)
Неустоимо вкусни!
Наистина мил спомен от детството! Просто ненаситни бяхме. Майка ми си мечтаеше да ги сервира на другия ден,но ние и няколко часа не чакахме.Тези дни при едно "разчистване" намерих и пресата.Ще ядем пак орехчета!Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеДобре дошла ,Радка!Щом имаш преса,проблем няма. :)
ИзтриванеПоздрави!
Страхотни сладки и благодаря ,Мира за подробната рецепта,моля само да ми кажеш за пресата загрява се на котлона,но как разбирам,че е готова :)благодаря
ОтговорИзтриванеЗдравей,Таня!
ИзтриванеПресата я оставяш на котлона около 3-4мин.Приготвяш малки топчета от тестото.Отваряш пресата и поставяш във всеки отвор по едно.Затваряш я и оставяш пак за около 2-3 мин.После проверяваш до каква степен са се изпекли и ако искат още пак затваряш и оставяш да се пекат.Периодично проверяваш .Трябва да се получи леко златист цвят.После ги вадиш като внимаваш да не се изгориш.Ако има излезнало тесто извън формичките намали размера на топчетата.Успех!
Прости ми отново за безпокойството мила Мира :) но последно въпросче трябва ли да мажа пресата с нещо олио или брашно,още утре ще си ги направя ,благодаря за всичко :) хубава вечер
ОтговорИзтриванеНе се притеснявай,Таня.Радвам се,че си се спряла на моята рецепта.
ИзтриванеПресата не се маже с нищо и не се ръси с брашно ,а директно се поставя тестото.
Дано пресата ти е като моята.Защото оформя много добре ореховите черупки и им придава добра дълбочина.С други преси стават малко по плитки и с не толкова добър релеф.Но въпреки това вкусът им е чудесен.Ако има от страни на черупките излишно тесто просто с малко ножче изрежи излишното и го прибави към крема за пълнежа.Ще се справиш иска се малко търпение.
Поздрави и ще се радвам да споделиш резултата! :)
Честита Коледа Мирка:)с твоя помощ успях да зарадвам всички с прекрасните охлювчета жалко че се хапнаха набързичко иначе и снимки щях да ти пратя,благодаря и весело посрещане на новата година бъди жива и здрава:)
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа,Таня!
ИзтриванеСигурна съм ,че си се справила с орехчетата.
Факта ,че са изчезнали бързо е доказателство за това. :)
Желая ти здраве,щастие и нестихващо вдъхновение!
Здравейте! Може да Ви се стори странен въпросът ми, но ще Ви го задам - Тази преса за орехчета дали може да се използва за направата на гофрети? Имам я от майка ми, и когато дъщерите ми бяха малки, много се забавляваха да правят сладки, но от години не съм я ползвала. Та сега подреждах шкафовете и я открих. Дали пък не би могла да влезе пак в употреба? :) Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеНямам идея дали става за гофрети.Трябва да се пробва. :)
ИзтриванеЗдравейте,аз имам преса но е с гъбки и др.фигурки които не се пълнят с крем.Кажете рецепта моля...
ОтговорИзтриванеЗдравейте , аз намерих една стара преса у майка ми , формите са орехчета , жълъд , мида и гъбка . Направих тестото и ги опекох . Но не се разделят на две черупки . Стои цяла формата и като я разчупя вътре е пълна . Не стои празно място .
ОтговорИзтриванеДали формата ми е различна или нещо с тестото не съм успяла ?