Памук погача
19.9.14
Няма как да не пробвам прочутата Памук погача.Ползвах рецептата на Зиче.
Благодарна съм на всички,които споделиха рецептата и оформянето на тази невероятна пита!
Продукти:
1 ч.ч. (240 мл) -топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) -топла вода
1 ч.ч. (240 мл) -растително масло
5 с.л. -захар
1 с.л.- сол
½ пак. (20 г)- прясна мая или 7гр.-суха
6 ч.ч. (840 г)- брашно
1- жълтък/ за намазване /
Маята , 1 с.л. захар,2лъжица брашно се разтварят във водата.
Сместа се оставя за 10-15 минути да шупне.
В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се изсипва сместа с маята, затопленото млякото, олиото.
Добавя се захарта,а солта в брашното.
Разбърква се с лъжица.
Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото се дели на две части.Всяка се разточва във формата на правоъгълник ,на тънко./4мм/
С остър нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 5см.
Навиват се на кифлички като се започва от основата.
Редят се в тава/28-30см./ покрита с хартия за печене или подмазана.
Питката се покрива и оставя 30-40 минути на топло .
Намазва се с жълтък разбит с лъжица прясно мляко.
Пече се при 180°C на долен реотан с вентилатор.
Към средата на печенето се включва и горния реотан.
Пече се до приятен златист загар.
31 коментара
Аууу ... като изваяна е! Прелестна е ... също като подноса под нея :) !
ОтговорИзтриванеЩе я направя за някой празник :)
Поздрави Мира!
Благодаря,Гоголинка!
ИзтриванеДнес имах повод да я направя.
Поздрави!
Изглежда невероятно!!! Ще опитам и аз да я направя, но питам - количеството олио не оказва ли влияние върху аромата на питата т.е не мирише ли тестото на олио? Дали ще се получи с масло?
ОтговорИзтриванеВелина
Здравей,Велина!
ИзтриванеОще не сме я разчупили. :)
По-късно ще споделя.
Поздрави!
Направих я!!! Стана чудесна!
Изтриванеhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=848328731845485&set=pcb.756748787722838&type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=848328728512152&set=pcb.756748787722838&type=1&theater
Велина,наистина е станала разкошна!
ИзтриванеПоздрави! :)
ЕЕЕЕ..Мире невероятна е станала мила! Какво се получи от събрани рецепта и оформяне ..хит на питката. Много се радвам ,че и ти си я пробвала и ви е харесала.
ОтговорИзтриванеСилно те прегръщам!
Здравче,гостите ми бяха впечатлени от вида и вкуса на питката!
ИзтриванеОтлагах я доста време с идеята да има повод, за да я направя.
Благодаря още веднъж за споделената рецепта!
Поздрави и целувки!
Майсторство и красота! Прекрасна е! Ще я направя с удоволствие! Поздрави!
ОтговорИзтриванеГуинет,направи я заслужава си!
ИзтриванеПоздрави!
Мира, прекрасна е!
ОтговорИзтриванеБраво!
Благодаря,Илианка!
ИзтриванеПоздрави!
Невероятна....какво друго да кажа :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря,Дианка!
ИзтриванеХубави почивни дни!
Мире, не само си я пробвала, ами направо си я измайсторила! Прекрасна питка, браво! И толкова елестично изглежда тестото ти. Ще се престраша и аз да опитам някой път. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни!
Гери, не е толкова трудно само трябва да запретнеш ръкави. :)
ИзтриванеПоздрави!
Невероятна пита! разкошна! поздрави, Мира!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Цвети! :)
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Питка за чудо и приказ,Мира!Без да се пукне някъде или разкриви оформлението,браво,страхотна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Роси! :)
ИзтриванеВъпреки, че не съм фен на памук питите, останах възхитена от вида на тази пита.
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Валя! :)
ИзтриванеПоздрави!
Здравейте- а да запитам сирене може ли да се добави към питката?
ОтговорИзтриванеМира,честита 2015г.
ИзтриванеСпоред мен въобще не е проблем да се добави сирене към питката.
Правих кифлички със сирене от същото тесто и станаха чудесни.
Надявам се да съм ти била полезна!
Благодаря за споделената рецепта,пробвах я и стана великолепна и на външен вид и на вкус,много успехи
ОтговорИзтриванеПо време на печенето питката се сви,иначе всичко направих по рецептата :-(.Къде сгреших?
ОтговорИзтриванеДа не би брашното да е дошло малко?
Изтриванездравейте - дано ми отговорите, че не разбрах - тази вода, която е в рецептата, къде се слага точно?
ОтговорИзтриванеПрисъединявам се към въпроса за водата...)
ОтговорИзтриванеМаята се разтваря в нея...
ОтговорИзтриванеЛюбимата ми рецепта за погача!
ОтговорИзтриване