вторник, 11 декември 2012 г.

Зрял фасул с ориз на фурна



Продукти:


2ч.ч.-зрял бял фасул
2/3ч.ч.-ориз
1гл.-кромид лук
2бр.-моркови
3,4бр.-чушки
1 лютива чушка
1с.л.-червен пипер
1ч.ч.-домати от консерва
100мл.-олио
джоджен
черен пипер
сол на вкус






Фасулът се накисва от предната вечер.
На следващия ден се сварява с нарязаните моркови и олиото.
Солта се слага след като се е сварил и се оставя още 15 мин на котлона.
Отстранява се.
В тиган се запържва лукът с нарязаните чушки.
След като омекнат се добавя измития ориз.
Като се запържи се поръсва червения пипер.
Разбърквата се няколко пъти и веднага се слагат доматите.
Добавя се отцедения сварен фасул.
Следва черен пипер и джоджен.
Ястието се изсипва в гювеч и се разрежда с бульона от варенето на фасула.
Течността трябва да е на нивото на фасула.
Запича се във фурната на 200гр.за 20 мин.
Ако  течността се окаже недостатъчна се добавя още по време на готвенето.





Да ви е сладко!



19 коментара:

  1. Много интересно!
    Не съм пробвала никога.Картофи с ориз да, но боб?
    Ще се пробва!
    Прегръдки Мире*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай,Кате ще ти хареса!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Много е вкуснен така приготвен боба.Много го обичаме.Чудна рецепта за бъдни вечер Мире.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Танче ,рецептата е подходяща за бъдни вечер.
      Радвам се,че си го приготвяла!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. А аз на Роби все му правя ориз с боб , но след като сваря боба отделям от него ,в тиган запържвам малко лук и ориза до прозрачно и после изсипвам бобчето :) .... когато ми каза за пръв път ,че го иска така бях много учудена , но той си го харесва :) !
    Може да пробвам и твоята рецепта ,Мире ....чудесна е !
    Хубав следобед ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и в тенджера да се приготви ,но аз реших да го запека във фурната!
      Благодаря,Ванче!

      Изтриване
  4. Много интересна комбинация никога не съм я чувала ,(голям срам).
    Много добре изглежда Мире чудна рецепта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е срам Зиче,винаги има какво да се научи..:)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. И аз не съм приготвяла тази комбинация,и даже да си призная не съм я чувало,но пък ми се струва много вкусно.Прекрасно си го сервирала това апетитно ястие,Мире!Прегръдки :)))))))!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Миленка!Тази рецепта я научих от свекърва ми преди години.
      Тогава и мен ме изненада комбинацията.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Мире,изглежда много апетитни!!!!!
    Не съм опитвала това ястие,а е подходящо за бъдни вечер!
    прегръдки и хубава вечер мила

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме,може да го напълниш и в чушки за бъдни вечер!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Един от любимите ми варианти на приготвяне на боба! Много е вкусно! Опитайте - заслужава си!
    Мира, прекрасно си поднесла ястието! Поздравления!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили радвам се ,че си го приготвяла!
      Благодаря за хубавите думи!

      Изтриване
  8. обичам експериментирането в кухнята-тази рецепта ще е следващата.Според мен най важно е да попаднеш на подходящия боб.Алекс-В.Търново

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошъл ,Алекс!
      Напълно съм съгласна с теб,че трябва да се попадне на подходящия боб.Това не е никак лесна задача.Предполагам ,че всеки с опит има предпочитания и изпитан вариант.
      Радвам се ,че съм те впечатлила с това ястие!
      Хубав ден!

      Изтриване
  9. Много интересна комбинация :). Никога не съм яла боб и ориз, но непремено ще пробвам. Благодаря за идейката.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Добре аз само не разбрах слагаш го в гювеч, но на снимката е тава? или тавата е глинена? или го печеш първо в гювеч и поле го прехвърляш в тава?

    ОтговорИзтриване