Гевреци със сусам и мак
16.12.12
Днес ви представям рецептата на моята приятелка Петя Цанкова,която е невероятен кулинар. Благодаря ,Пете!
Може да ги приготвите за предстоящият празник-Игнажден.
Когато видях тези гевречета ми стана ясно ,че мира няма да има, докато не ги направя.Спазих рецептата и нищо не съм променяла,което рядко ми се случва.:)
Когато видях тези гевречета ми стана ясно ,че мира няма да има, докато не ги направя.Спазих рецептата и нищо не съм променяла,което рядко ми се случва.:)
Станаха чудесни,с хрупдава коричка от вън и пухкави от вътре,убедете се сами!
Продукти:
За тестото:
200мл.-пр.мляко/или вода/
1 /2пакет-мая
2-3 с.л. олио
1 яйце
1 белтък
1 с.л.захар
1 ч.л. сол
350 -400 гр брашно
За намазване на гевреците :
1 жълтък
1 ч.л.олио
За поръсване :
1-2 с.л.сусам
1-2 с.л. мак
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко със захарта и 2 с.л.брашно и се оставя на топло да шупне .
В купа се пресява брашното и към него се прибавят солта,олиото ,яйцето, белтъка и шупналата мая.Замесва се еластично тесто ,което не трябва да лепне.
За да са меки и пухкави гевреците тестото се удря 30 пъти в масата .
Тестото се намаслява ,поставя се в купата ,покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема му.
Втасалото тесто се разделя на 10 топки ,а всяка една на още две,т.е. общо 20 топчета.
Топчетата се разточват отначало между дланите ,а после върху намаслен плот на фитили дълги около 40-45 см.Два по два фитилите се усукват и краищата им се слепват добре.
Така оформените гевреци се поставят на разстояние един от друг в тавата на печката ,покрита предварително с хартия за печене.Намазват се с помощта на четка с разбития с олиото жълтък и се поръсват със сусам или мак ,поотделно ,или на един да се редуват ивица сусам -ивица мак.
Приготвените гевреци се оставят да починат ( да втасат) около 15 минути.
Повече не е необходимо,защото докато се оформят процесът на втасване е започнал.
Пекат се в предварително загрята на 180 *С фурна до получаването на приятен златист загар - но внимавайте да не ги препечете!
Тези пухкави и меки гевреци могат да се поднесат с чаша айрян ,прясно мляко ,боза ,а могат и да се хапнат само така.
24 коментара
Прекрасни гевречата Мире много хубави са станали.Вземам се един пухкав и мек геврек с чаша айрян. :) :) :)Хубава Неделя Мире!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Танче!
ИзтриванеХубава неделна вечер и на теб!
Как пък ги изпече без да се докоснат и деформират тези прелести!!!?
ОтговорИзтриванеПерфектно изпълнение!!!
Кажи моля, в колко тави ги редиш и на какво разстояние?
Вълнуваща нова седмица,Мира!
Вили ,редя ги върху хартия в тавите от готварската печка на 2,3см.Така не прилепват,изпичат се и от страни./5 гевречета в тава/.
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
Благодаря!
ИзтриванеМире това са Турските гевреци правила съм ги преди време и сега ми ги напомни.
ОтговорИзтриванеИ при теб са станали страхотни много си ги изпипала от всякъде.
Красота и изкушение витае от публикацията ти!
Прегръдки и хубава неделя!
Може и да са турски Зиче,много ни харесаха.
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи и те прегръщам!
Какви вкусни гевречета! Много красиво оформени! Комплименти, Мира!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Катенце!
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Мире, бих ги правила с повод и без такъв, ама пусто тесто, не ми върви тая работа, заболяват ме ръцете, а резултатът така и не си заслужава после;)
ОтговорИзтриванеПрекрасни са станали!
Марте,как така тестото ще те измолява...То трябва да е меко,нелепнещо и е удоволствие да го месиш.
ИзтриванеРезултата те уверявам ще те вдъхнови!
Поздрави и хубава вечер!
Така апетитно изглеждат, че ми се иска да протегна ръка и да си взема най-близкия!
ОтговорИзтриванеМире, много красиво си ги оформила, както и снимките ти са чудесни!
Искрени поздравления!
Благодаря Тили за хубавия коментар!
ИзтриванеХубава вечер!
Е, ама са много, много красиви и много, много апетитни, Мира!
ОтговорИзтриванеПоздравления за резултата! Разкош! Който си го може - може си го :)
Много усмивки :)
Инче,много ме зарадваха твоите думи!
ИзтриванеБлагодаря и ти желая топла и уютна вечер!
Красота! Поздрави:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Цвети!Радвам се,че са ти харесали гевречетата!
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Мире,както казах и във фейса-гевречетата са страхотни,така апетитно ми намигат!!!
ОтговорИзтриванепоздрави и хубава седмица!
СтрашОтни :). Много професионално изпълнение, като от витрината на скъп магазин ;)
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Чудесни са, Мира!
ОтговорИзтриванеНа външен вид изглеждат прекрасно!
Ще пробвам и на вкус някой път ;)
Поздрави!
Благодаря,Ели!
ИзтриванеПоздрави!
Страхотни са,Мира!
ОтговорИзтриванеВдъхновение....
Чакам с нетърпение почивните дни за да ги приготвя.
Поздрави и весели празници!
Добре дошла,Габи!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ги приготвиш и очаквам отзиви!
Поздрави!
Това са моите гевречета.След дълго ровене в нета най-после намерих рецепта която ме,,грабна" от първия прочит.Благодаря .Весели празници!
ОтговорИзтриване