вторник, 18 декември 2012 г.

Щолен с марципан





Дозата е за четери средно големи щолена

Продукти:

750 г брашно
 42 гр- прясна мая
1ч.ч.- прясно мляко
 200гр.- краве масло
1/2ч.ч.- захар
2 жълтъка
2 ванилии
1есенция-портокал
настъргана кора от лимон
100 гр.- стафиди
около 150гр.-микс от сушени плодове
портокалови корички
коняк
100гр.бадеми/запечени/
250гр.-марципан
50 гр.- краве масло/ за намасляване/
щипка сол
около100гр.-пудра захар/за поръсване/







Най напред се нарязват плодчетата от микса и заедно със стафидите и портокаловите корички се заливат с малко коняк.





Разтваряме маята в хладкото мляко заедно с 1 с.л. захар и малко брашно.
Покриваме с фолио и оставяме на топло до образуване на мехурчета по повърхността.






През това време разбиваме двата жълтъка със захарта и добавяме маслото,което сме затоплили преди това .
Сипваме ванилиите и настърганата лимонова кора.Разбъркваме съставките.
В голяма купа се пресява брашно и се прави кладенче.
Там изсипваме маслената смес и шупналата мая.Замесва се тесто средно твърдо.
Оформя се на топка и се поставя в намаслен съд .
Покрива се с фолио и се оставя да втасва 1 час на топло./Понеже съм нетърпелива го сложих във фурната на 50 гр.за 30 мин./
След това се премесва леко и се разстила на правоъгълник.
Наръсва се с отцедените плодове и се омесва.
Връща се в съда за втасване за 1 час./в моя случай във фурната/
След това се оформят четери щолена ,като по средата им се слага витил марципан и още веднъж втасват за 15 мин.на 50 гр. във фурната.
После се увеличават градусите на 170 .
Пекох на вентилатор около 45-50мин..
Още топли се намазват с масло и след това се посипват обилно с пудра захар.




12 коментара:

  1. Чуден е щолена ,Мире ! Не съм правила на гледах подобна рецепта в един италиански блог !
    Хубав следобед ,мила ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  2. Взимам си парченце щолен обезателно,Мира,изглежда страхотно!Пак ме изкушаваш както винаги с нещо прекрасно,сладко и тестенко,все любими критерии!Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Мечтая някой ден да направя такова нещо. Ако има време, още тази година. Обожавам го!

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм правила и аз щолен.Купувала съм ама съм си фенче на домашно приготвените сладкиши.Мире изглежда много апетитен дано да го опазиш до коледа :) :) :)
    Хубава вечер Мире!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване

  6. Аз не съм толкова фен на сладкото, но дъщерята и внукът си падат много по щолените!
    Мире, превъзходно изглежда! А с тези съставки ясно е че е и много вкусно!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Прелест! Браво, Мирче! Аз миналата година правих, наистина домашният ми харесва повече от купеният. Твоят е превъзходен! Весели и сладки предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусно изглежда! Добре, че имам един купешки под ръка, че да не го мисля цял ден :)

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасно си се справила,Мире!Записвам си рецептата:))),дано се престраша.....

    ОтговорИзтриване
  10. Мира, започваш с коледните изненади:-)) Даже не съм опитвала щолен, но този изглежда чудесно!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря на всички за отзивите!
    Поздрави и хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесно изглежда, Мира!
    Тази година пропуснах щолените. И сега съжалявам, като гледам снимките ти.
    Поздрави и весело посрещане на празниците!

    ОтговорИзтриване