Здрава,щастлива и весела Коледа!
23.12.12
Желая на всички посетители на блога здраве,късмет и благоденствие!
Весело посрещане на празниците!
Коледни меденки
Продукти:
2бр.-яйца
1ч.ч-олио
1ч.ч.-захар
2с.л.-какао
2бр.-яйца
1ч.ч-олио
1ч.ч.-захар
2с.л.-какао
1ч.л.-сода бикарбонат
2с.л.-мед
1/2пак.канела
настъргана лимонова кора
ванилия
брашно
Яйцата се разбиват заедно с олиото и захарта и се добавя погасената сода с няколко копки лимон.После се добавя меда,канелата ,ванилията и лимоновата кора.Брашното се сипва на порции ,като се бърка непрекъснато до получаването на средно твърдо тесто.Измесва се и се разточва с кора с дебелина 3мм.Изрязват се бисквитки с формички. Пекат се на180 градуса.
2с.л.-мед
1/2пак.канела
настъргана лимонова кора
ванилия
брашно
Яйцата се разбиват заедно с олиото и захарта и се добавя погасената сода с няколко копки лимон.После се добавя меда,канелата ,ванилията и лимоновата кора.Брашното се сипва на порции ,като се бърка непрекъснато до получаването на средно твърдо тесто.Измесва се и се разточва с кора с дебелина 3мм.Изрязват се бисквитки с формички. Пекат се на180 градуса.
След като се охладят се декорират с белтъчна глазура.
...и елхички...
и ботушки...
Линцерови сладки
/по рецепта на Наталина/
500 г брашно
250 г краве масло
200 г пудра захар
настъргана кора от 1 лимон
3- жълтъка
или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)
за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен)
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Пресяваме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата.
Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата.
По желание прибавяме лимонената кора.
Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място (хладилник).
Ако ви се стори, че тестото е по-сухо (ронливо), прибавете още един жълтък.
Преди печене се разточва кора - 0,5 см дебела и се изрязват различни формички - най-добре е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е пълна, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата.
Много внимавайте да не ги прегорите (особено ако са разточени по-тънко има такава опасност).
Пекат се на около 170 С до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.
Линцеровите сладки седмица преди Коледа се слепват със сладко и поръсват с пудра захар.
250 г краве масло
200 г пудра захар
настъргана кора от 1 лимон
3- жълтъка
или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)
за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен)
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Пресяваме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата.
Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата.
По желание прибавяме лимонената кора.
Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място (хладилник).
Ако ви се стори, че тестото е по-сухо (ронливо), прибавете още един жълтък.
Преди печене се разточва кора - 0,5 см дебела и се изрязват различни формички - най-добре е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е пълна, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата.
Много внимавайте да не ги прегорите (особено ако са разточени по-тънко има такава опасност).
Пекат се на около 170 С до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.
Линцеровите сладки седмица преди Коледа се слепват със сладко и поръсват с пудра захар.
Ванилени кравайчета
/по рецепта на Наталина/
Продукти:
150 гр. брашно
70 гр. нишесте натурално
70 гр. пудра захар
80 гр. орехи или лешници – смелени
150 гр. краве масло със стайна температура
1-2 жълтъка (зависи от големината на яйцата)
ванилия
За овалване:
120 гр. пудра захар смесена с
2-3 пак. ванилия
На дъска за месене или в купа се пресява брашното. Към него се прибавят нишестето, захарта и смлените орехи . Размесват се и след това се прибавят жълтъците и маслото – на късчета. Замесва се гладко тесто, което се оставя за една вечер под формата на цилиндър в хладилник. На другият ден от него се режат еднакви по големина колелца. Всяко се оформа на пръчица 6-7 см. дълга, и около 1 см. дебела. Краищата и се завиват под формата на кравайче. Нареждат се в НЕ намаслена тава и се пекат в предварително загрята на 170˚С фурна, до порозовяване. Не бива да се препичат, за да не станат твърди. Още докато са горещи се овалват в пудрата захар ароматизирана с ванилия.
150 гр. брашно
70 гр. нишесте натурално
70 гр. пудра захар
80 гр. орехи или лешници – смелени
150 гр. краве масло със стайна температура
1-2 жълтъка (зависи от големината на яйцата)
ванилия
За овалване:
120 гр. пудра захар смесена с
2-3 пак. ванилия
На дъска за месене или в купа се пресява брашното. Към него се прибавят нишестето, захарта и смлените орехи . Размесват се и след това се прибавят жълтъците и маслото – на късчета. Замесва се гладко тесто, което се оставя за една вечер под формата на цилиндър в хладилник. На другият ден от него се режат еднакви по големина колелца. Всяко се оформа на пръчица 6-7 см. дълга, и около 1 см. дебела. Краищата и се завиват под формата на кравайче. Нареждат се в НЕ намаслена тава и се пекат в предварително загрята на 170˚С фурна, до порозовяване. Не бива да се препичат, за да не станат твърди. Още докато са горещи се овалват в пудрата захар ароматизирана с ванилия.
14 коментара
Весела и щастлива Коледа ,Мире !
ОтговорИзтриванеЗдраве и благоденствие !
Хубави , красиви и вкусни коледни сладки !
Прекрасни са и трите рецепти !
Прегръдки ,мила !
Весела Коледа!
ОтговорИзтриванеМире големи красоти си сътворила БРАВО!
ОтговорИзтриванеВесели и неповторими празнични дни на теб и семейството ти!
Целувки!
Мира, невероятно красиви и вкусни са! И са ми любими и трите вида :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки!
Весели и щастливи празнични дни!
Прегръдки!
Идеалната колекция сладки си приготвила,Мира!Много сполучливи и красиви са всички!
ОтговорИзтриванеПрекрасна празнична вечер!
Мире, ще бъде много сладка вашата трапеза;)
ОтговорИзтриванеЖелая чудни празници и много здраве за всички!
Честита, весела и много вкусна Коледа!
ОтговорИзтриванеВсичко най-добро за теб и семейството ти, Мира!
Поздрави и :-)))
Честита Коледа,Мире!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Честито Рождество Христово, МИРЕ!
ОтговорИзтриванеНека да съумеем да запазим
магията на Коледната нощ
през цялата година,
за да бъдем по-добри,
да се обичаме повече
и да имаме силата
да сътворяваме
по едно малко чудо всеки ден –
една усмивка, едно добро дело,
един топъл жест.
Бъдете живи, здрави
и истински щастливи ти и семейството ти!
Честита Коледа,Мира!
ОтговорИзтриванеНа цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!
Честита Коледа, Мира! Бъдете здрави, щастливи ти и твоите близки! Много късмет и благополучие!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за хубавите пожелания!
ОтговорИзтриванеБъдете живи и здрави!
Честито Рождество Христово,Мира,
ОтговорИзтриванеПрекрасни коледни изкушения, моите поздравления и пожелания:
за здраве, мир и любов, много щастие и благоденствие;
за една красива и вълшебна Коледа,
светли и благословени празници, Диана
Мире,страхотни са сладките,а снимките са невероятни!
ОтговорИзтриванеПоздрави