петък, 31 януари 2014 г.

Какаов сладкиш с портокал




 Едва ли ще изненадам някой с днешния сладкиш.Правила съм го и в друг вариант преди време.
Реших да експериментирам с портокали ,защото комбинацията с какао е любима на всички у дома.


Продукти: 

4бр.- яйца
1 ч.ч.- захар
1/2ч.ч.-олио
1 и 1/2 ч.ч.- брашно
3с.л.-какао
1 -ванилия
1-бакпулвер
2бр.-портокали
настъргани портокалови кори

За карамела:
5 с. л.- захар за карамела
1/2 пак. краве масло

За сиропа:
2бр.-портокали
3с.л.-захар



На дъното на тавата/28 см/ се поставя изрязана пекарска хартия.
Карамелизира се захар и се разпределя върху нея.
След това се изсипва разтопеното предварително масло.
Подреждат се предварително почистените и нарязани на кръгчета портокали.
Приготвя се кексова смес от изброените продукти.
Разбиват се яйцата със захарта,след това се добавя олиото, брашното смесено с бакпулвера,какаото ,ванилията и портокаловите корички.
С кексовата смес се заливат плодовете.






После се изцеждат портокалите и се добавя захарта.
Сиропа се загрява за кратко на котлона ,докато се стопи захарта.
Оставя се да се охлади.После внимателно се изсипва с помощта на лъжица между стената на тавата и кексовата смес./Ако ви се вижда трудно може да сиропирате охладения сладкиш след изпичане./






Пече се на 180 гр. за 40мин.или до суха клечка.
След това сладкишът се оставя да поизстине.
Леко се прокарва нож от страни да се освободи от стените на тавата.
Обръща се върху поднос и се маха хартията.
Оставя се да се охлади за час в хладилник преди сервиране.






22 коментара:

  1. Мире, любима е и на мен тази комбинаця, преркасен сладкиш! :)
    Усихнат и сладък ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. И ми се вижда сочен....харесва ми.

    ОтговорИзтриване
  3. Мен ме изненада, много е красив и е любима комбинация от вкус и аромат! СТрахотен сладкиш, браво, Мире! Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна комбинация,изглежда много апетитно!Да ви е сладко!
    Усмихнат снежен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Любима комбинация в страхотен сладкиш и красива визия, Мира,
    чудесна идея, а предполагам за финия вкус и нежен аромат...
    Сърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Дианка!
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  6. Ммм, утре да ми запазиш едно резенче, че днес е вече късно;) Фантастичен е, Мира!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай ,Марте!
      Ще ти приготвя нова доза. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Още щом прочетох заглавието, си казах че това е за мен! Харесвам тази комбинация, страхотен сладкиш!
    Поздрави, Мира!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че ти е харесал сладкишът,Тили!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Мира,правила съм какаов карамелен,но с круши,обаче точно тази технология със сиропа нещо не можах да схвана къде точно се налива.Много интересно и провокиращо предложение отново!И безспорно прекрасен кейк!
    С пожелание за слънчев зимен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,нищо специално просто сипваш с лъжица сока по ръба на тавата .
      Той после при печенето си намира място и сладкишът става сочен.
      Но ако се притесняваш си го сиропирай след като се изпече.
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Много ароматен сладкиш,Мире!........Наистина се усеща ароматът:))))))),чак при мен!
    А и техниката за сочност:)също много ме заинтригува-ново нещо ,което ще изпробвам задължително.

    ОтговорИзтриване
  10. Класически добра комбинация, Мира! Интересна технология със сиропа! Сигурна съм в перфектния резултат! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Мире,направих този сладкиш ,за да почеря в офиса за първата годинка на моята внучка.Всички много го харесаха и ти благодаря за рецептата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе ,много ме зарадва с това ,че си се доверила на моята рецепта за такъв специален повод!Жива и здрава да е малката принцеса!
      Радвам се ,че се е харесал сладкишът!
      Поздрави!

      Изтриване