четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Свински джолан със сос от нар и пълнен лук




Продукти:
1бр.-свински джолан
4-5бр.-червен лук
400гр.-гъби печурки
2бр.-моркови
1бр.-ябълка
3,4с.л.-сос от нар
1с.л.-червен пипер
50гр.-масло
1/2ч.ч.-червено вино
5,6скил.-чесън
2с.л.-олио
кимион
сол

Плънка за лука:
сърцевината от лука/нарязана ситно/
2скил.-чесън
1бр.-червена чушка/консервирана/
1бр.-домат/консервиран/
1ч.ч.- Арпа фиде
шепа стафиди
2,3с.л.-олио
кимион
черен пипер
1/2ч.л.-сол

Джоланът се осолява и шпикова със скилидки чесън.
В тиган се загрява малко олио и се запечатва от всички страни.
Изважда се и се овкусява с черен пипер,кимион.
В същия тиган се запържват нарязаните гъби,докато им се изпари течността.
Посоляват се на вкус.
В Крок пот/глинен съд/се изсипват гъбите,нарязаните на едро моркови и ябълка.
Слага се джоланът и край него се поставят пълнените глави лук.

За приготвянето на лука най-напред се почиства от люспите .
Цял се бланшира във вряща вода за 3,4мин.
После се резва дъното и от горе капачетата,които се запазват.
Избутва се сърцевината.Остават два три слоя от външната обвивка.
Приготвя се плънката.
В тигана  се слага малко олио,нарязани на ситно сърцевината от бланширания лука,червената чушка,стафидите .Запържват се до омекване.Прибавя се арпа фидето и се разбърква за 3мин.
Добавя се домата и готвенето продължава.Сместа се овкусява с щипка сол,черен пипер и кимион.
С готовата плънка се пълни лукът ,който е подреден край джолана.Поставят се капачетата.
Така приготвено ястието се залива с червеното вино.
Джоланът се намазва със смес от сос от нар,1с.л.червен пипер и разтопено масло.
Крок пота се включва на IIстепен за 4 часа.
/Ако се приготвя в глинен съд се поставя във фурната на 220гр.за половин час.После температурата се намалява на 180гр.и се готви 2часа./
След приключването на програмата се запича във фурната на грил за 10 мин.
Да ви е вкусно!



5 коментара:

  1. Прекрасно ястие! Много подходящо за сезона!

    ОтговорИзтриване
  2. Лелееее,това е безбожно вкусно!И месцето заслужава внимание,сигурно е много крехко,обаче лука ме грабна от раз!
    Хубава вечер,Мира!

    ОтговорИзтриване
  3. Mира, страшно апетитно изглежда джоланчето.....тъкмо днес гледах в магазина и много се чудих да купя или не и накрая се отказах :(, а трябвало ...с такава рецепта като твоята ще се хареса даже и на злоядко :) в къщи!
    Поздрави! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятно вкусно! Впечатлена съм от пълнения лук. Интересна идея!
    Поздрави, Мира!

    ОтговорИзтриване
  5. Уау!!! иде ми да загреба с голяяяямата лъжица! Страхотия е тази рецепта! Поздрави, Мира!

    ОтговорИзтриване