Пай с праскови
13.2.12Продукти:
1 -компот от праскови
5с.л.-захар /за карамелизиране/
1/2-пак.масло/125гр/
орехови ядки
1ч.ч.-сок от компота
Кексова смес:
3бр.-яйца
1/2ч.ч.-захар
1/2ч.ч.-олио
1ч.л-бакпулвер
2/3ч.ч-брашно
ванилия
Карамелизира се захар и се разпределя по дъното на тавичка/28 см/.Върху нея се изсипва разтопеното предварително масло.Подреждат се плодовете от компота/изпъкналата част да е обърната нагоре/и между тях се слагат орехите.
Приготвя се кексова смес от изброените продукти.С нея се заливат плодовете.Внимателно се изсипва с помощта на лъжица компота/1ч.ч/,между стената на тавата и кексовата смес.
Пече се на 180 гр.
След това сладкиша се оставя да поизстине.Леко се прокарва нож от страни да се освободи от стените на тавата.Обръща се върху поднос.
9 коментара
Чудесен сладкиш с много изкушаващи снимки! С удоволствие бих си хапнала едно парченце от него! Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеТова е моят най-любим сладкиш,Мира!
ОтговорИзтриванеНо откривам съществена разлика в начина на приготвяне,и тя е,че слагаш и 1 ч.ч. от компота преди печенето,това много ме озадачава.Правилно ли съм те разбрала,че слагаш течността преди,а не след печенето?
Сега да не вземеш да си помислиш,че му търся косур,амииии,напротив,фантастичен е и понеже както казах е най-любимият у дома,разпитвам подробно.Аз сиропирам после,а при теб явно си става сочен от преди това.
Хубава вечер!
Яна ,благодаря! Желая ти прекрасна вечер!
ОтговорИзтриванеРоси,слагам го преди печенето и като се изпече си става сочен.
Така ми е по рецепта,която е от моята майка.
Само не мога да си представя как да вмъкна течността отстрани до тестото?Или може би не заливаш с него плодовете до края и оставяш малко разстояние до ръба на тавата?
ОтговорИзтриванеИзвини ме,че така разпитвам,но вече споделих,че го обожавам този десерт!
Ще опитам непременно и твоята рецепта,благодаря!
Роси, с лъжица сипваш от страни по ръба на съда .Не оставям място,течността сама си го намира .Ако искаш ще ти напиша оригиналната рецепта,защото тази съм й намалила количествата.
ОтговорИзтриванеНе се притеснявай ,че ме разпитваш.
Ааа,не,съвсем си ми е добре рецептата,Мира!Разбрах те,ще опитам по твоя начин,много ме загложди какво ще се получи,или по-точно дали и при мен ще се получи така страхотен,като при теб!Сърдечни поздрави!
ИзтриванеМного изкусителен сладкиш, а гледам, че си има и обожатели. Аз не съм го правила, но май наистина трябва. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеИ аз правих нещо подобни онзи ден, така ми беше домъчняло за вкуса на прасковите, че не му мислих много;)
ОтговорИзтриванеМного апетитно пайче, Мира!
Хубава сряда ти желая!
Благодаря Канди ,Мъхче!
ОтговорИзтриване