понеделник, 13 февруари 2012 г.

Пай с праскови




Продукти:

1 -компот от праскови
5с.л.-захар /за карамелизиране/
1/2-пак.масло/125гр/
орехови ядки
1ч.ч.-сок от компота

Кексова смес:

3бр.-яйца
1/2ч.ч.-захар
1/2ч.ч.-олио
1ч.л-бакпулвер
2/3ч.ч-брашно
ванилия


Карамелизира се захар и се разпределя по дъното на тавичка/28 см/.Върху нея се изсипва разтопеното предварително масло.Подреждат се плодовете от компота/изпъкналата част да е обърната нагоре/и между тях се слагат орехите.
Приготвя се кексова смес от изброените продукти.С нея се заливат плодовете.Внимателно се изсипва с помощта на лъжица   компота/1ч.ч/,между стената на тавата и кексовата смес.
Пече се на 180 гр.
След това сладкиша се оставя да поизстине.Леко се прокарва нож от страни да се освободи от стените на тавата.Обръща се върху поднос.








9 коментара:

  1. Чудесен сладкиш с много изкушаващи снимки! С удоволствие бих си хапнала едно парченце от него! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Това е моят най-любим сладкиш,Мира!
    Но откривам съществена разлика в начина на приготвяне,и тя е,че слагаш и 1 ч.ч. от компота преди печенето,това много ме озадачава.Правилно ли съм те разбрала,че слагаш течността преди,а не след печенето?
    Сега да не вземеш да си помислиш,че му търся косур,амииии,напротив,фантастичен е и понеже както казах е най-любимият у дома,разпитвам подробно.Аз сиропирам после,а при теб явно си става сочен от преди това.

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Яна ,благодаря! Желая ти прекрасна вечер!

    Роси,слагам го преди печенето и като се изпече си става сочен.
    Така ми е по рецепта,която е от моята майка.

    ОтговорИзтриване
  4. Само не мога да си представя как да вмъкна течността отстрани до тестото?Или може би не заливаш с него плодовете до края и оставяш малко разстояние до ръба на тавата?
    Извини ме,че така разпитвам,но вече споделих,че го обожавам този десерт!
    Ще опитам непременно и твоята рецепта,благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, с лъжица сипваш от страни по ръба на съда .Не оставям място,течността сама си го намира .Ако искаш ще ти напиша оригиналната рецепта,защото тази съм й намалила количествата.
    Не се притеснявай ,че ме разпитваш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа,не,съвсем си ми е добре рецептата,Мира!Разбрах те,ще опитам по твоя начин,много ме загложди какво ще се получи,или по-точно дали и при мен ще се получи така страхотен,като при теб!Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Много изкусителен сладкиш, а гледам, че си има и обожатели. Аз не съм го правила, но май наистина трябва. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз правих нещо подобни онзи ден, така ми беше домъчняло за вкуса на прасковите, че не му мислих много;)
    Много апетитно пайче, Мира!
    Хубава сряда ти желая!

    ОтговорИзтриване