сряда, 29 февруари 2012 г.

Магданозен хляб

 



          Идеята за този хляб дойде от едно кулинарно списание .Реших да го пробвам заради присъствието на много билки.Естествено промених някои продукти ,а на други намалих количествата.Получи се чудесен и ароматен хляб .

Продукти:

1/2пак.-свежа мая
1ч.ч и 2/3 -хладка вода
2-3 с.л.-мед
7-8ч.ч.-бяло брашно
3яйца+1 жълтък-/белтъка за намазване/
!/2ч.ч.-сушени нарязани червени боровинки
2с.л.-разтопено масло/олио/
1с.л.-сушен розмарин
1с.л.-сушен босилек
1/2 ч.ч.-магданоз пресен
1ч.л.-канела

В дълбока купа се слага маята,течен мед и  се залива с топла/не гореща/ вода . Оставя за 5 мин.После се добавя останалата вода /затоплена леко/ и до 3 ч.чаши от брашното.Разбърква се с лъжица и се оставя на топло около 40 мин./50гр.-във фурната /
Разбиват се яйцата,като се отделя един белтък за намазване .Добавят се нарязаните червени боровинки и маслото.Разбърква се .
В хаванче се стриват  сухите билки и се прибавя магданоза .Всичко се пасира до получаването на паста.Смесва се с канелата накрая.
Към бухналата тесто се изсипва яйчната смес  и се разбърква добре.После се добавя и билковата паста.Обърква се отново.Измесва се с останалото брашно, вече на ръка .Оформя се гладко, средно твърдо тесто.
Пак втасва за 30 мин.на топло.
Оформя се по желание,намазва се с белтък и се оставя да бухне още 10-15 мин./отново на 50 гр./
После се увеличават градусите на 180 и се изпича.






Дозата е голяма .От нея могат да се направят два по -малки хляба Може продуктите да се намалят  на половина и да се ползва  хлебопекарна.


15 коментара:

  1. Направо усещам аромата! Чудесно изглежда и представям си колко е вкусен хлябът.
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Мире,добре ти се е получих хляба-изглежда пухкав и мекичък...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересен хляб! Сигурно е вкусен и ароматен! Поздрави, Мира!Усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Ели,Живе,Цвети!
    Хляба наистина се оказа вкусен и ароматен.
    Приятна вечер ви желая!

    ОтговорИзтриване
  5. О,Мира,това ме интригува-хляб с боровинки и ароматни зелени подправки,супер!И какъв е голяяяяям!И златист!И пухен!Уха!
    Чудесна идея и резултат,Мира!

    Лека нощ и усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересна рецепта,Мира,изумяваш ме с идеите си.Поздравления!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Леле, Мира, какво направи ти от една питка- шедьовър!!!
    Розмарин, боровинки, босилек.... и този загар и лъскавина... без думи съм!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. ИХАААА
    това си е хляб - мечта,красота
    поздравления,взимам си едно парче и ти желая хубав първи мартенски ден
    Честита Баба Марта ,с пожелание за здраве и късмет през годината

    ОтговорИзтриване
  9. И на мен много ми допадна тази идея -
    чудесно предложение!
    А днес,
    и ЧЕСТИТА БАБА МАРТА, Мира
    Сърдечни пожелания за здраве и късмет, много щастие и сбъднати мечти, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Хейййййй..... Мирче, честита баба Марта! Бъди винаги такава весела и креативна мартеничка и.... нека баба Марта ти донесе много успех!
    Как си направила тази магданозена питка .... не знам , но.....знам че изглежда невероятно вълшебно апетитна! Браво на теб! Голямо майсторче си! А.... и идеята за боровинките - много , много ми допадна!!!
    Желая ти весем празник и те прегръщам силно, силно!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря на всички за коментарите и поздравите!
    Желая ви да сте бели и червени като мартеничките!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  12. М-м-м,много идейна рецепта.И,честита Баба Марта!

    ОтговорИзтриване
  13. Мира, Честита баба Марта!Весел празник:)))

    ОтговорИзтриване