Пуска-Деликатес от свинско месо

23.2.12




       Традициите са нещо, което трябва да се пази и предава.Благодарение на това те са се съхранили до днес .  Наша отговорност и задължение е да ги предадем на следващите поколения.
       Представям ви един невероятен деликатес,който се приготвя по Коледа. Малкото, което мога да направя е да  популяризирам рецептата,за да стане достояние на повече хора.
Това кулинарно изкушение е характерно за района на Хасково и има много почитатели.В този край е известно с наименованието- пуска.Наподобява на бабек,но вкусът е съвсем различен.Приготвя се от пикочния мехур на прасето,който се пълни с късове месо.Характерното е ,че пуската се оставя да зрее около 3 месеца.Не се използват изкуствени консерванти.Запазването на месото става чрез значително количество сол.Така на студено и проветриво място,  се съхранява до пролетта.След това зреенето на пуските  продължава в сандъче,заровени в дървена  пепел.На времето нашите баби и дядовци са консумирали по жътва и гроздобер ,този кулинарен продукт.
Време е за рецептата.






Продукти:

пуски/поемат различно количество месо според големината си/
свинско месо от бут-70%
сланина-30%

Подправки-за 1кг.месо /според общите кг.- месо и сланина, се изчисляват подправките/:
Най-добре е да са прясно смляни.

сол-40гр. 
черен пипер-5гр.
кимон-4гр.
чубрица-2гр.
праз-1стрък на 10кг/ситно нарязан/


         Месото трябва да е отцедено от вода и кръв. Ако е от домашно заклано прасе, се оставя за една нощ.На следващия ден месото и сланината се нарязват на късове,около 3 см.Поръсват се със солта  . Всичко се обърква добре и се оставя 24 часа да престои,за да се осоли.По традиция това става в дървен съд.През това време се разбърква няколко пъти.На следващия ден се добавят  подправки и отново се обърква.Веднага се пълни в пуски.Те са накиснати предварително в хладка вода,за да омекнат.След това се обръщат,измиват и пълнят. Тънкостта  в пълненето е ,че не трябва да остава празно място и  въздух.Може да се използва машинка за месо. Маха й се решетката и се ползва фунията.Въздуха периодично се изкарва.Накрая отвора на пуската се зашива. От горе се залепва парче от тънките черва на прасето.
Готовите пуски се слагат в гаци и се закачват на дървен прът.Оставят се в студено и проветриво помещение до пролетта/около 3месеца/.При затопляне на времето се заравят в дървена пепел, в сандъче .Така могат да се съхранят до есента.





       Деликатесът  се консумира в сурово състояние, най-рано след третия месец .Преди това, само след термична обработка.
       Пуската е прекрасно мезе, изключително подходящо за червено вино, с неповторими вкусови качества.



You Might Also Like

26 коментара

  1. МИРА, сутринта рано рано ме изкуши с тази гледка на вкусно мезе.Само виното ми липсва но довечера ще си пийна една чашка .
    Страхотна рецепта съжалявам само че вече е късно за такива неща да правя иначе бих навъртяла една за опит.
    Прегръдки миличка и хубави почивни дни.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ,Зиче!Вярно ,че е късно ,но нашите отлежаха 3 месеца и сега вече са готови.
    Реших да ви ги покажа .
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А от къде да си закупя тия пуски които се пълнят?

      Изтриване
  3. Страхотно изглежда и майсторлъка си е важен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина си има тънкости при направата,благодаря!

      Изтриване
  4. Комплименти за майсторството,Мира!Чудесно изглежда!

    Хубав петък ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам бабек, но само домашен! Страхотно предложение, Мирче! Определено ще го имам в предвид ако ми попадне домашно прасенце. Много обичам такива рецепти и се радвам, когато се съхраняват! Поздравявам те за майсторлъка и мезето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чуден деликатес! Поздрави, Мира! Хубав ден:)))

      Изтриване
    2. Канди ,най -вкусно си е домашно приготвеното и си много права!Радвам се ,че съм те заинтригувала.Наистина трябва да пазим и съхраняваме българските традиции.
      Цвети,благодаря !
      Хубава вечер и на двете пожелавам!

      Изтриване
  6. Мираааа,тази пуска цял ден ми е пред очите,страхотна е,
    поздравления за рецептата,такива неща трябва да се съхраняват от поколение на поколение,защото малко останаха
    прегръдки и слънчев петък

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милата... ,направо те каня да я опиташ,Мария!
      Рецептата е съхранена от моите родители,за което съм им благодарна!
      Приятна петъчна вечер!

      Изтриване
  7. Мира , много ми беше интересно днес при теб ! Не знаех за този деликатес ,даже думата пуска не съм чувала ! Наистина много традиционно и вкусно най- вече . Благодаря за инфото ! Снимките ти са чудесни ! Наздраве за чудесното мезе :)!
    Хубава петъчна вечер !Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня радвам се ,че ти е харесало моето предложение!Знам ,че този деликатес е характерен за нашия район.Реших да го представя на повече хора,защото наистина си заслужава.Запазих автентичното наименование, то носи духа на едно отминало време,време на нашите предци.
      Благодаря за хубавите думи!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  8. Мира,пуската изглежда страхотно,точно както трябва,ама и ти си майстор на тези неща.Поздравления!Аз от години пълня само в бърсаци,че съхнат по-бързо,ама съм ги прекръстила на бабек,защото с тези странни имена-пуска и бърсак само около Хасково звучат познато,както и само в този регион стават така хубави.Наздраве!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,уча се още или както се казва помагам.Заслугата за вида на този деликатес е на моите родители.
      Много съм им благодарна за всичко ,на което са ме научили!
      Напълно съм съгласна,че само в този район стават най-вкусни тези деликатеси.
      Благодаря и хубава вечер!
      Наздраве!

      Изтриване
  9. Поздравления за майсторската работа, Мира! Страхотно изглежда!

    Ние пълним пузки, а по-рано и старец.... А как само обичах да извадят от пепелта...
    За съжаление намаля ни домашното производство и ги пооредихме.
    Поздрави и хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,благодаря!
      Радвам се ,че и вие приготвяте този невероятен деликатес!
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  10. Най-тържествено обещавам, че догодина ще се опитам да го направя. Толкова добро изпълнение, че думи нямам.
    Поздравления, Мира!
    И хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Много ми беше интересно да науча за този деликатес. Досега не бях чувала за него.
    Поздравления! Изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се ,че съм била полезна ,Ели!Благодаря!
      Хубава и слънчева събота!

      Изтриване
  12. Un muy buen post por su dominio muchos elogios,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  13. Мира, едва сега попадам на тази твоя рецепта и оставам без дъх! Тази уникална вкусотия е мил спомен от моето детство. Имах леля, която живееше в едно хасковско село и съм била свидетел как се прави. Освен, че я режеше за мезе, леля ми я приготвяше по най-различни начини - на скара върху жарта, запържена, с яйца и какво ли още не... Толкова много ми липсва вкуса на този невероятен специалитет! В нейното село го наричаха търбух. Още го помня, и аромата, и вкуса са наистина уникални! Благодаря ти, че ми върна този спомен!
    Използвам случая и да те поздравя за прекрасния блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Лили!
      Радвам се,че съм успяла да предизвикам приятни спомени с публикацията.
      Благодаря за хубавия коментар!
      Поздрави!

      Изтриване

Pages

Subscribe