Портокалово- шоколадова торта и Рожден ден

19.2.12




Днес ви представям една торта,за чиято направа получих вдъхновение от Ирина и нейния прекрасен блог.Рецептата на някои места съм променила.
Хареса ми присъствието на портокал . Неговия прекрасен аромат в комбинация с шоколад  ме кара да мечтая.Разбира се,че повод за почерпка има .Избрах тази прекрасна торта ,за да й добавя още една свещичка.
Суетенето около приготвянето беше истинско удоволствие .Надявам се да се услади и на вас!






Продукти-пандишпанов блат:

5бр.-яйца
5с.л.-захар
5с.л.-брашно
бакпулвер

Приготвеният и изпечен блат се реже на две през средата.



Продукти –шоколадов блат

3бр.-яйца
1/2ч.ч-захар
1/2ч.ч-олио
100мл.-сок от портокал
4с.л.-какао
1ч.ч.-брашно
бакпулвер

Изпеченият блат се дели на две.



Продукти-портокалово сладко с маскарпоне

7 жълтъка
100гр-захар
100мл.-портокал
кори от един портокал
100гр-студено масло
200гр.-маскарпоне

Жълтъците се разбиват със захарта и портокаловия сок.Добавят се портокаловите кори.Слагат се на котлона и се бъркат непрекъснато за около 10 мин.Сместа се сгъстява и се отстранява от котлона.Докато е горещо портокаловото сладко, към него се прибавя на части студеното масло.След това се оставя на студено да се стегне сместа.После се добавя маскарпонето.



Шоколадов крем:

200гр-черен шоколад
500мл.-сметана

Шоколада са нарязва на малки парченца в купа.Сметаната се загрява до завиране и след това се изсипва върху шоколада.Оставя се за малко да престои/1-2мин./След това се разбърква до хомогенна смес и се оставя на студено.Разбърква се няколко пъти до сгъстяване.Трябва да се внимава да не се втвърди.Ако се случи това ,трябва отново да се подгрее сместа.



Шоколадов ганаж:

200гр.-черен шоколад
200мл.-сметана
50гл-масло

Сметаната и маслото се загряват.После се изсипват върху нарязания шоколад.Разбърква се до гладка смес.Сместа трябва да се поддържа течна.



Портокалови резени:

1бр-портокал
1/2ч.ч.-захар
1/2ч.ч.-вода
 1-2 с.л.-пудра захар

От водата и захарта се приготвя сироп.След като се охлади към него се прибавят нарязаните портокалови резени.Оставят се да престоят няколко часа.Изваждат се и се отцеждат.После се потапят в пудра захар и се подреждат на пекарска хартия.Сушат се във фурна на 100гр.После се изваждат ,охлаждат и се потапят в кристална захар.
Захарния сироп се ползва за сиропиране на блатовете.

Сглобяването става ,като първо се слага пандишпановия блат.Сиропира се и върху него се нанася шоколадовия крем.От горе се поставя шоколадовия блат ,напоява се леко и се нанася жълтия крем.Следва шоколадов блат и шоколадов крем.На края се завършва с пандишпанов блат и жълт крем ,с който се намазва цялата торта.
Оставя се в хладилник да се стегне.

През това време се приготвя шоколадов ганаж, с който се залива цялата торта.Редят се резенчета портокал в кръг.
Между резените сложих домашни бонбони.Вие може сами да изберете как да украсите тортата по ваш вкус.












Днес, денят ми започна с прекрасна изненада от Ели!
Тя ме зареди с много слънчево настроение,стопли душата ми с невероятен  жест!
Благодаря ти от сърце ,Ели!
Умееш да радваш хората и да ги правиш щастливи!
Направи празника ми още по-цветен!


С голямо удоволствие ви представям изненадата!




 

You Might Also Like

29 коментара

  1. Мире,честит празник-здраве и много щастливи мигове!
    Тортата е великолепна-поздравления.Особено снимката с парчето-нямам думи....
    И честита изненада!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен начин за добавяне на свещички!
    Пожелава ти да се трупат, трупат, докато няма място къде да ги слагаш:)
    Много здраве, радост и всичко онова, което те прави щастлива! Тортата изглежда много празнична, шоколадова и ароматна.
    Чудесна изненада също така;)Голяма красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Mira, Честито! Вдъхновение, усмивки и настроение:)

      Изтриване
    2. Мъхче,Цвети благодаря за хубавите пожелания!

      Изтриване
  3. МИРА,ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ДА СИ ЖИВА И ЗДРАВА !
    Уникална торта си сътворила,много фино изпипана и красива.
    Подаръка е истинско творение на изкуството, браво на Ели.
    Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря мила, Зиче!
      Радвам се ,че си харесала тортата!

      Изтриване
  4. Прекрасна торта! Вкусна и много красива, изкусително красива! Честит празник, пожелавам здраве и щастие, за да имат смисъл всички останали прекрасни неща! И изненадата е чудесна и снимките красиви! Всичко е невероятно, Мира! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Мира, честит празник!
    Избрала си чудесна торта,
    а изпълнението и снимките са перфектни!
    Да си жива и здрава и да ти е сладък живота!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани радвам се ,че си ме посетила и поздравила,благодаря!

      Изтриване
  6. Хейййййй..... слънчево Мирче, честит рожден ден!!! Бъди .... точно такава каквато си- силна и положителна жена! Толкова красива торта си направила, че..... нямам думи .... да я опиша!!! Продължавай все така! Кошничката на Ели е прекрасен подарък , много , много красива!!! Ти заслужаваш този подарък!
    Желая ти весел празник и.... една много щастлива идна седмица! Целувам те!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, твоето слънево настроение винаги ми действа заразяващо!
      Благодаря за топлите пожелания!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Честит празник и от мен, Мира!
    Прекрасна торта - празнична, елегантна и шоколадова,
    прекрасен подарък - много красив и мил жест. Страхотни снимки.
    Сърдечни поздрави и благопожелания, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Дианка!Много си мила!
      Прекрасна нова седмица ти желая!

      Изтриване
  8. Мира , макар и на патерица Честит рожден ден ! Жива и здрава с много любов и късмет !
    Тортата ти е страхотна , а подаръка от Ели чудесен :)!
    Хубава и спокойна седмица ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце ,Ваня!
      Хубава и усмихната седмица ти желая!

      Изтриване
  9. Надявам се,наистина да съм те изненадала и да си изкарала един незабравим рожден ден.Тортата е неустоима не само на вид,превъзходна е и на вкус,току що я опитах.Благодаря за отделеното парче,но то с тази комбинация-шоколад+портокал+маскарпоне,няма как да не е мнооого вкусна.
    Поздрави!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ели ,наистина направи незабравим моя празник,благодаря!Ти го умееш това!
    Радвам се ,че си харесала тортата!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз май съм закъсняла малко, но ти желая много здраве, любов и много дози късмет, Мира!
    Великолепна торта си направила, поздравления! А и подаръкът от Ели е страхотен - изядохте ли всичко?! :))

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря,Федора!Тортата на Ели ,сърце не ми дава да я нарежа.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Честит отминал вече празник
    ще честитя със закъснение,но от сърце
    бъди много щастлива и слънце винаги да грее в очите ти
    тортата изглежда невероятно,а изненадата е много свежа и красива
    весел празник и прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария,радвам се ,че си била при мен!
      Много ме зарадваха хубавите пожелания,благодаря от сърце!
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Честит рожден ден,Мира!
    Много здраве,много обич,много топлина и усмивки да има винаги около теб!И все така кулинарно вдъхновена бъди!

    Тортата е невероятна,много красива,богата,обзалагам се и вкусна,а и доста труд е изисквала,моите сърдечни адмирации!
    Надявам се си имала един вълнуващ празник!

    Много прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Роси за топлите пожелания!
      Тортата наистина е трудоемка и изисква доста продукти!Може да се редуцират още продуктите ,без да се губи от вкуса и очарованието на тортата.
      Приятен ден ти желая!

      Изтриване
  15. Честит празник и от мен, макар и със закъснение!

    Прекрасна торта си направила, а парчето изглежда толкова изкусително! Благодаря ти, че си се доверила на моята рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря, Ирина!Набелязала съм и други твои торти,ти си истинско вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  17. una elaboración muy fina tentadora y exquisita,me encanta,una maravillairrsistible,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване

Pages

Subscribe