Баклава Копенхаген
13.1.13
Забележка:Тези ,които не обичат много сладко да намалят захарта в сиропа на 700гр.
Продукти:
500гр.- кори "Фамилия"
Плънка I
100 гр.- пудра захар
150 гр. масло
2 яйца
1 с.л.- бакпулвер
150 гр.- грис
сок от половин лимон
1 ванилия
Плънка II
100 гр.- пудра захар
200 гр.- смлени орехи
2 яйца
кора от лимон
За сиропа:
1 кг.- захар
1 л.- вода
1ч.л.-лимонена киселина
1-2 пакетчета ванилия
Най-напред се приготвя сиропа.
Водата и захарта трябва да врят около 10 мин.
След това се добавят ванилиите и лимонената киселина.
Оставя се да се охлади.
Плънка I:
Отделят се белтъцете от жълтъците.
Белтъците се разбиват на сняг.
Мекото масло се разбива на крем с пудрата захар и се добавят жълтъците.
След това гриса,бакпулвера ,сока от лимон и ванилията .
Разбиват се до хомогенна смес.
Към нея се добавят белтъците и се разбърква всичко на ръка.
Плънка II:
Пак се разделят белтъци от жълтъци.
Белтъците се разбиват на сняг.
Жълтъците се разбиват с пудрата захар.
Прибавят се смлените орехи и кората от лимон.
Добавят се белтъците и сместа се хомогенизира.
Корите се разделят на три равни части.
В подходяща тава,предварително подмазана се слагат по две кори .
Мажат се с олио и така, докато се нареди едната трета от корите.
Без да се мажат с олио върху тях се разпределя Плънка I.
След това се реди втората половина от корите като се мажат през две ,без последната.Разпределя се Плънка II.
От горе се нареждат и останалите кори.
Баклавата се нарязва по желание с остър нож.
След това се намазва от горе с олио.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 гр.,за около 1час.
Горещата баклава се залива със студен сироп.
Оставя се да престои 24 часа преди да се консумира.
28 коментара
Съблазън............
ОтговорИзтриванеБраво,Мире!Прекрасно приготвена и поднесена баклавичка!
Благодаря,Миленка!
ИзтриванеПоздрави!
Миреееее , страхото и много апетитно парченце наднича от снимката :) !
ОтговорИзтриванеЧудна баклава !
Прегръдка !
Благодаря,Ваня!
ИзтриванеПрегръдка и хубава неделна вечер! :)
Мире невероятно интересна рецепта.Помислих си че е онази с плънката но тази е с две плънки.
ОтговорИзтриванеЩе пробвам макар че в къщи освен традиционната баклава не харесват други но аз няма да им казвам че е баклава :))))))))))
Целувки!
Зиче,за първи път правя с плънка. Ние също сме привърженици на традиционната баклава.Обаче се оказа ,че доста сме изпуснали.:)
ИзтриванеЦелувки и хубава неделна вечер! :)
Много ми хареса рецептата Мире.Чудесна баклава.Така апетина и сочна изглежда на снимките,че няма как ще се пробва.Хубава неделна вечер ти желая Мире!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Танче!
ИзтриванеРадвам се,че си харесала рецептата!
Я? И те ли имат баклава? Мислех, че е специалитет на изтока;) Но изглежда доста, доста добре, Мире;)
ОтговорИзтриванеХубава седмица ти желая!
Марте ,рецептата е от интернет .Нямам си на идея дали наистина има нещо общо с Копенхаген. :)
ИзтриванеХубава седмица и ва теб!
Мм, чудесна!Аз пък правя винаги с плънка, така я обичаме!Сега пък с 2 плънки, прекрасно!Много красиви снимки, Мира!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Сонче!
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Много интересна баклава! Обзалагам се, че е много вкусна!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Вкусна е Таня,вече е пробвана. :)
ИзтриванеПоздрави!
Мире,страхотна е!!!
ОтговорИзтриванеОпитвала съм с плънка,но не съм правила!
А твоята веднага я записвам,с тези две плънки няма как да я подмине човек!
прекрасна седмица ти желая
Миме радвам се,че си харесала баклавата!
ИзтриванеПоздрави и успешна седмица ти желая!
Мире,направо преглъщам-обичам сиропираните сладкиши,така че тази баклава ще ми допадне .
ОтговорИзтриванеХубав ден за тебе!
Е, на това не бих могла да устоя -
ОтговорИзтриванечудесна рецепта и страхотна визия, Мира!
Вече преглъщам...,
поздрави и хубава нова седмица, Диана
Благодаря,Дианка!
ИзтриванеМного интересна и оригинална баклава!
ОтговорИзтриванеМире, чудесни снимки!
Поздрави!
Благодаря,Тили!
ИзтриванеСамо силна воля е нужна,за да не се гътна при вида на всеки твой божествен десерт,Мира!
ОтговорИзтриванеБаклавата е жестока и точно както я харесвам,с плънка!С грис не съм правила,добра идея!
Хубав ден!
Роси,разсмя ме с твоя коментар :))
ИзтриванеБлагодаря!
Мире,направих щрудела-нещо не разбрах яйчена плънка и яйчена смес.Аз обърках всичко с яйцата и намазах корите,но ми стана сухичък-500гр. ми бяха доста-400 ще е най-добре.И кремчето в двойна доза-но определено ми хареса.
ОтговорИзтриванеОпределено съм съгласна с теб ,че крема може да се увеличи за по-богат пълнеж.
ИзтриванеЖиве радвам се ,че си се доверила на рецептата ми и си приготвила щрудела!
Поздрави!
Мира определено ме заинтригува тази толкова изкушяваща баклава.Особенно както е сиропирана ммммм,най обичам сиропираните нещица.Та за именният си ден съм я решила да я правя.Ще видим какво ще сътворя и аз.Но мисля както ти казваш да направя двойна доза на крема,за по богат пълнеж.Дано стане хубава като твойта.
ОтговорИзтриванеВ по-горния пост става въпрос за щрудела,който Живка е направила ,а не за баклавата!
ИзтриванеИзглежда неустоимо! Не ми е минавало през ум да слагам грис в плънката, но сега трябва да опитам.
ОтговорИзтриванеВероятно ще стане хубава и само с една от двете плънки:)