неделя, 13 януари 2013 г.

Баклава Копенхаген




Забележка:Тези ,които не обичат много сладко да намалят захарта в сиропа на 700гр.

Продукти:
500гр.- кори "Фамилия"

Плънка I
100 гр.- пудра захар
150 гр. масло
2 яйца
1 с.л.- бакпулвер
150 гр.- грис
сок от половин лимон
1  ванилия

Плънка II
100 гр.- пудра захар
200 гр.- смлени орехи
2 яйца
кора от лимон

За сиропа:
1 кг.- захар
1 л.- вода
1ч.л.-лимонена киселина
1-2 пакетчета ванилия





Най-напред се приготвя сиропа.
Водата и захарта  трябва да врят около 10 мин.
След това се добавят ванилиите и лимонената киселина.
Оставя се да се охлади.

Плънка I:
Отделят се белтъцете от жълтъците.
Белтъците се разбиват на сняг.
Мекото масло се разбива на крем с пудрата захар и се добавят жълтъците.
След това гриса,бакпулвера ,сока от лимон и ванилията .
Разбиват се до хомогенна смес.
Към нея се добавят белтъците и се разбърква всичко на ръка.

Плънка II:
Пак се разделят белтъци от жълтъци.
Белтъците се разбиват на сняг.
Жълтъците се разбиват с пудрата захар.
Прибавят се смлените орехи и кората от лимон.
Добавят се белтъците и сместа се хомогенизира.






Корите се разделят на три равни части.
В подходяща тава,предварително подмазана  се слагат по две кори .
Мажат се с олио и така, докато се нареди едната трета от корите.
Без да се мажат с олио върху тях се разпределя Плънка I.
След това се реди втората половина от корите като се мажат през две ,без последната.Разпределя се Плънка II.
От горе се нареждат и останалите кори.
Баклавата се нарязва по желание с остър нож.
След това се намазва от горе с олио.
Пече се в предварително загрята фурна на 180  гр.,за около 1час.
Горещата баклава се залива със студен сироп.
Оставя се да престои 24 часа преди да се консумира.






28 коментара:

  1. Съблазън............
    Браво,Мире!Прекрасно приготвена и поднесена баклавичка!

    ОтговорИзтриване
  2. Миреееее , страхото и много апетитно парченце наднича от снимката :) !
    Чудна баклава !
    Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Ваня!
      Прегръдка и хубава неделна вечер! :)

      Изтриване
  3. Мире невероятно интересна рецепта.Помислих си че е онази с плънката но тази е с две плънки.
    Ще пробвам макар че в къщи освен традиционната баклава не харесват други но аз няма да им казвам че е баклава :))))))))))
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче,за първи път правя с плънка. Ние също сме привърженици на традиционната баклава.Обаче се оказа ,че доста сме изпуснали.:)
      Целувки и хубава неделна вечер! :)

      Изтриване
  4. Много ми хареса рецептата Мире.Чудесна баклава.Така апетина и сочна изглежда на снимките,че няма как ще се пробва.Хубава неделна вечер ти желая Мире!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Танче!
      Радвам се,че си харесала рецептата!

      Изтриване
  5. Я? И те ли имат баклава? Мислех, че е специалитет на изтока;) Но изглежда доста, доста добре, Мире;)
    Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте ,рецептата е от интернет .Нямам си на идея дали наистина има нещо общо с Копенхаген. :)
      Хубава седмица и ва теб!

      Изтриване
  6. Мм, чудесна!Аз пък правя винаги с плънка, така я обичаме!Сега пък с 2 плънки, прекрасно!Много красиви снимки, Мира!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Сонче!
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  7. Много интересна баклава! Обзалагам се, че е много вкусна!

    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусна е Таня,вече е пробвана. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Мире,страхотна е!!!
    Опитвала съм с плънка,но не съм правила!
    А твоята веднага я записвам,с тези две плънки няма как да я подмине човек!
    прекрасна седмица ти желая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме радвам се,че си харесала баклавата!
      Поздрави и успешна седмица ти желая!

      Изтриване
  9. Мире,направо преглъщам-обичам сиропираните сладкиши,така че тази баклава ще ми допадне .
    Хубав ден за тебе!

    ОтговорИзтриване
  10. Е, на това не бих могла да устоя -
    чудесна рецепта и страхотна визия, Мира!
    Вече преглъщам...,
    поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Много интересна и оригинална баклава!
    Мире, чудесни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Само силна воля е нужна,за да не се гътна при вида на всеки твой божествен десерт,Мира!
    Баклавата е жестока и точно както я харесвам,с плънка!С грис не съм правила,добра идея!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,разсмя ме с твоя коментар :))
      Благодаря!

      Изтриване
  13. Мире,направих щрудела-нещо не разбрах яйчена плънка и яйчена смес.Аз обърках всичко с яйцата и намазах корите,но ми стана сухичък-500гр. ми бяха доста-400 ще е най-добре.И кремчето в двойна доза-но определено ми хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено съм съгласна с теб ,че крема може да се увеличи за по-богат пълнеж.
      Живе радвам се ,че си се доверила на рецептата ми и си приготвила щрудела!
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Мира определено ме заинтригува тази толкова изкушяваща баклава.Особенно както е сиропирана ммммм,най обичам сиропираните нещица.Та за именният си ден съм я решила да я правя.Ще видим какво ще сътворя и аз.Но мисля както ти казваш да направя двойна доза на крема,за по богат пълнеж.Дано стане хубава като твойта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В по-горния пост става въпрос за щрудела,който Живка е направила ,а не за баклавата!

      Изтриване
  15. Изглежда неустоимо! Не ми е минавало през ум да слагам грис в плънката, но сега трябва да опитам.

    Вероятно ще стане хубава и само с една от двете плънки:)

    ОтговорИзтриване