Бахур
16.1.13Продукти:
3кг.-бял свински дроб
2кг.-шарено свинско месо
1бр.-сърце
100гр.-черен свински дроб
1ч.ч.-ориз
200гр.-праз
30гр.-черен пипер
40гр.-кимион
ронена чубрица-една шепа
5с.л/равни/-сол
пресни дебели свински черва
Червата се обръщат изтъргват от вътре ,измиват и пак се обръщат.
Заливат се с оцет и се добавят две щипки сода.
След 5 минути се измиват отново.
Белия дроб,месото сърцето и черния дроб се смилат през машинка за месо.
Празът се нарязва на ситно и заедно с подправките/прясно смляни/ се добавя към смляните продукти.
Разбъркват се добре и се добавя измития ориз.
Обърква се още веднъж всичко.
Смленият дроб се пълни в почистените черва с помощта на машинка за месо и фуния .
Не трябва да са много плътно напълнени,защото ориза и дроба при варенето се надуват.Завързват се с конец.Надупчват се на няколко места с игла.
Редят се в голяма тенджера като на дъното предварително се поставя чиния или почистени пръчки,за да не залепне бахура при варенето.
Бахура се залива с вода и се слага на котлона да се вари.
В началото се отпенва и след като заври се намалява степента на котлона ,за да ври на тих огън два часа.
Готовият бахур се изважда и се оставя да се охлади.
Идеален е за мезе към червено вино.
2 коментара
Мира, връщаш ме мнооого назад в годините !:)))
ОтговорИзтриванеРодителите ми правеха такива вкуснотии!
Чудесно мезенце!
Прегръдки и спокойна нощ!
Много добре изглежда.Поздравления!
ОтговорИзтриванеХубав ден!