Египетска торта
19.2.13
Поводът е рожден ден,а тортата е за всички вас ,които посещавате моя блог.
Почерпете се и празнувайте заедно с мен! :)
Рецептата е от ТУК, с благодарности към Вероника !
Благодаря за чудесната идеята за декорацията и на Дианка!
Продукти:за дантелените бисквитки:
за блатовете:
10 -белтъка
10- с. л. захар
200 гр.- смлени лешници
2 с. л.- брашно
за жълтия крем:
500 мл -прясно мляко
10- жълтъка
10 с. л.- захар
8 с. л.- брашно
250 гр.- краве масло
3 пак.- ванилия
за сметановия крем:
500 мл- течна сладкарска сметана
6 с. л.- пудра захар
крокант:
150 гр.- захар
150 гр.- леко запечени и нарязани лешници
2 с. л. -масло
2 с. л.-кафява захар
2 с.л. -мед
2 с. л. -брашно
щипка солБелтъците със захарта се разбиват на сняг.
Към тях на части се добавят ситно смлените лешници и брашното.
Сместа се разбърква с шпатула внимателно.
Разпределя се в три форми с диаметър 26см,подмазани и набрашнени или с пекарска хартия.
/Ако нямата три форми разбивайте сместа за блатовете непосредствено преди печене и печете поотделно. /
Блатовете се пекат едновременно в предварително загрята на 180 гр. фурна.
Оставят се да се охладят напълно.
Ако се слагат един върху друг задължително да има хартия между тях да не се слепят.
Приготвя се жълтият крем:В половината прясно мляко се слагат разбитите жълтъци със захарта и брашното.Другата половина от млякото се загрява на котлона до завиране.
Отстранява се и към него на струйка, при непрекъснато бъркане се добавят жълтъците.
Вари се гъст крем на слаб котлон при непрекъснато бъркане.
Към готовият крем се добавят ванилиите и се оставя да се охлади.
Отделно се разбива мекото масло на пухкав крем и се добавя към студения крем.
Разбива се с миксер до гладкост.Покрива се с фолио и се оставя в хладилника да стегне.
Сметанов крем:Карамелизира се захарта и се излива върху хартия поръсена с натрошени лешници.
Карамелът се натрошава на малки парчета .
Сметаната се разбива с пудрата захар на гъст сняг.
Добавя се част от кроканта,а другата остава за декорацията на тортата.
Разбърква се внимателно.
В ринг или форма за торта се редят блат ,жълт крем и сметанов крем.
Тортата се оставя в хладилника да стегне.
Приготвяне на дантелените бисквитки :Загряват се на котлона медът,захарта и маслото до разтапяне.Към тях се добавя брашното и солта и се бърка до хомогенна смес.
Върху пекарска хартия се поставят купчинки/по половин ч.лъжичка/от сместа на разстояние 3см. Пекат се в предварително загрята на 175гр.фурна до златисто
Тортата се вади от ринга и се декорира с част от кроканта и дантелените бисквитки
Най-добре е да се поръси с крокант непосредствено преди сервиране ,за да не се разводни.
38 коментара
Прекрасно, едно вълшество си сътворила!Честит празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Сонче! :)
ИзтриванеЧестит празник и от мен!Тортата е страхотна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Наталия! :)
ИзтриванеЧестит и за много години да ти е рожденият ден Мире!
ОтговорИзтриванеМного здраве и късмет!
Наздраве и весел празник!
Благодаря,Здравче! :)
ИзтриванеЧестит празник,Миренце!Тортата е толкова красива,че не би му дошло на човек на ума да не пожелае парченце......та даже и още няколко:)))))Прегръдки:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Миленка! :)
ИзтриванеИстинско великолепие :) Весел празник и от мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Иве! :)
ИзтриванеЧестит рожден ден ,Мира ! Жива и здрава и много щастлива ! Тортата е великолепна ,снимките страхотни ! Весел празник ,мила ! Прегръдка най- сърдечна !
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Ваня! :)
ИзтриванеЧестит празник,Мире!Бъди здрава и усмихната,за да продължававаш да твориш все вкусотии,както тази торта!
ОтговорИзтриванеХубав празник-прегръдки!
Благодаря,Живе! :)
ИзтриванеМире, честит празник! Не казваш кой е рожденика, но пожелавам здраве, щастие и късмет! Тортата е великолепна и аз отдавна съм й хвърлила око и ще я направя за някой специален повод. Не знам рецептата ми дали е същата, но горе-долу е това:). Дано успея и аз като теб! декорацията й също много ми харесва! С удоволствие си взимам парченце! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Кате!Хубавите пожелания са за мен! :)
ИзтриванеСлед като направих тортата установих ,че е възможно да претърпи корекции в количествата на продуктите-яйца,масло,лешници и сметана.
Поздрави!
Честит ти Рожден ден Мире.Жива и здрава,весела и засмяна.Тортата е страхотна.Великолепна вкусотия.Весел празник ти желая Мире.Наздраве!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Танче! :)
ИзтриванеМире, честит Рожден ден!
ОтговорИзтриванеОт сърце ти желая много здраве, щастие, късмет !
Невероятно красива и вкусна торта!
Прегръдки!
Благодаря,Тили! :)
ИзтриванеМире , с малко закъснение но от сърце и с най -добри пожелания:)
ОтговорИзтриванеЖива и здрава да си! Черпя се с парченце за кафенце:)
Благодаря,Гоголинка! :)
ИзтриванеЧестит рожден ден,Мира!
ОтговорИзтриванеМного щастие и успехи,много сбъднати желания,много усмивки и поводи за радост да имаш!
Тортата е много сочна и богата,черпя се с удоволствие!
Хубава сряда! :)
Благодаря,Роси! :)
ИзтриванеСочно и креместо! Честит празник! Бъди жива, здрава и много усмихната :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Лучия!
ИзтриванеС пожелания за още много празнични торти и годишнини, честит празник, Мира!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта, с много красиви снимки и изкушаващо представяне.
Моите комплименти,
бъди здрава, усмихната и успяваща, вдъхновена и много, много щастлива, Диана
Благодаря за хубавите пожелания,Дианка! :)
ИзтриванеЧестит рожден ден на патерици.:)
ОтговорИзтриванеЗдрава, щастлива, обичана и вечно вдъхновена.
Поздрави.:))))
Благодаря ,Вероника!
ИзтриванеТвоят блог винаги ме е вдъхновявал!
Поздрави!
Мира, страхотна торта. Искам да те попитам дантелените бисквити започват ли да се топят с времето?
ОтговорИзтриванеВеси,дантелените бисквитки омекват .Хубаво е да се направят непосредствено преди сервиране или поне 2,3часа по-рано.
ИзтриванеЧестит рожден ден и от мен :)
ОтговорИзтриванеЗдраве, щастие, усмивки и много вдъхновения.
Любимата ми торта, чудесна е :)
Благодаря за хубавите пожелания,nas!
ИзтриванеПриготвих я и аз! Страхотна е тази торта!
ОтговорИзтриванеТвоята изглежда прелестно!:)
Здравейте! Искам да попитам дали бисквитките се оформят специално за да придобият ажурен вид или от само себе си се получават дантелени?
ОтговорИзтриванеИвелина,сами се оформят при печенето в този вид.Докато са топли можеш да им предадеш форма.Дано съм била полезна!
ИзтриванеПоздрави!
Благодаря!
ОтговорИзтриване