Египетска торта

19.2.13



   

                 Поводът е рожден ден,а тортата е за всички вас ,които посещавате моя блог.
Почерпете се и празнувайте заедно с мен! :)





Рецептата е от  ТУК, с благодарности към Вероника !  
Благодаря за чудесната идеята за декорацията и на Дианка!





Продукти:

за блатовете:

10 -белтъка

10- с. л. захар

200 гр.- смлени лешници

2 с. л.- брашно


за жълтия крем:

500 мл -прясно мляко

10- жълтъка

10 с. л.- захар

8 с. л.- брашно

250 гр.- краве масло

3 пак.- ванилия


за сметановия крем:

500 мл- течна сладкарска сметана

6 с. л.- пудра захар


крокант:

150 гр.- захар

150 гр.- леко запечени и нарязани лешници
          за дантелените бисквитки:
          2 с. л. -масло
          2 с. л.-кафява захар
          2 с.л. -мед
          2 с. л. -брашно
          щипка сол




Белтъците със захарта се разбиват на сняг.
Към тях на части се добавят ситно смлените лешници и брашното.
Сместа се разбърква с шпатула внимателно.
Разпределя се в три форми  с диаметър 26см,подмазани и набрашнени или с пекарска хартия.
/Ако нямата три форми разбивайте сместа за блатовете непосредствено преди печене и печете поотделно. /
Блатовете се пекат едновременно в предварително загрята на 180 гр. фурна.
Оставят се да се охладят напълно.
Ако се слагат един върху друг задължително да има хартия между тях да не се слепят.

Приготвя се жълтият крем:В половината прясно мляко се слагат разбитите жълтъци със захарта и брашното.Другата половина от млякото се загрява на котлона до завиране.
Отстранява се и към него на струйка, при непрекъснато бъркане се добавят жълтъците.
Вари се гъст крем на слаб котлон при непрекъснато бъркане.
Към готовият крем се добавят ванилиите и се оставя да  се охлади.
Отделно се разбива мекото масло на пухкав крем и се добавя към студения крем.
Разбива се с миксер до гладкост.Покрива се с фолио и се оставя в хладилника да стегне.

Сметанов крем:Карамелизира се захарта  и се излива върху хартия поръсена с натрошени лешници.
Карамелът се натрошава на малки парчета .
Сметаната се разбива с пудрата захар на гъст сняг.
Добавя се част от кроканта,а другата остава за декорацията на тортата.
Разбърква се внимателно.

В ринг или форма за торта се редят блат ,жълт крем и сметанов крем.
Тортата се оставя в хладилника да стегне.

Приготвяне на дантелените бисквитки :Загряват се на котлона медът,захарта и маслото до разтапяне.Към тях се добавя брашното и солта и се бърка до хомогенна смес.
Върху пекарска хартия се поставят купчинки/по половин ч.лъжичка/от сместа на разстояние 3см. Пекат се в предварително загрята на 175гр.фурна до златисто

Тортата се вади от ринга и се декорира с част от кроканта и дантелените бисквитки
Най-добре е да се поръси с крокант непосредствено преди сервиране ,за да не се разводни.




You Might Also Like

38 коментара

  1. Прекрасно, едно вълшество си сътворила!Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник и от мен!Тортата е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит и за много години да ти е рожденият ден Мире!
    Много здраве и късмет!
    Наздраве и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник,Миренце!Тортата е толкова красива,че не би му дошло на човек на ума да не пожелае парченце......та даже и още няколко:)))))Прегръдки:)!

    ОтговорИзтриване
  5. Истинско великолепие :) Весел празник и от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит рожден ден ,Мира ! Жива и здрава и много щастлива ! Тортата е великолепна ,снимките страхотни ! Весел празник ,мила ! Прегръдка най- сърдечна !

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник,Мире!Бъди здрава и усмихната,за да продължававаш да твориш все вкусотии,както тази торта!
    Хубав празник-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Мире, честит празник! Не казваш кой е рожденика, но пожелавам здраве, щастие и късмет! Тортата е великолепна и аз отдавна съм й хвърлила око и ще я направя за някой специален повод. Не знам рецептата ми дали е същата, но горе-долу е това:). Дано успея и аз като теб! декорацията й също много ми харесва! С удоволствие си взимам парченце! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Кате!Хубавите пожелания са за мен! :)
      След като направих тортата установих ,че е възможно да претърпи корекции в количествата на продуктите-яйца,масло,лешници и сметана.
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Честит ти Рожден ден Мире.Жива и здрава,весела и засмяна.Тортата е страхотна.Великолепна вкусотия.Весел празник ти желая Мире.Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  10. Мире, честит Рожден ден!
    От сърце ти желая много здраве, щастие, късмет !
    Невероятно красива и вкусна торта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Мире , с малко закъснение но от сърце и с най -добри пожелания:)
    Жива и здрава да си! Черпя се с парченце за кафенце:)

    ОтговорИзтриване
  12. Честит рожден ден,Мира!
    Много щастие и успехи,много сбъднати желания,много усмивки и поводи за радост да имаш!
    Тортата е много сочна и богата,черпя се с удоволствие!
    Хубава сряда! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Сочно и креместо! Честит празник! Бъди жива, здрава и много усмихната :)

    ОтговорИзтриване
  14. С пожелания за още много празнични торти и годишнини, честит празник, Мира!
    Прекрасна торта, с много красиви снимки и изкушаващо представяне.
    Моите комплименти,
    бъди здрава, усмихната и успяваща, вдъхновена и много, много щастлива, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Честит рожден ден на патерици.:)
    Здрава, щастлива, обичана и вечно вдъхновена.
    Поздрави.:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Вероника!
      Твоят блог винаги ме е вдъхновявал!
      Поздрави!

      Изтриване
  16. Мира, страхотна торта. Искам да те попитам дантелените бисквити започват ли да се топят с времето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,дантелените бисквитки омекват .Хубаво е да се направят непосредствено преди сервиране или поне 2,3часа по-рано.

      Изтриване
  17. Честит рожден ден и от мен :)
    Здраве, щастие, усмивки и много вдъхновения.
    Любимата ми торта, чудесна е :)

    ОтговорИзтриване
  18. Приготвих я и аз! Страхотна е тази торта!
    Твоята изглежда прелестно!:)

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте! Искам да попитам дали бисквитките се оформят специално за да придобият ажурен вид или от само себе си се получават дантелени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивелина,сами се оформят при печенето в този вид.Докато са топли можеш да им предадеш форма.Дано съм била полезна!
      Поздрави!

      Изтриване

Pages

Subscribe