неделя, 3 февруари 2013 г.

Пълнен шаран





     За пореден път  Крок-пота ми е в действие.Този път обекта е  шаран ,закупен от място доказало се във времето с чудесната си прясна риба.В къщи го предпочитаме пържен.Днес обаче реших да пробваме вкусът на пълнен шаран.След кратка дискусия получих одобрението и на останалата част от семейството. Така се хвърлих някак си по-смело , без притеснения от евентуални мрънкания и повдигане на носове :)
Мога само да кажа ,че от рибата остана само опашката. :)







Продукти:

1-шаран
1средна глава- кромид лук
6,7малки- глави лук
3-моркова
1/2глава-целина
5-кисели краставички
2скилидки-чесън
50мл.-бяло вино
връзка-пресен копър/може и сух/
черен пипер
1-лимон
2с.л.-олио
сол
50гр.-масло
3с.л.-галета






Почистеният шаран се залива със сока от половин лимон.
Посолява се и се оставя да престои за час в хладилника.
Лукът,моркова/другите два са за от вън/ ,целината,чесъна и краставичките са нарязват на кубчета.
В тиган с малко олио се задушават зеленчуците без краставичките.
Посоляват се на вкус и се добавя черен пипер.
След като омекнат към тях се изсипват и краставичките .
С получената плънка се пълни шарана, който е поставен в съда за готвене.
Добавя се и връзка копър.
Правят се прорези по рибата и в тях се пъхват лимонени резени.
Край шарана се разпределят цели глави кромид лук,останалите моркови нарязани на едро.
Може да се сложат резени лимон и цели краставички.
Подправят се със сол и черен пипер на вкус.
Сипва се малко бяло вино.
/ Приготвих го в Крок-пота на II степен за два часа./
Съдът се завива с фолио и се поставя във фурната за 1час, на 200 гр.
През това време мекото масло се смесва с галетата .Трябва да се получи гъста маса.
След като се махне фолиото върху рибата се разпределя дебел пласт от галетената паста.
Пече се на 230гр. до приятен златист загар.
Получи се много сочно и ароматно ястие!




16 коментара:

  1. ММММ...Миреее... обожавам шаран във всички варианти но твоят ме грабна не съм го правила така. Дано да успея да съхраня рецептата ,че все ми се губят някъде:)))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че ти е харесала рецептата ,Зиче!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. Прекрасен шаран,Мире!Макар,че аз не съм много по пълнените риби,но този твой хубавец някак си ме привлича:)))))))))))Гуш!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда апетитно с тези зеленчуци.И ние го обичаме пържен, но за курбан и Никулден винаги го пълним.
    Поздрави, Мира и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Зеленчуковата плънка е много апетитна! Интересно изглежда шаранът и с галетената паста!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитно шаранче Мире.Обожавам пълнен шаран.У дома все го приготвяме със орехи,стафиди..много ми хареса рецептата,следващият път,ще напълним шарана по твоята рецепта.
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,реших да пробвам нещо по-различно.
      Следващият,защото ще има такъв:) ще бъде с традиционна плънка.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Шарана е любимата ми риба, не бих отказала парченце:). Изглежда наистина много вкусно, приготвен по този начин. Браво, Мира рецептите ти винаги са страхотни! С пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се ,че имаме еднакви вкусове,Кате!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Страхотно изглежда шаранът, Мира!
    Много колоритни снимки :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно предложение, Мира,
    с твоята рецепта и поръска изглежда прекрасен.
    Благодаря за споделената вкусотия,
    сърдечни поздрави, хубави зимни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Дианка!:)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване