понеделник, 7 септември 2015 г.

Пестил със сини сливи и ябълки



След толкова много време успях да приготвя невероятния пестил на Йван Пейчев.
Очаровани сме от вкуса и аромата!Благодаря Иване за хубавата рецепта!
Пригответе го и вие ,не отлагайте!



Рецепта:

1 кг.- сини сливи
1 кг.-ябълки
1 кг.- захар
0. 500- мл. вода
1 с.л. -пектин
лимонова кора , ванилия








Сливите и ябълките се почистват и нарязват на парчета. Плодовете се слагат в дълбока тенджера заедно с ароматите.Варят се на тих огън под капак до омекване./около45мин/.
После се пасират,прецеждат.Към тях се добавя захарта, в която е разбъркан пектина.
Сместа се разбърква се с тел енергично. Полученото пюре се връща на котлона.
Бърка се непрекъснато.След като заври се намаля степента .
Бъркането продължава ,докато бъркалката започне да оставя следа по дъното.
Готовият пестил се насипва в бурканчета или във форма по избор.
След като изстине се вади от формата и може да се завие с пергаментова хартия.
Съхранява се на сухо и хладно място.
 
Много вкусен ,препоръчвам го на всички!







4 коментара:

  1. Винаги съм харесвала как изглежда това , но се чудя как да го ям? И съответно не ризкувам да го направя. Предложения?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Намазано на филийка или с мекички.

      Изтриване
  2. Намазано на филийка или с мекички.

    ОтговорИзтриване
  3. Това е мармелад от сливи и ябълки.Пестилът се прави по съвсем друг начин и вида му съответно е съвсем различен от този на снимката.

    ОтговорИзтриване