Баклава Копенхаген

13.1.13




Забележка:Тези ,които не обичат много сладко да намалят захарта в сиропа на 700гр.

Продукти:
500гр.- кори "Фамилия"

Плънка I
100 гр.- пудра захар
150 гр. масло
2 яйца
1 с.л.- бакпулвер
150 гр.- грис
сок от половин лимон
1  ванилия

Плънка II
100 гр.- пудра захар
200 гр.- смлени орехи
2 яйца
кора от лимон

За сиропа:
1 кг.- захар
1 л.- вода
1ч.л.-лимонена киселина
1-2 пакетчета ванилия





Най-напред се приготвя сиропа.
Водата и захарта  трябва да врят около 10 мин.
След това се добавят ванилиите и лимонената киселина.
Оставя се да се охлади.

Плънка I:
Отделят се белтъцете от жълтъците.
Белтъците се разбиват на сняг.
Мекото масло се разбива на крем с пудрата захар и се добавят жълтъците.
След това гриса,бакпулвера ,сока от лимон и ванилията .
Разбиват се до хомогенна смес.
Към нея се добавят белтъците и се разбърква всичко на ръка.

Плънка II:
Пак се разделят белтъци от жълтъци.
Белтъците се разбиват на сняг.
Жълтъците се разбиват с пудрата захар.
Прибавят се смлените орехи и кората от лимон.
Добавят се белтъците и сместа се хомогенизира.






Корите се разделят на три равни части.
В подходяща тава,предварително подмазана  се слагат по две кори .
Мажат се с олио и така, докато се нареди едната трета от корите.
Без да се мажат с олио върху тях се разпределя Плънка I.
След това се реди втората половина от корите като се мажат през две ,без последната.Разпределя се Плънка II.
От горе се нареждат и останалите кори.
Баклавата се нарязва по желание с остър нож.
След това се намазва от горе с олио.
Пече се в предварително загрята фурна на 180  гр.,за около 1час.
Горещата баклава се залива със студен сироп.
Оставя се да престои 24 часа преди да се консумира.






You Might Also Like

28 коментара

  1. Съблазън............
    Браво,Мире!Прекрасно приготвена и поднесена баклавичка!

    ОтговорИзтриване
  2. Миреееее , страхото и много апетитно парченце наднича от снимката :) !
    Чудна баклава !
    Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Ваня!
      Прегръдка и хубава неделна вечер! :)

      Изтриване
  3. Мире невероятно интересна рецепта.Помислих си че е онази с плънката но тази е с две плънки.
    Ще пробвам макар че в къщи освен традиционната баклава не харесват други но аз няма да им казвам че е баклава :))))))))))
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче,за първи път правя с плънка. Ние също сме привърженици на традиционната баклава.Обаче се оказа ,че доста сме изпуснали.:)
      Целувки и хубава неделна вечер! :)

      Изтриване
  4. Много ми хареса рецептата Мире.Чудесна баклава.Така апетина и сочна изглежда на снимките,че няма как ще се пробва.Хубава неделна вечер ти желая Мире!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Танче!
      Радвам се,че си харесала рецептата!

      Изтриване
  5. Я? И те ли имат баклава? Мислех, че е специалитет на изтока;) Но изглежда доста, доста добре, Мире;)
    Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте ,рецептата е от интернет .Нямам си на идея дали наистина има нещо общо с Копенхаген. :)
      Хубава седмица и ва теб!

      Изтриване
  6. Мм, чудесна!Аз пък правя винаги с плънка, така я обичаме!Сега пък с 2 плънки, прекрасно!Много красиви снимки, Мира!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много интересна баклава! Обзалагам се, че е много вкусна!

    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Мире,страхотна е!!!
    Опитвала съм с плънка,но не съм правила!
    А твоята веднага я записвам,с тези две плънки няма как да я подмине човек!
    прекрасна седмица ти желая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме радвам се,че си харесала баклавата!
      Поздрави и успешна седмица ти желая!

      Изтриване
  9. Мире,направо преглъщам-обичам сиропираните сладкиши,така че тази баклава ще ми допадне .
    Хубав ден за тебе!

    ОтговорИзтриване
  10. Е, на това не бих могла да устоя -
    чудесна рецепта и страхотна визия, Мира!
    Вече преглъщам...,
    поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Много интересна и оригинална баклава!
    Мире, чудесни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Само силна воля е нужна,за да не се гътна при вида на всеки твой божествен десерт,Мира!
    Баклавата е жестока и точно както я харесвам,с плънка!С грис не съм правила,добра идея!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Мире,направих щрудела-нещо не разбрах яйчена плънка и яйчена смес.Аз обърках всичко с яйцата и намазах корите,но ми стана сухичък-500гр. ми бяха доста-400 ще е най-добре.И кремчето в двойна доза-но определено ми хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено съм съгласна с теб ,че крема може да се увеличи за по-богат пълнеж.
      Живе радвам се ,че си се доверила на рецептата ми и си приготвила щрудела!
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Мира определено ме заинтригува тази толкова изкушяваща баклава.Особенно както е сиропирана ммммм,най обичам сиропираните нещица.Та за именният си ден съм я решила да я правя.Ще видим какво ще сътворя и аз.Но мисля както ти казваш да направя двойна доза на крема,за по богат пълнеж.Дано стане хубава като твойта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В по-горния пост става въпрос за щрудела,който Живка е направила ,а не за баклавата!

      Изтриване
  15. Изглежда неустоимо! Не ми е минавало през ум да слагам грис в плънката, но сега трябва да опитам.

    Вероятно ще стане хубава и само с една от двете плънки:)

    ОтговорИзтриване

Pages

Subscribe