Пита Хризантема
31.10.12Продукти:
1ч.ч.-прясно мляко
1/2 пак.-прясна мая
1с.л.-захар
1/2ч.ч-кис.мляко
1ч.л.-сол
4с.л.-олио
2-яйца/жълтък за намазване/
50гр-масло/разтопено/
около700гр.-брашно
Маята се разтваря с прясното мляко/затоплено/,захарта и една лъжица брашно.
Оставя се да образува хубави мехурчета.
После се замесва стегнато тесто с продуктите без маслото.
Оставя се да втасва./на 50 гр. във фурната/
Дели се на две части.Всяка се разточва на правоъгълник /около28 -40см./
Намазват се с масло и се навиват на руло.
Първото се слага в подмазана тава/28-30см диаметър/ и се завива да образува кръг.
Реже се с нож ,на 2см. кръгчета,без да се прерязват до края.
После през едно се обръщат към центъра .
Второто руло се разпъва ,за да може да обиколи първото.
После се реже като първото.Запълват се празнините ,а другите се обръщат с разреза на долу.
Готовата пита се намазва с разбит жълтък с малко олио .
Втасва за 15 мин.във фурната на 50гр.
Следва ново намазване с жълтък и печене на 180гр.
Като се извади се намазва с масло.
И хризантема за вас! :)
16 коментара
Ооооо ,страхотна е ,Мире ! Много е красива и като гледам каква е жълтичка и запеченичка само си представям колко е вкусна ! Поздравления !
ОтговорИзтриванеХубава вечер ! С прегръдка !
Малеее, чудна е станала погачата Мира!
ОтговорИзтриванеЗа първи път виждам нагледно този начин на оформяне.
Много благодаря за споделеното!
Мире, невероятна е погачата, набелязвам я за събота!
ОтговорИзтриванеНе знам дали ще се справя с оформянето, но ще се пробвам.
Благодаря за невероятната идея и чудесното изпълнение!
Хляба е моята страст, така че ми достави неимоверно удоволствие с тази рецепта!
Прегръдки Миренце*)
Ох, каква съм...
ОтговорИзтриванеИсках да ти кажа, че хризантемата е уникална, много нежна и изключително красива!
Страхотно!!!
ОтговорИзтриванеМного красива и без съмнение - невероятно вкусна пита!
Мире, прекрасна питка! И с този снимков материал така подробно си обяснила всичко!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки и на питката, и на хризантемата!
Сърдечни поздрави!
Леле, Мира, как я усука тази питка така?! Просто е невероятна! Много красива хризантема питка и цвете! Комплименти от сърце!
ОтговорИзтриванеМире страхотна пита ,така хубаво си я подредила и накиприла.Хареса ми и рецептата,много е пухкава.
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден и прегръдки!
Мире,голяма красота си сътворила-ще се пробвам и аз да я направя.Хризантемата е уникална!
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Истинска красавица!
ОтговорИзтриванеЩе се възползвам от идеята за оформлението на питата някой път.
Хризантемата на последната снимка е прелестна!
Поздрави!
Ехааа!!!Разкошотия! Браво, Мира, невероятна е!!!И хризантемата също:)Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеКрасива и изкушаваща.Поздравления за майсторлъка!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Мира, прекрасна и засукана хризантема! Поздравления- голяма работа си!
ОтговорИзтриванеИ хубав петък утре;)
Благодаря ви за хубавите отзиви!
ОтговорИзтриванеПоздрави на всички!
Много интересна е станала питата. А и се е получила многолистна, на вкус сигурно е станала страхотна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Веси!
ИзтриванеПоздрави!