сряда, 31 октомври 2012 г.

Пита Хризантема






Продукти:

1ч.ч.-прясно мляко
1/2 пак.-прясна мая
1с.л.-захар
1/2ч.ч-кис.мляко
1ч.л.-сол
4с.л.-олио
2-яйца/жълтък за намазване/
50гр-масло/разтопено/
около700гр.-брашно








Маята се разтваря с прясното мляко/затоплено/,захарта и една лъжица брашно.
Оставя се да образува хубави мехурчета.
После се замесва стегнато тесто с продуктите без маслото.
Оставя се да втасва./на 50 гр. във фурната/
Дели се на две части.Всяка се разточва на правоъгълник /около28 -40см./
Намазват се с масло и се навиват на руло.
Първото се слага в подмазана тава/28-30см диаметър/ и се завива да образува кръг.
Реже се с нож ,на 2см. кръгчета,без да се прерязват до края.
После през едно се обръщат към центъра .
Второто руло се разпъва ,за да може да обиколи първото.
После се реже като първото.Запълват се празнините ,а другите се обръщат с разреза на долу.
Готовата пита се намазва с разбит жълтък с малко олио .
Втасва за 15 мин.във фурната на 50гр.
Следва ново намазване с жълтък и печене на 180гр.
Като се извади се намазва с масло.












И хризантема за вас! :)





16 коментара:

  1. Ооооо ,страхотна е ,Мире ! Много е красива и като гледам каква е жълтичка и запеченичка само си представям колко е вкусна ! Поздравления !
    Хубава вечер ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  2. Малеее, чудна е станала погачата Мира!
    За първи път виждам нагледно този начин на оформяне.
    Много благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
  3. Мире, невероятна е погачата, набелязвам я за събота!
    Не знам дали ще се справя с оформянето, но ще се пробвам.
    Благодаря за невероятната идея и чудесното изпълнение!
    Хляба е моята страст, така че ми достави неимоверно удоволствие с тази рецепта!
    Прегръдки Миренце*)

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, каква съм...
    Исках да ти кажа, че хризантемата е уникална, много нежна и изключително красива!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно!!!
    Много красива и без съмнение - невероятно вкусна пита!

    ОтговорИзтриване
  6. Мире, прекрасна питка! И с този снимков материал така подробно си обяснила всичко!
    Чудесни снимки и на питката, и на хризантемата!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Леле, Мира, как я усука тази питка така?! Просто е невероятна! Много красива хризантема питка и цвете! Комплименти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  8. Мире страхотна пита ,така хубаво си я подредила и накиприла.Хареса ми и рецептата,много е пухкава.
    Прекрасен ден и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Мире,голяма красота си сътворила-ще се пробвам и аз да я направя.Хризантемата е уникална!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Истинска красавица!
    Ще се възползвам от идеята за оформлението на питата някой път.
    Хризантемата на последната снимка е прелестна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Ехааа!!!Разкошотия! Браво, Мира, невероятна е!!!И хризантемата също:)Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Красива и изкушаваща.Поздравления за майсторлъка!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Мира, прекрасна и засукана хризантема! Поздравления- голяма работа си!
    И хубав петък утре;)

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви за хубавите отзиви!
    Поздрави на всички!

    ОтговорИзтриване
  15. Много интересна е станала питата. А и се е получила многолистна, на вкус сигурно е станала страхотна!

    ОтговорИзтриване