неделя, 21 октомври 2012 г.

Агнешка дроб сарма

   




Рецептата и изпълнението са на моята майка,която е страхотен кулинар!


Продукти:

1бр.-комплект за дроб сърма
2вр.-пресен лук
300гр.-ориз
1вр.-пресен джоджен
50гр-масло
черен пипер
сол
бульон

За заливката:

2бр.-яйца
1коф.-кисело мляко
щипка -сода бикарбонат
3с.л.-брашно
щипка сол







Най-добре е да се снабдите с пресен комплект за дроб сърма.
Хубаво е  да има и чревца,но и без тях става.
В месерския магазин се оказа ,че тях ги продават с главата.
За това купихме глава с шкембе и чревца и отделно комплект/бял и черен дроб,сърце и було/.
Лоените чревца се измиват,а тънките  се обръщат и мият под течаща вода./съпруга ми се справи чудесно :)
Шкембето се обработва с гасена вар , изстъргва се и се измива/в главната роля -баща ми /.
Чревцата се поръсват с 1с.л.-сода и се заливат с около 100гр.оцет.
Разбъркват се и след това се измиват отново.
След това се слагат да се сварят заедно със шкембето,булото,сърцето,черния и белия дроб.
Отпенват се и се посоляват.Варят се до готовност./Бульона се прецежда./
Сварените дреболии  се нарязват на дребни парченца./Една част се отделя за супа/








В тиган с масло и малко олио са задушава нарязан зелен лук и джоджен.
Прибавят се дреболиите и се запържват за кратко.
Към тях се слага предварително измития ориз.
След като си промени цвета ориза сместа се изсипва в тава.
Залива се с прецедения топъл бульон от дреболиите.
Ястието се поръсва с черен пипер и се слага в предварително загрята фурна.
През това време се разбиват яйцата.
Добавя се киселото мляко със содата и брашното.
Овкусява се с щипка сол.
Заливката се слага върху изпеченото ястие и се връща във фурната да добие златист загар.







Без да се отплесвам в подробности-Агнешка дроб чорба













Ами надявам се да съм ви била полезна с днешната публикация!


12 коментара:

  1. Мире ,от кога не съм яла такива вкусотии и сега ми разчопли вкусовите ми сетива.:)
    Страхотно изглеждат и дроб сърмата и чорбицата!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Здравче!
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Мире, и аз присядам до мамето, и грабвам лъжицата:)
    Много апетитно изглежда всичко, особено чорбицата!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,благодаря за хубавите думи!
      Прегръдки и вълнуваща нова седмица!

      Изтриване
  3. Мира, много подробно си обяснила, което е супер полезно в случая! Обичам дроб сърма, снимките са идеални и скоро ще си направя по тази рецепта!!!
    Хубава вечер и успешна нова седмица, Мира!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеята ми беше да запиша възможно най-подробно рецептата ,Цвети!
      Радвам се,че съм била полезна!
      Поздрави и слънчева седмица!

      Изтриване
  4. Мире, ама как добре си се наредила - половинката и тати измили, мама сготвила, ти снимала! :):):)
    Много обичам дроб сърмата и агнешка чорбица и то точно така приготвени!
    Поздравления на майчето за прекрасната рецепта и изпълнение, на помощниците и естествено на теб за прекрасните снимки!
    Прегръдки и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилия ,развесели ме..то наистина добре съм се наредила,ама и снимането не е лесно.Като се има предвид ,че дневната светлина се загубваше с всяка изминала секунда.:(
      Благдоаря и ти желая прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  5. Мира,
    да прегърнеш твоята майка за сътвореното и за това, че сте споделили тази хубава дроб-сърма и чудесната чорбичка!!!Ще ми се да можех и аз! И понеже сега няма да правя такива неща, ще си запиша рецептата за април;)
    Хубава седмицА!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно ще я прегърна ,Марте!
      Благодаря за милите думи!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Порцията дроб сърма е божествена!Обожавам с такава пухкава заливка!

    ОтговорИзтриване