Рачел със захар
23.10.12Продукти:
1 -бяла тиква/3,500гр/
2кг.-захар
300мл.-вода
3,4-ванилии
1ч.л.-лимонене киселина
За варния разтвор:
200гр.-гасена вар
5л.-вода
Тиквата се обелва ,измива и нарязва на кубчета.
Варта се разтваря с 5 л вода и се оставя 2 часа да се утаи.
После се прецежда бистрата варна вода през тензух.
В нея се потапят парчетата тиква и престояват 2 часа.
Измиват се добре със студена вода.
В дълбока тенджера се разтваря захарта с водата/300гр/ и се оставя да заври.
В получения сироп се добавя нарязаната тиква и се вари,докато капка се задържа върху суха чиния.
Отстранява се и се добавя лимонената киселина и ванилиите.
Разбърква се внимателно и веднага се пълни в сухи бурканчета.
Парчетата се подреждат плътно без да се мачкат.
Бурканчетата се доливат със сиропа и се затварят с капачки.
Може да се обърнат и да се оставят да се охладят или да се стерилизират за 5 мин.
8 коментара
Ей за това нещо премирам а от години не съм го кусвала:)
ОтговорИзтриванеВече забравих вкуса му!
Много слънчеви снимки!
Никога не съм опитвала рачел,но баща ми често говори за него,когато се връща в спомените си от детството,когато избора на десерт е бил нищожен сравнение със сега.
ОтговорИзтриванеСнимките са невероятни,Мира!
Прегръдка!
Ама как вкусно звучи самооо...
ОтговорИзтриванеА пък как изглежда!
Удивително!
Прегръщам те Мире*)
Сега ме хвърли в размисъл утре дали да правя речел?:)
ОтговорИзтриванеСтрахотен е Мире оххх как искам да си боцна от чинийката :)))))
Прегръдки за лека нощ !
Любимото ни сладко! Не можахме да си отгледаме тази година тикви, но на пазара има и ще се прави!
ОтговорИзтриванеМира, страхотни снимки!
Момичета благодаря ви за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеЗиче, въобще не се чуди ами запрятай ръкави,заслужава си!
Ще правя втора доза :))
Поздрави на всички!
На 2кг. захар, 300гр. вода така ли е?
ОтговорИзтриванеСнежка, 300 мл е водата/ще поправя/,после тиквата ще пусне още.
Изтриване