четвъртък, 29 декември 2011 г.

Хляб с нахут




 От много време се каня да направя този ароматен хляб ,но все не попадам на рецепта,която да ми допадне.След всичко ,което прочетох реших да експериментирам.Резултата е повече от задоволителен-пухкав, дъхав хляб...
 Само да допълня,че ми остана от сварения нахут и от него приготвих хумус ,който невероятно допълни хляба.






Продукти:

200гр.-нахут
1/2пак.-жива мая
1с.л-захар
1с.л.сол
2с.л.-зехтин
около 500гр.-бяло брашно
семенца

Нахута се накисва от вечерта във вода.На другия ден се сварява ,докато стане мек за около1:30ч.Изцежда се 1ч.ч. от водата, в която е врял.Оставя се за замесване на тестото.Нахута се пасира като му се добавя вода ,за да се облекчи пасатора.Трябва ни 1ч.ч. пасирана смес.

В купа замесваме тесто с маята разтворена с нахутената вода и пасираната смес , захарта,солта и зехтина.Добавя се брашно докато се получи хубаво нелепнещо тесто.Омесва се добре и се покрива с полиетиленово фолио.Оставя да втасва във фурната на 50гр за 30 мин.

После се премесва , оформя и поставя в съд за печене.Намазва се с яйце и се поръсва със семенца по избор.Връща се на 50 гр. за още 10мин.След това фурната се усилва на 200гр. и се доизпича.




Бурания с боб




 Представям ви едно ястие,подходящо за студените зимни дни.
То е традиционно за нашия край.


Продукти:

1 купа-бял боб
1/4-кис.зелка
1с.л.-червен пипер
черен пипер
олио
1глава -кромид лук
2с.л.-брашно
1ч.ч.-зелев сок

Зелето се нарязва и се поставя в тенджекра.Залива се със зелевия сок.Вари се докато омекне.
В друга тенджера се поставя измития боб с малко вода .След като заври му се изхвърля водата.Налива се нова и се слагат 2-3с.л.олио.Когато се свари към него се прибавя зелето и се оставя още 10-15мин. на котлона./Не се слага сол,защото зелевия сок е солен./
През това време се нарязва малка глава кромид на ситно и се запържва в тиган с олио,брашно и червен пипер.Прибавя се към фасула.Подправя се с черен пипер.




Забележка:Ако искате да избегнете запръжката.Поставете лука и червения пипер към фусула още в началото.Накрая размийте брашното в малко вода и сгъстете ястиет







Да ви е сладко!

вторник, 27 декември 2011 г.

Зелник



Продукти:

около500гр.-брашно
300мл.-вода
2с.л.-олио
щипка- сол
1/2пак-мая
80гр.-масло

1/2ч.ч.-олио за намазване


За плънката:

половин кисела зелка/нарязана на ситно/

Най-напред се задушава на ситно нарязано и изцедено зеле в малко олио, докато омекне .Оставя се да се охлади напълно.

 Замесва се тесто.Не се оставя да втасва,а се разделя са на 7 топчета .Всяко се разточва и намазва с олио.По средата се поставя от плънката и листа се се прегъва на половина.После се завива на руло и се поставя в подмазана тава в кръг.Така  с всички кори ,докато се напълни тавата.От горе се слагат парченца масло и се напръсква с вода.Пече се на 200 градуса около 40 мин.След като се извади пак се напръсква леко с вода и се завива с чиста кърпа.



Да ви е сладко!

понеделник, 26 декември 2011 г.

Пълнен /Коледен/ петел



Продукти:

1 -петел
1/2-кисела зелка
100гр-масло
червен пипер
черен пипер
сол
1ч.ч.-зелев сок

За плънката:

дреболийките- сварени и нарязани

1/2ч.ч.-ориз
праз
2-моркова
200гр.-гъби
150гр-грах
олио

Най-напред се приготвя плънката.Задушават се гъбите в малко мазнина, докато им изври водата.После се добавя праза и ориза и накрая морковите ,граха и дреболийките.Посолява се и се налива около чаша вода .Оставя се на котлона ,докато ориза набъбне до полуготовност.






Петела се обтрива от вътре със сол и малко маслоПълни се с плънката и се зашива.Ако отвора е голям се поставя зелев лист и тогава се шие.Зелето се нарязва на ситно и се задушава  в  олио.На края се поръсва с червен пипер и малко черен пипер.Изсипва се в глинен съд на дъното.После се поставя напълнения петел, осолява се и се обтрива със смес от масло и малко червен пипер.Покрива се със голям зелев лист.Изсипва се чашата зелев сок.Затваря се с капака и се слага в студена фурна.Пече се в на 180 гр. около 2:30часа.Преди финала се маха зелевия лист и се връща във фурната за златист цвят ако има нужда.






Да ви е сладко!

събота, 24 декември 2011 г.

Весела Коледа!

      
        Ако бъдем хора, вместо победители, ако бъдем честни, вместо безразлични, ако сме толкова сърдечни, колкото интелигентни, ако притежаваме толкова обич, колкото и съмнения, ако бъдем щастливи, вместо прави, то може би сме добри християни.
Поздравявам Ви с настъпващите Коледни и Новогодишни празници!
Весели празници!
 
Коледна молитва

Звездиците ли слязоха в очите ти,
или пък светъл пламък заблестя!?
В очакване на Коледа в душите ни
свещица топла сякаш засия.

Сведи глава, тъй нека се помолим
за здраве, благоденствие и мир.
И нека домовете си отворим,
да осветиме виното в потир.

На Щастието да напълним чашата,
тост празничен да вдигнем с Любовта.
Късметът нека да споделя масата,
за Здравето – подбрани ястия.

И нека пуснем Вярата в сърцата си,
Надеждата да хванем под ръка.
Свещици да запалим пред олтара си,
на Коледа се случват чудеса.

автор Анна Станоева
 
 
 По Коледа стават чудеса …"Българската Коледа"
 
 
 

сряда, 21 декември 2011 г.

Шоколадови бисквити "Трюфел"







Продукти:

200 г начупен шоколад
90 г краве масло
110 г захар
щипка сол
3 яйца
1 ванилия
250 г брашно
25 г какао
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. ч.  пудра захар
портокалови кори
коняк



На водна баня се разтопява маслото и шоколадът до еднородна маса.
Сместа се охлажда и се добавя захарта.
Всичко се омесва добре, прибавят се едно по едно яйцата, като се разбива с миксер.
Добавя се ванилията,коричките от портокал и коняка.
Следва  пресятото брашно, какаото, солта и бакпулвера.
Всичко добре се разбърква и се оставя за 1 час в хладилника.
Пекат се в предварително загрята на 170гр. фурна.С малка лъжица се гребва от сместа и се оформят топчета .Овалват се в пудра захар и се подреждат в тава.
След изпичане се оставят да се охладят.

Забележка:Рецептата съм взаимствала от интернет.

Пожелавам ви хубави Коледни и Новогодишни празници!

 По Коледа стават чудеса …"Българската Коледа"


вторник, 20 декември 2011 г.

Щолен




     Предпразничната еуфория в кухнята стигна до този коледен сладкиш.Няколко години го заобикалям,но тази реших ,че е крайно време да се справя с това предизвикателство.Рецептата е взаимствана от тук,от там и от това с какви продукти разполагам.Никога не мога да спазвам точно рецептите винаги по нещо променям.

От дозата могат да се направят два  щолена.За другия път ще знам.

Продукти:

750 г брашно
42 г прясна мая
1ч.ч.- прясно мляко
200г.- краве масло
1/2ч.ч.-  захар
2 жълтъка
2 ванилии
настъргана кора от лимон
100 г стафиди

около 150гр.-микс от сушени плодове
коняк
50 г краве масло за намасляване
щипка сол
пудра захар




Най напред си нарязах плодчетата от микса и заедно със стафидите ги залях с малко коняк. 


Разтваряме маята в хладкото мляко заедно с 1 с.л. захар и малко брашно.
Покриваме с фолио и оставяме на топло до образуване на мехурчета по повърхността.

През това време разбиваме двата жълтъка със захарта и добавяме маслото,което сме затоплили преди това .
Сипваме ванилиите и  настърганата лимонова кора.Разбъркваме съставките.
В голяма купа се пресява брашно и се прави кладенче.
Там изсипваме маслената смес и шупналата мая.Замесва се тесто средно твърдо.
Оформя се на топка и се поставя в намаслен съд .
Покрива се с фолио и се оставя да втасва 1 час на топло./Понеже съм нетърпелива го сложих във фурната на 50 гр.за 30 мин./
Следтова се премесва леко и се разстила на правоъгълник.
Наръсва се с отцедените плодове и се омесва.
Връща се в съда за втасване за 1 час./в моя случай във фурната/
След това се оформя щолена и още веднъж втасва за 15 мин.на 50 гр. във фурната.




После  се увеличават градусите на 180 .
Пекох на вентилатор около 45-50мин.като сложих фолио след като се получи златист загар.
Още топъл намаслих с масло и след това посипах обилно с пудра захар.











понеделник, 19 декември 2011 г.

Салата с ориз и зеленчуци




 Това е идея ,която е практична в случаите ,когато варим пиле или ни е останало месо от печено пиле.Може да се отдели част от пилешкото месо и да се приготви тая салатка на следващия ден.


Продукти:

пил.месо
1/2ч.ч.-ориз
1/2ч.ч.-зелен фасул
1/2ч.ч.-моркови
два домата
1с.л.-масло
сол
пармезан



Дресинг:

2-3с.л-зехтин
лимон
сол



Ориза се запържва до стъклен в малко масло и се разрежда с чаша и половина вода.
Овкусява се с малко сол.
След като е готов се оставя да се охлади.
През това време се нарязва на ситно свареното или печено пилешкото.
То също трябва да е студено.
Нарязаните моркови и фасула се на задушават на  пара  или се бланшират в подсолена вода.Оставят се да изстиват.
Всички пордукти ,след като се охладят се смесват и към тях накрая се прибавят нарязани на кубчета домати.



Приготвя се дресинг и се овкусява салатата.Разбърква се и се сервира.
Отгоре се настъргва пармезан или кашкавал.

събота, 17 декември 2011 г.

Мъфини с кокос




Продукти:

1 яйце
2/3ч.ч.-захар
1/2ч.ч.-олио
1/2ч.ч.-кисело мляко
1,1/2ч.ч.-брашно
1/2ч.ч.-кокосови стърготини
1 бакпулвер
лим. кора
ванилия

Уточнение-от продуктите се получават 12 бр. кексчета.


 ......и напудрени........




    Разбиваме яйцето със захарта и добавяме олиото,кис. мляко.Изсипваме кокоса , лимоновите кори и ванилията.Към брашното прибавяме бакпулвера и на части изсипваме към течните съставки .Получената кексова смес разпределяме във формичка за мъфини.Не трябва да се пълнят до горе отворите.
  Печем на 180 гр. до готовност.
  Кексчетата станаха пухкави и ароматни!





петък, 16 декември 2011 г.

Котлети от сьомга

   




      След едно посещение на голяма верига магазини си закупихме пресни котлети от сьомга.Толкова много се говори за тази риба ,че в крайна сметка реших да пробвам да я приготвя и опитаме.Не бях с големи очаквания ,но все пак се постарах да помисля как да я приготвя.Идеята беше да е максимално близо до натуралния вкус без сосове ,за да преценим безпристрастно вкуса.


Продукти:

котлети сьомга
скилидка чесън
розмарин
мащерка
черен пипер
сол
1с.л.-масло
лимон

Гарнитура:

1/2ч.ч.-ориз
грах и моркови
1с.л.-масло
сол

    Гарнитурата я приготвих предварително.В маслото запържих ориза до  стъклен.Добавих грах и моркови/замразени/Залях с 1ч.ч. и половина вода и посолих.Сварих до готовност.




    Измитите котлети поръсих със сол и гарнирах с по- горе изброените подправки.Загрях един тиган и поставих бучка масло.След това запекох котлетите за около 3 мин. от всяка страна.
Веднага я сервирах със семплата  гарнитура от  ориза .



Вкусен резултат !

четвъртък, 15 декември 2011 г.

Пилешки дробчета на фурна




      Наскоро посетих Катето и много ми хареса нейната идея за дробчета с топено сирене. Не мина много време и ястието вече е на нашата трапеза в лека вариация...

Продукти:

500гр.-пил.дробчета
1глава-праз

червен пипер
чер.пипер
чубрица
сол
2скилидки-чесън
1/2ч.ч.-червено вино
3бр.-топено сирене
лимон



Дробчетата се почистват и измиват.
Подреждат се в тава и от горе се разпределя нарязания на едро праз.
Овкусяват се с подправките и се заливат с виното.
Пекат се във фурна на 220гр до готовност.
На финала се нарязва и разпледеля топеното сирене и се връщат за малко във фурната.
Сервират се и се декорират с резенче лимон.



   Умишлено съм пропуснала мазнината и пак стават вкусни.
   Да ви е сладко!


сряда, 14 декември 2011 г.

Ароматна ципура

         Днешния ден, въпреки мъглата, започна изненадващо слънчево....





           Като любител на рибата днес приготвих ципура .Лесно  и бързо ястие като пропуснем почистването,там хич ме няма.Изключително вкусна и полезна риба.

 Продукти:

3бр.-ципура
2скилидки чесън
1бр.-кромид лук
на вкус-чер.пипер,червен пипер,мащерка,сол
лимон
50мл.-бира



        Рибата се почиства, измива.Нарязва са на половинки и се нареждат в тава.Поръсват се с подправките,нарязания на полумесеци лук и се заливат с бирата.Пекат се на 230гр около 50мин.Гарнира се при сервиране с резени лимон.




















       Да ви е сладко с моето предложение, изключително подходящо за сряда!




вторник, 13 декември 2011 г.

Свежа салата


         Това е една свежа салата позната на всички и напомняща за пролетта ,която е толкова далечна.

Продукти:

1 маруля
1 връзка репички
1 връзка пресен лук
4 варени яйца
1 лимон
зехтин и сол на вкус
сирене на кубчета








Малко хапки с пълнозърнест хляб за разкош.