Пълнен /Коледен/ петел

26.12.11



Продукти:

1 -петел
1/2-кисела зелка
100гр-масло
червен пипер
черен пипер
сол
1ч.ч.-зелев сок

За плънката:

дреболийките- сварени и нарязани

1/2ч.ч.-ориз
праз
2-моркова
200гр.-гъби
150гр-грах
олио

Най-напред се приготвя плънката.Задушават се гъбите в малко мазнина, докато им изври водата.После се добавя праза и ориза и накрая морковите ,граха и дреболийките.Посолява се и се налива около чаша вода .Оставя се на котлона ,докато ориза набъбне до полуготовност.






Петела се обтрива от вътре със сол и малко маслоПълни се с плънката и се зашива.Ако отвора е голям се поставя зелев лист и тогава се шие.Зелето се нарязва на ситно и се задушава  в  олио.На края се поръсва с червен пипер и малко черен пипер.Изсипва се в глинен съд на дъното.После се поставя напълнения петел, осолява се и се обтрива със смес от масло и малко червен пипер.Покрива се със голям зелев лист.Изсипва се чашата зелев сок.Затваря се с капака и се слага в студена фурна.Пече се в на 180 гр. около 2:30часа.Преди финала се маха зелевия лист и се връща във фурната за златист цвят ако има нужда.






Да ви е сладко!

You Might Also Like

7 коментара

  1. ОЛеле, каква вкусотия! Баба едно време приготвяше за Нова година такъв петел! Сега няма откъде:(... Искрено ти се радвам, че си имаш петле в гърне! Чудесно е! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Мира, страхотно ястие! Майка ми прави нещо подобно, но твоето определено изглежда невероятно примамливо! Бих опитала, но може би с пиле, защото и аз нямам петле наблизо :) Прегръдки и ЧЕСТИТА КОЛЕДА! Много здраве, късмет и любов през новата година!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошна публикация! Така вкусно изглежда препеченото петле ,а плънката -мога само да мечтая за вкуса и ! Честита Коледа ,Мира !Щастие и много любов ! Прегръдки и хубава последна седмица на 2011!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Коледа, Мира!
    Много здраве и любов да има в дома ти!

    За петела не се и съмнявам, че ще е бил вкусен - няма как задушен и със зеле да не бъде :)Много апетитно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох,и аз като Канди да възкликна,че ми напомни милите семейни сбирки за нова година,когато баба ми го правеше това ястие!
    Много вкусно се е получило и при теб,Мира,поздравление за майсторството!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички за отзивите и добрите думи!

    ОтговорИзтриване
  7. О, Мира,
    поздравления!!!
    Цял петел и с такава апетитна плънка;-)
    Майстор си ти!

    ОтговорИзтриване

Pages

Subscribe