вторник, 20 декември 2011 г.

Щолен




     Предпразничната еуфория в кухнята стигна до този коледен сладкиш.Няколко години го заобикалям,но тази реших ,че е крайно време да се справя с това предизвикателство.Рецептата е взаимствана от тук,от там и от това с какви продукти разполагам.Никога не мога да спазвам точно рецептите винаги по нещо променям.

От дозата могат да се направят два  щолена.За другия път ще знам.

Продукти:

750 г брашно
42 г прясна мая
1ч.ч.- прясно мляко
200г.- краве масло
1/2ч.ч.-  захар
2 жълтъка
2 ванилии
настъргана кора от лимон
100 г стафиди

около 150гр.-микс от сушени плодове
коняк
50 г краве масло за намасляване
щипка сол
пудра захар




Най напред си нарязах плодчетата от микса и заедно със стафидите ги залях с малко коняк. 


Разтваряме маята в хладкото мляко заедно с 1 с.л. захар и малко брашно.
Покриваме с фолио и оставяме на топло до образуване на мехурчета по повърхността.

През това време разбиваме двата жълтъка със захарта и добавяме маслото,което сме затоплили преди това .
Сипваме ванилиите и  настърганата лимонова кора.Разбъркваме съставките.
В голяма купа се пресява брашно и се прави кладенче.
Там изсипваме маслената смес и шупналата мая.Замесва се тесто средно твърдо.
Оформя се на топка и се поставя в намаслен съд .
Покрива се с фолио и се оставя да втасва 1 час на топло./Понеже съм нетърпелива го сложих във фурната на 50 гр.за 30 мин./
Следтова се премесва леко и се разстила на правоъгълник.
Наръсва се с отцедените плодове и се омесва.
Връща се в съда за втасване за 1 час./в моя случай във фурната/
След това се оформя щолена и още веднъж втасва за 15 мин.на 50 гр. във фурната.




После  се увеличават градусите на 180 .
Пекох на вентилатор около 45-50мин.като сложих фолио след като се получи златист загар.
Още топъл намаслих с масло и след това посипах обилно с пудра захар.











7 коментара:

  1. Чудесен щолен ,Мира ! Да са ви сладки и весели Коледните и Новогодишни празници ! Здраве и много късмет ! Сърдечни прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  2. Е, Мира,
    много хубав ти се е получил, макар да си спазвала "своята" рецепта;-)
    Така ми се иска и аз да направя, но засега удържам, че то не може всички лакомства от мрежата да се сготвят в една Коледа;-)

    хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен щолен, Мира,
    и аз обикновено адаптирам, и нещо добавям от себе си в рецептите, мое виждане или идея:)
    Убедена съм, че така твоят вариант се е получил с ароматен и вълшебен вкус.
    Сърдечни поздрави,
    хубави, благословени и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Ивана благодаря!
    Мъхче съгласна ,че не може да се направят всички вкусовтии в една Коледа!
    Дианка и аз много често експериментирам с рецептите.
    Желая ви вълшебна Коледа и щастлива Нова година!

    ОтговорИзтриване
  5. Мира,обещава да е адски вкусен щолена ти!Справила си се перфектно с това предизвикателство!Мнооого е апетитен!

    Сърдечен поздрав и весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  6. Мире, колко апетитно нещо пак си сътворила! Наистина си пълна с идеи! Твоя щолен изглежда толкова апетитно, че ....с удоволствие бих хапнала парченце от него!
    Снимката с плънката ми харесва невероятно много- такива огнени прекрасни цветове....
    Желая ти Коледата да те грабне и.....да те отнесе в свят пълен с много щастие и любов, и.....коледното настроение да ескалира до максимум! Прегръщам те сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси ,благодаря!Ще разбера как съм се справила на Коледа.
    Бени толкова си мила,радвам се че си ме посетила!
    Благодаря ти за хубавите пожелания!

    ОтговорИзтриване