вторник, 13 ноември 2012 г.

Фунийки с крем




Продукти:

1 ч. ч- кисело мляко
1 ч. л.- сода бикарбонат
1пак.-амонячна сода
1/2 чаена чаша олио
3 яйца
1 ч. ч.- кристална захар
брашно/ нелепнещо тесто/
ванилия
лимонови корички
смлени орехи /за декорация/

За крема:
2бр.-пудинг ванилия
800л.-пр.мляко






Най-напред се приготвя крема по указанията на опаковката.
/Намалих прясното мляко, за да се получи гъст крем./
Оставя се да се охлади.






Двата вида сода се погасяват в киселото мляко.
След това се добавят към разбитите със захарта яйца и олио.
Слагат се ванилия , лимоновите корички.
Замесва се с брашното нелепнещо тесто.
Оставя се 30 мин.да почине.
Разточва се на тънък пласт около 2-3мм.
Нарязва се на ленти./2см/
Всяка се увива спираловидно около формичка за фунийки.
Готовите се подреждат в тава и се пекат в предварително загрята фурна на 200гр.







Оставят се леко да се охладят и се вадят от формичките.
Пълнят се /със помоща на шприц /със гъст крем.
Фунийките се поръсват със смлени орехи.
Най-вкусни са на следващия ден,когато поемат от крема.






Най-вкусни са на следващия ден,когато поемат от крема.







24 коментара:

  1. Мире,прекрасни са.....Формичките ти ли си прави или ги купи готови?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Купих ги,Миленка.Добре ,че Ели ми даде навременна информация:)

      Изтриване
  2. Много апетитно изглеждат,така красиво аранжирани...лилавите купички са очарователни.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Красиви и несъмнено вкусни ! Чудесни снимки ,Мире ! И тези лилави купички много сладурски ,да ги изядеш с фунийките :) !
    С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  4. Оххх...колко съм ги правила като по млада:) и за рожденни и за именни дни , зная колко са вкусни и неустоими!
    Като ти гледам снимките Мире, рецептата ти е много сполучлива,прелестни са станали!
    Тези в лилавата купичка ще ми стигнат:):)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоголинка ,поздрави!
      Радвам се ,че съм предизвикала мили спомени!

      Изтриване
  5. Колко често ги правехме на времето! :) Трудно оставаха за другия ден, но тези които оставаха бяха така меки и вкусни! Фунийките правехме от станиоловите капачки на бурканчетата с кисело мляко. После излязоха тенекиените фунийки.
    Мира,много са ти апетитни, а снимките са чудесни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилия ,благодаря за коментара!
      Наистина на следващия ден са чудесни.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Е, върна ме в детството с тези любими фунийки! Чудесни са, оформени прекрасно! Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох Мире ,върна ме в младите си години когато правих тези фунийки.Много красиви и апетитни са твоите!
    Така хубаво си ги навила и напълнила ,че чак ми се прииска да се присегна и да си взема.
    Прегръдки и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. ох,ох,ох!!!!!
    от колко години все им се каня,но все не им идва реда!!!
    Твоите изглеждат супер Мире!!!
    хубава вечер мила

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме и аз им се канех от много време.
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Мира,направо ме бодна в сърцето с това уникално вкусно нещо!Рискувам да прехвърля почти целия ти рецептурник в листата си с чакащи :) .
    Прекрасни и ужасно любими фунийки си направила,а снимките са отлични!
    Напълни ми очите днес!
    Кажи сега какви фунийки ползва?

    ОтговорИзтриване
  10. а да....забравих да попитам каква е ролята на амонячната сода,гледам че от старите още кулинарни книги се ползва,каква е разликата и с другата сода и може ли без нея да се направят фунийките ти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси ,не знам каква е ролята на амонячната сода,освен на набухвател.
      Трябва да се точи много тънко ,защото бухват при печенето.
      Рецептата много ми напомня на тестото за великденските курабии.Дори трябваше да използвам мас,а аз я замених с олио.Следващия път ще направя малко по-твърдо тестото ,за да се открояват по-добре ръбчетата след печенето.
      Фунийки си купих метални.
      Листата на чакащи рецепти и при мен набъбва застрашително...:)

      Изтриване
    2. На последната снимка в ляво се виждат формичките.

      Изтриване
    3. И аз отдавна отлагам да си взема такива формички,но трябва да го направя,след тези снимки си е направо наложително :) .И аз не бих ползвала мас,ще ги направя по твоята рецепта,уникално вкусни са!Прегръдка!

      Изтриване
  11. Мира, майсторка си ти!!!
    Как ги обичам само... не може ли една да се търкулне насам;)?
    И тези приказни снимки... прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  12. Едни много любими сладки!Чудесни са Мира и мога само да завиждам, че не съм близо до теб:-))

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, фунийките от детството ми. Вкусни, вкусни, до няма и къде:)
    Чудесна рецепта и снимки:)

    ОтговорИзтриване