вторник, 13 ноември 2012 г.

Фунийки с крем




Продукти:

1 ч. ч- кисело мляко
1 ч. л.- сода бикарбонат
1пак.-амонячна сода
1/2 чаена чаша олио
3 яйца
1 ч. ч.- кристална захар
брашно/ нелепнещо тесто/
ванилия
лимонови корички
смлени орехи /за декорация/

За крема:
2бр.-пудинг ванилия
800л.-пр.мляко






Най-напред се приготвя крема по указанията на опаковката.
/Намалих прясното мляко, за да се получи гъст крем./
Оставя се да се охлади.






Двата вида сода се погасяват в киселото мляко.
След това се добавят към разбитите със захарта яйца и олио.
Слагат се ванилия , лимоновите корички.
Замесва се с брашното нелепнещо тесто.
Оставя се 30 мин.да почине.
Разточва се на тънък пласт около 2-3мм.
Нарязва се на ленти./2см/
Всяка се увива спираловидно около формичка за фунийки.
Готовите се подреждат в тава и се пекат в предварително загрята фурна на 200гр.







Оставят се леко да се охладят и се вадят от формичките.
Пълнят се /със помоща на шприц /със гъст крем.
Фунийките се поръсват със смлени орехи.
Най-вкусни са на следващия ден,когато поемат от крема.






Най-вкусни са на следващия ден,когато поемат от крема.







24 коментара:

  1. Мире,прекрасни са.....Формичките ти ли си прави или ги купи готови?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Купих ги,Миленка.Добре ,че Ели ми даде навременна информация:)

      Изтриване
  2. Много апетитно изглеждат,така красиво аранжирани...лилавите купички са очарователни.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаш пръст във фунийкоправенето...:)

      Изтриване
  3. Красиви и несъмнено вкусни ! Чудесни снимки ,Мире ! И тези лилави купички много сладурски ,да ги изядеш с фунийките :) !
    С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Ваня!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  4. Оххх...колко съм ги правила като по млада:) и за рожденни и за именни дни , зная колко са вкусни и неустоими!
    Като ти гледам снимките Мире, рецептата ти е много сполучлива,прелестни са станали!
    Тези в лилавата купичка ще ми стигнат:):)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоголинка ,поздрави!
      Радвам се ,че съм предизвикала мили спомени!

      Изтриване
  5. Колко често ги правехме на времето! :) Трудно оставаха за другия ден, но тези които оставаха бяха така меки и вкусни! Фунийките правехме от станиоловите капачки на бурканчетата с кисело мляко. После излязоха тенекиените фунийки.
    Мира,много са ти апетитни, а снимките са чудесни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилия ,благодаря за коментара!
      Наистина на следващия ден са чудесни.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Е, върна ме в детството с тези любими фунийки! Чудесни са, оформени прекрасно! Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох Мире ,върна ме в младите си години когато правих тези фунийки.Много красиви и апетитни са твоите!
    Така хубаво си ги навила и напълнила ,че чак ми се прииска да се присегна и да си взема.
    Прегръдки и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи ,Зиче!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. ох,ох,ох!!!!!
    от колко години все им се каня,но все не им идва реда!!!
    Твоите изглеждат супер Мире!!!
    хубава вечер мила

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме и аз им се канех от много време.
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Мира,направо ме бодна в сърцето с това уникално вкусно нещо!Рискувам да прехвърля почти целия ти рецептурник в листата си с чакащи :) .
    Прекрасни и ужасно любими фунийки си направила,а снимките са отлични!
    Напълни ми очите днес!
    Кажи сега какви фунийки ползва?

    ОтговорИзтриване
  10. а да....забравих да попитам каква е ролята на амонячната сода,гледам че от старите още кулинарни книги се ползва,каква е разликата и с другата сода и може ли без нея да се направят фунийките ти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси ,не знам каква е ролята на амонячната сода,освен на набухвател.
      Трябва да се точи много тънко ,защото бухват при печенето.
      Рецептата много ми напомня на тестото за великденските курабии.Дори трябваше да използвам мас,а аз я замених с олио.Следващия път ще направя малко по-твърдо тестото ,за да се открояват по-добре ръбчетата след печенето.
      Фунийки си купих метални.
      Листата на чакащи рецепти и при мен набъбва застрашително...:)

      Изтриване
    2. На последната снимка в ляво се виждат формичките.

      Изтриване
    3. И аз отдавна отлагам да си взема такива формички,но трябва да го направя,след тези снимки си е направо наложително :) .И аз не бих ползвала мас,ще ги направя по твоята рецепта,уникално вкусни са!Прегръдка!

      Изтриване
  11. Мира, майсторка си ти!!!
    Как ги обичам само... не може ли една да се търкулне насам;)?
    И тези приказни снимки... прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  12. Едни много любими сладки!Чудесни са Мира и мога само да завиждам, че не съм близо до теб:-))

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, фунийките от детството ми. Вкусни, вкусни, до няма и къде:)
    Чудесна рецепта и снимки:)

    ОтговорИзтриване