Торта Палитра

21.4.12



        Тази торта я правих за рождения ден на дъщеря ми,който отмина ,но сега намерих време да я публикувам.Комбинация е от няколко торти.Идеи  взаимствах от блог пространството.
Напрежението беше голямо ,защото направата й съвпадна с великденската подготовка и както се казва всичко дойде на куп.
      За съжаление не можах да снимам разрез на тортата,а определено си заслужаваше да се види.Блатовете бяха отчетливи ,а желето внесе много цвят ,аромат и предаде невероятна портокалова свежест.

Продукти:

Шоколадови блатове:

100гр.- меко масло
1ч.ч.- захар
2бр.-  ванилия
3бр.-яйца/ на стайна температура/
1ч.ч- брашно
1/2 ч. л.- бакпулвер
1 ч. л.- сода бикарбонат
50гр.- какао
1ч.ч- прясно мляко + 1 чаена лъжица ябълков оцет

В купа се смесват брашното, какаото, содата, бакпулвера.
Прясното мляко се смества с оцета и се оставя за 10 минути.
Мекото масло се разбива със захарта и се добавят  яйцата, едно по едно.
Прибавят се и ванилиите.
След това се редуват сухите съставки с прясното мляко на части.
Получената смес се изсипва в подмазана форма за торта и се пече в предварително загрята фурна на 180 гр.
След като се охлади блата се разрязва на две части.

Направих отделно трети блат ,като намалих на половина грамажите.









Продукти-портокалово сладко с маскарпоне

7 жълтъка
100гр-захар
100мл.-портокал
кори от един портокал
100гр-студено масло
200гр.-маскарпоне

Жълтъците се разбиват със захарта и портокаловия сок.Добавят се портокаловите кори.Слагат се на котлона и се бъркат непрекъснато за около 10 мин.Сместа се сгъстява и се отстранява от котлона.Докато е горещо портокаловото сладко, към него се прибавя на части студеното масло.След това се оставя на студено да се стегне сместа.После се добавя маскарпонето.

Желе

3бр.-портокали/почистене и нарязани на едро/
100 гр.- захар
100мл.- сок от портокал
2- желатина
Слагат се в касерола портокалите , сока и захарта да кипнат.Плода трябва да остане цял.Ако е необходимо добавете малко вода.След като се стопи захарта отстранете от котлона/отделете малко сок за сиропиране на блатовете/ и добавете желатина,който предварително е разтопен.Разбъркайте и оставете всичко  да почне да се сгъстява.Във формата за торта поставете найлоново фолио и изсипете желето.Оставете в хладилника да се стегне.

Ганаш:

100 мл течна сметана
100 г натурален шоколад
20 г масло

Кипнете сметаната и добавете към нея шоколада, начупен на парченца и маслото. Разбъркайте до гладкост и оставете леко да се охлади. Глазурата трябва да е течна.

100мл-сметана/за измазване /

Сглобяване:

Първо се поставя шоколадовия блат и се сиропира с портокалов сок /отделен от желето/или с прясно мляко.Нанася се портокалово сладко.
Поставя се втория блат и отново се сиропира.Следва крема.
Поставя се желето и върху него се намазва пак крем.
Следва третия блат ,сиропира се.
Тортата се заглажда от всички страни с разбита сметана.
Оставя се да стегне в хладилника.
Залива се с ганаш и се декорира по желание.
В случая направих палитра ,тъй като рожденичката обича да рисува.

Тази торта я правих за рождения ден на дъщеря ми.Комбинация е от няколко торти.Идеи за които взаимствах от блог пространството.Напрежението беше голямо ,защото направата й съвпадна с великденската подготовка и както се казва всичко дойде на куп.
За съжаление не можах да снимам разрез на тортата,а определено си заслужаваше да се види.
Блатовете бяха отчетливи ,а желето внесе много цвят ,аромат и предаде невероятна портокалова свежест на тортата.


You Might Also Like

17 коментара

  1. Страхотна е! Много оригинална идея! Браво! Поздрави на рожденничката:)Здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна е! И украсата много ми допада! Да е жива и здрава рожденичката ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Траянка!
      Има още много да се желае от страна на украсата...

      Изтриване
  3. Чудесна торта!
    Да е жива и здрава рожденичката!

    ОтговорИзтриване
  4. Много арт- браво, Мира! Да ти е живо и здраво момичето, много щастие й пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Шоколадово-портокалово изкушение!Направо си я представям на вкус каква е,даже и без разрез.Дано рожденичката се е зарадвала на украсата,станала е много реалистична палитрата.Пожелавам и да е жива,здрава,талантлива и все така творчески настроена.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересна торта! Поздрави, Мира! Здраве и щастие за рожденичката!

    ОтговорИзтриване
  7. И без снимка в разрез само като чета продуктите и приготвянето мислено си я представих и абсолютно ти вярвам,че си е заслужавала както да се види,така и да се опита!Особено кремчето с маскарпоне ме грабва на мига!А такъв плодов желиран пласт и аз се каня да опитам още от вишневата торта на Йоли,ти също даваш страхотна портокалова идея,благодаря!
    Дъщеричката най-вече за расте здрава и щастлива пожелавам от сърце!
    Поздрави,Мира!

    ОтговорИзтриване
  8. Мира,и тук да изкажа възхищението си от тортичката.Чудесна е
    поздравления за празника на дъщеря ти
    прегръдки мила

    ОтговорИзтриване
  9. Мира,
    с обяснимо закъснение да честити празника на госпожицата;)
    Много здраве и желая, другото ще си дойде от самосебе си;)
    Тортата е пълна с въображение, много арт и на мен това страшно ми допада!
    От съставките става ясно, че е и много вкусна!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Със закъснение, но с най-добри пожелания честитя рождения ден на дъщеричката ти!
    Наистина жалко, че не си щракнала разрез, но четейки рецептата, си представям колко атрактивно е изглеждало парченцето. И със сигурност на вкус е била страхотна.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря на всички за хубавите пожелания!
    Бъдете живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна торта, Мира. То се знае, че ще я тествам:-)). Благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  13. Мире, на мнооого голяма патерица: Да ти е жива и здрава рожденичката! Късмет и успехи във всичко и много да ви радва!
    Може и да се повторя с другите писали момичета, но всяка може да си представи, колк ефектна е станала тортата. Много ми харесва така, както и чета продуктите. Личи си, че си я направила с огромно желание и любов, а и на вкус сигурно е била невероятно вкусна.:-))
    Сърдечни поздрави от мен и пожелания за усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване

Pages

Subscribe