петък, 28 септември 2012 г.

Пълнени камби в бял сос



     Преди време Катето беше приготвила пълнени камби . Сладките им артистично килнати капачета, веднага ми докоснаха сърцето .Днес ви предлагам моя вариант в комбинация с любимия ми бял сос. 
     Този вид чушки са много сочни и вкусни !

Продукти:

10бр.-камби
500гр.-кайма смес
1гл.-кромид лук
2скил.-чесън
1бр.-патладжан
1бр.-морков
2бр.-домати/настъргани/
1ч.ч.-ориз
3с.л.-олио
черен пипер
кимион
чубрица
сол на вкус

За соса:

2с.л.-масло+1с.л-олио
2с.л-брашно
1/2ч.ч.-сос от чушките/или вода/
1-жълтък
1ч.ч.-кисело мляко
сол на вкус






Камбите се измиват и почистват от семената,като капачетата се запазват.
Всяка камба се обтрива от вътре със сол.
В дълбок тиган се слагат нарязани на ситно кромид лук,чесън,морков и се задушават в олио.Като поомекнат се прибавя и ситно нарязан на кубчета патладжан.
Следва ориза.Запържва се, докато си промени цвета.
След това се добавя каймата ,която предварително е разбъркана с настърганите домати.
Бърка се, докато се разпадне и после се сипва по-малко от половин чаша вода.
Посолява се и се оставя да изври течността.
С получената смес се пълнят камбите .Затварят се с капачета и се редят в тава.
Заливат се със вода до половината на чуките.Посолява се край тях и се сипва олио.
Пекат се на 200гр до готовност.






За белия сос в тиган се слагат  масло и олио, и се запържва брашното.
След като си промени цвета се разрежда със сос/охладен/ от чушките или  студена вода.
Съда трябва да е отстранен от котлона, за да се избегне образуването на бучки.
Посолява се на вкус и се ставя да клокне до сгъстяване.
Маха се от котлона и се добавя разбития жълтък в киселото мляко ,при непрекъснато бъркане.
Сосът се загрява за минута две и е готов.
Чушки се сервират и гарнират с белия сос.
Бон апети! :)








12 коментара:

  1. Чуднички са, Мира! Няма как да не ти докоснат сърцето :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са! Винаги пълня и камби между чушките, за повечер количество на моите канибали:)

    ОтговорИзтриване
  3. С тези калпачета определено впечатляват:)! Изглеждат много вкусно, а преди всичко и красиво! Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много са фотогенични ,Кате!:)
      Приятен уикенд!

      Изтриване
  4. Красиво изглеждат с тези калпачета, а за това че са вкусни, няма никакво съмнение, особено в съчетание със соса!
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  5. Да си призная точно камби по този начин не съм приготвяла. Изглеждат изкушаващо апетитни и ще си поправя грешката :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси ,пробвай ще ти харесат!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Мира,
    това е едно от любимите ми неща за хапване. И много хубава фотосесия си им направила.
    Сега е времето на камбите и аз няма да ги подмина също;)
    Хубав уикенд, пък макар днес да е работен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Марте!
      За мен е почивен ден.:)
      Поздрави!

      Изтриване