Пълнени камби в бял сос
28.9.12Преди време Катето беше приготвила пълнени камби . Сладките им артистично килнати капачета, веднага ми докоснаха сърцето .Днес ви предлагам моя вариант в комбинация с любимия ми бял сос.
Този вид чушки са много сочни и вкусни !
Продукти:
10бр.-камби
500гр.-кайма смес
1гл.-кромид лук
2скил.-чесън
1бр.-патладжан
1бр.-морков
2бр.-домати/настъргани/
1ч.ч.-ориз
3с.л.-олио
черен пипер
кимион
чубрица
сол на вкус
За соса:
2с.л.-масло+1с.л-олио
2с.л-брашно
1/2ч.ч.-сос от чушките/или вода/
1-жълтък
1ч.ч.-кисело мляко
сол на вкус
Камбите се измиват и почистват от семената,като капачетата се запазват.
Всяка камба се обтрива от вътре със сол.
В дълбок тиган се слагат нарязани на ситно кромид лук,чесън,морков и се задушават в олио.Като поомекнат се прибавя и ситно нарязан на кубчета патладжан.
Следва ориза.Запържва се, докато си промени цвета.
След това се добавя каймата ,която предварително е разбъркана с настърганите домати.
Бърка се, докато се разпадне и после се сипва по-малко от половин чаша вода.
Посолява се и се оставя да изври течността.
С получената смес се пълнят камбите .Затварят се с капачета и се редят в тава.
Заливат се със вода до половината на чуките.Посолява се край тях и се сипва олио.
Пекат се на 200гр до готовност.
За белия сос в тиган се слагат масло и олио, и се запържва брашното.
След като си промени цвета се разрежда със сос/охладен/ от чушките или студена вода.
Съда трябва да е отстранен от котлона, за да се избегне образуването на бучки.
Посолява се на вкус и се ставя да клокне до сгъстяване.
Маха се от котлона и се добавя разбития жълтък в киселото мляко ,при непрекъснато бъркане.
Сосът се загрява за минута две и е готов.
Чушки се сервират и гарнират с белия сос.
Бон апети! :)
12 коментара
Чуднички са, Мира! Няма как да не ти докоснат сърцето :)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Благодаря,Ели!
ИзтриванеХубави почивни дни!
Прекрасни са! Винаги пълня и камби между чушките, за повечер количество на моите канибали:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Траяна!
ИзтриванеПоздрави!
С тези калпачета определено впечатляват:)! Изглеждат много вкусно, а преди всичко и красиво! Поздрави и приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеМного са фотогенични ,Кате!:)
ИзтриванеПриятен уикенд!
Красиво изглеждат с тези калпачета, а за това че са вкусни, няма никакво съмнение, особено в съчетание със соса!
ОтговорИзтриванеСпокойна нощ!
Благодаря,Тилия!
ИзтриванеПоздрави!
Да си призная точно камби по този начин не съм приготвяла. Изглеждат изкушаващо апетитни и ще си поправя грешката :-)
ОтговорИзтриванеВеси ,пробвай ще ти харесат!
ИзтриванеПоздрави!
Мира,
ОтговорИзтриванетова е едно от любимите ми неща за хапване. И много хубава фотосесия си им направила.
Сега е времето на камбите и аз няма да ги подмина също;)
Хубав уикенд, пък макар днес да е работен ден!
Благодаря,Марте!
ИзтриванеЗа мен е почивен ден.:)
Поздрави!