Една година в блог пространството!

18.9.12

     


      Изтърколи се неусетно една година ,от както създадох това кътче.Идеята беше да съхраня и онагледя мои рецепти и такива ,които съм взаимствала от списания,предавания и от вас скъпи приятели!Това занимание се оказа много забавно и увлекателно .Доста неща научих от вас за кулинарията,намерих приятели ,вдъхновяващи ме за нови подвизи в кухнята.Има още много да се учи и експериментира.И така специално за първата годинка на блога съм запазила една стара моя рецепта,която все още не съм публикувала-Медена торта.Много позната из кулинарното пространство и любима на моето семейство.

Продукти:

За блатовете:

2бр.-яйца
1ч.ч.-кристална захар
1ч.л.-сода бикарбонат/погасена с лимонов сок/
1/2пак.-масло/70-80гр/
2с.л.-мед
3с.л.-какао
1с.л.-канела
2ч.ч.-брашно

За крема:

1л.-пр.мляко
1ч.ч.-захар
4бр.-жълтъци
7с.л.-брашно
ванилия
70гр.-масло

Карамелено-белтъчна глазура:

4бр.-белтъци
1/2ч.ч.-захар
1/2ч.ч.-захар се карамелизира





Блатове:

В млековарка се разбиват яйцата със захарта на водна баня.
Поставят се на котлона и бъркането с миксер продължава ,докато кристалчетата захар се стопят и се получи пухкав крем.
Отстранява се сместа  и се добавя содата, погасена с няколко капки лимонов сок.
Разбърква се и се връща на котлона.Добавят се маслото,меда ,какаото и канелата.
Всичко се разбърква до еднородна консистенция.Оставя се на страни да се охлади.
После се добавя брашното ,докато се получи тесто.То се дели на 4 еднакви части.
Всяка се разточва с диаметъра на тортената форма,в която ще се сглобява тортата.
Блатовете се пекът на пекарска хартия или в подмазана с масло и поръсена с брашно тава.
Фурната е предварително загрята на 180гр.


Крем:

Млякото и захарта се разбъркват на котлона.
Отделно се разбиват жълтъците с вода и се добавя брашното, докато сместа стане с консистенцията на боза.
След това се изсипва на струйка към врящото мляко при непрекъснато бъркане.
Вари се до получаването на гъст крем.
На края се добавят ванилията и маслото.Крема се покрива с фолио и се оставя да се охлади.


Карамелено-белтъчна глазура:

Белтъците се разбиват на сняг и постепенно се добавя на части захарта.Бърка се с миксера до получаването на твърди връхчета.Карамелизира се захар.Към белтъците на тънка струйка при непрекъснато бъркане се добавя карамела.



Сглобяване:

 В тортена форма се редуват блатовете с крема.
Най-от горе се намазва също с крем.
Оставя се в хладилника за няколко часа да  стегне.
После  се вади от формата и се заглажда отстрани с карамелената глазура.
Може да се гарнира по желание с натрошени ядки,бисквити или други варианти.
От горе се декорира с карамелената глазура.




Тортата е най-вкусна на следващия ден!





You Might Also Like

21 коментара

  1. Мира , честита ти годинка ! Пожелавам ти още много и много вкусни рецепти и защо не - награди :) !
    Тортата е един сън ...толкова е красива и несъмнено вкусна ! Красиви снимки !
    Прегръдки с пожелание за хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  2. Уааааааааау,умопомрачителна торта,Мира!
    Много,много ми хареса рецептата,идеално балансирана откъм захар и масло е за моя вкус,но най-много ме съблазнява карамеления меренг,направо е фантастичен!
    Предполагам,че нанасяш глазурата след като е отлежала тортата.
    Много отдавна отлагам да направя медена торта,но ако все пак се наканя ето къде ще дойда,прелестна е!
    Пожелавам ти да отмаряш тук още толкова време,колкото душата ти има нужда,и честита ти годинка на блога,новата визия ми харесва!
    Поздрави,Мира!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Роси!
      Радвам се че ти е харесала тортата!

      Изтриване
  3. Страхотна тортичка!
    Поздравления ,Мира!Честита годинка на блога ти!Нека още много годишнини ни радваш с вкусни предложения!
    Прегръдки и хубав ден

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна торта, Мира. Карамелената глазура е великолепна, нали:-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Глазурата е истинско вълшебство!
      Веси,благодаря за рецептата!

      Изтриване
  5. Мирка - честита Блогогодинка! Разкошотия си направила невероятна! Само като я гледам тази карамелена глазура и ми идва да се прокрадна и да потопя пръстче в нея :) И така докато свърши поне дополовина :)Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита годишнина!
    Естествено отпразнувала си я с подобаваща торта,за жалост няма да мога да я опитам,изглежда много вкусно.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Очаквам те ,а почрпката не се губи!:)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  7. Честит празник! Почиташ го според традицията с красиво оформена и навярно вкусна торта. Поздрави и още много такива рожденни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Мира, честита годинка! Пожелавам ти още много празници и щастливи моменти в това пространство! Прекрасен блог имаш, много ми е приятно да влизам тук! Радвам се, че е наред, имаше някакъв проблем и няколко пъти в коментарите в моите публикации ти писах, радвам се, че вече се е оправил! Чудесна торта, като за специален повод! Взимам си едно парченце и с удоволствие ще празнувам с вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приятно е да чуеш добра дума,благодаря Кате!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Мирче,честита годишнина-все толкова вкусни неща да ни поднасяш!
    Тортата е уникална-направо не мога да отместя поглед от нея...
    Приятен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе ,дано да има с какво да ви изненадвам и за напред!:)
      Благодаря от сърце!

      Изтриване
  10. Тортата е страхотна! Поздравление!
    И аз често използвам белтъчно-карамеления крем за бърза украса на торта. Винаги се получава и винаги е много вкусно.

    ОтговорИзтриване

Pages

Subscribe