Една година в блог пространството!
18.9.12Изтърколи се неусетно една година ,от както създадох това кътче.Идеята беше да съхраня и онагледя мои рецепти и такива ,които съм взаимствала от списания,предавания и от вас скъпи приятели!Това занимание се оказа много забавно и увлекателно .Доста неща научих от вас за кулинарията,намерих приятели ,вдъхновяващи ме за нови подвизи в кухнята.Има още много да се учи и експериментира.И така специално за първата годинка на блога съм запазила една стара моя рецепта,която все още не съм публикувала-Медена торта.Много позната из кулинарното пространство и любима на моето семейство.
Продукти:
За блатовете:
2бр.-яйца
1ч.ч.-кристална захар
1ч.л.-сода бикарбонат/погасена с лимонов сок/
1/2пак.-масло/70-80гр/
2с.л.-мед
3с.л.-какао
1с.л.-канела
2ч.ч.-брашно
За крема:
1л.-пр.мляко
1ч.ч.-захар
4бр.-жълтъци
7с.л.-брашно
ванилия
70гр.-масло
Карамелено-белтъчна глазура:
4бр.-белтъци
1/2ч.ч.-захар
1/2ч.ч.-захар се карамелизира
Блатове:
В млековарка се разбиват яйцата със захарта на водна баня.
Поставят се на котлона и бъркането с миксер продължава ,докато кристалчетата захар се стопят и се получи пухкав крем.
Отстранява се сместа и се добавя содата, погасена с няколко капки лимонов сок.
Разбърква се и се връща на котлона.Добавят се маслото,меда ,какаото и канелата.
Всичко се разбърква до еднородна консистенция.Оставя се на страни да се охлади.
После се добавя брашното ,докато се получи тесто.То се дели на 4 еднакви части.
Всяка се разточва с диаметъра на тортената форма,в която ще се сглобява тортата.
Блатовете се пекът на пекарска хартия или в подмазана с масло и поръсена с брашно тава.
Фурната е предварително загрята на 180гр.
Крем:
Млякото и захарта се разбъркват на котлона.
Отделно се разбиват жълтъците с вода и се добавя брашното, докато сместа стане с консистенцията на боза.
След това се изсипва на струйка към врящото мляко при непрекъснато бъркане.
Вари се до получаването на гъст крем.
На края се добавят ванилията и маслото.Крема се покрива с фолио и се оставя да се охлади.
Карамелено-белтъчна глазура:
Белтъците се разбиват на сняг и постепенно се добавя на части захарта.Бърка се с миксера до получаването на твърди връхчета.Карамелизира се захар.Към белтъците на тънка струйка при непрекъснато бъркане се добавя карамела.
Сглобяване:
В тортена форма се редуват блатовете с крема.
Най-от горе се намазва също с крем.
Оставя се в хладилника за няколко часа да стегне.
После се вади от формата и се заглажда отстрани с карамелената глазура.
Може да се гарнира по желание с натрошени ядки,бисквити или други варианти.
От горе се декорира с карамелената глазура.
Тортата е най-вкусна на следващия ден!
21 коментара
Мира , честита ти годинка ! Пожелавам ти още много и много вкусни рецепти и защо не - награди :) !
ОтговорИзтриванеТортата е един сън ...толкова е красива и несъмнено вкусна ! Красиви снимки !
Прегръдки с пожелание за хубава вечер !
Благодаря,Ваня!
ИзтриванеУааааааааау,умопомрачителна торта,Мира!
ОтговорИзтриванеМного,много ми хареса рецептата,идеално балансирана откъм захар и масло е за моя вкус,но най-много ме съблазнява карамеления меренг,направо е фантастичен!
Предполагам,че нанасяш глазурата след като е отлежала тортата.
Много отдавна отлагам да направя медена торта,но ако все пак се наканя ето къде ще дойда,прелестна е!
Пожелавам ти да отмаряш тук още толкова време,колкото душата ти има нужда,и честита ти годинка на блога,новата визия ми харесва!
Поздрави,Мира!
Благодаря,Роси!
ИзтриванеРадвам се че ти е харесала тортата!
Честита годинка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Нас!
ИзтриванеСтрахотна тортичка!
ОтговорИзтриванеПоздравления ,Мира!Честита годинка на блога ти!Нека още много годишнини ни радваш с вкусни предложения!
Прегръдки и хубав ден
Благодаря за хубавото пожелание!
ИзтриванеПоздрави!
Страхотна торта, Мира. Карамелената глазура е великолепна, нали:-)
ОтговорИзтриванеГлазурата е истинско вълшебство!
ИзтриванеВеси,благодаря за рецептата!
Мирка - честита Блогогодинка! Разкошотия си направила невероятна! Само като я гледам тази карамелена глазура и ми идва да се прокрадна и да потопя пръстче в нея :) И така докато свърши поне дополовина :)Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Габи!
ИзтриванеЧестита годишнина!
ОтговорИзтриванеЕстествено отпразнувала си я с подобаваща торта,за жалост няма да мога да я опитам,изглежда много вкусно.
Хубава вечер!
Очаквам те ,а почрпката не се губи!:)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Честит празник! Почиташ го според традицията с красиво оформена и навярно вкусна торта. Поздрави и още много такива рожденни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Или!
ИзтриванеМира, честита годинка! Пожелавам ти още много празници и щастливи моменти в това пространство! Прекрасен блог имаш, много ми е приятно да влизам тук! Радвам се, че е наред, имаше някакъв проблем и няколко пъти в коментарите в моите публикации ти писах, радвам се, че вече се е оправил! Чудесна торта, като за специален повод! Взимам си едно парченце и с удоволствие ще празнувам с вас!
ОтговорИзтриванеПриятно е да чуеш добра дума,благодаря Кате!
ИзтриванеПоздрави!
Мирче,честита годишнина-все толкова вкусни неща да ни поднасяш!
ОтговорИзтриванеТортата е уникална-направо не мога да отместя поглед от нея...
Приятен ден ти желая!
Живе ,дано да има с какво да ви изненадвам и за напред!:)
ИзтриванеБлагодаря от сърце!
Тортата е страхотна! Поздравление!
ОтговорИзтриванеИ аз често използвам белтъчно-карамеления крем за бърза украса на торта. Винаги се получава и винаги е много вкусно.