понеделник, 17 септември 2012 г.

Сладко от сини сливи и орехи




Продукти:

3кг.-сини сливи
1,1/2кг.-захар
100мл.-оцет
2пръчки -канела
2карамфилчета/стрити/
4бр.-ванилия
1ч.л.-лимонена киселина
1ч.ч.-почистени орехи/запечени/






Сливите се измиват и почистват от костилките.
Нарязват се на половинки,напречно.
Нареждат се в тава с отвора нагоре,плътно една до друга .
Поръсват се със захар.Реди се втори ред с плод и пак се поръсват със захар.
Оставят се в хладилника за няколко часа./една нощ/
После се сипва вода , слагат се канелените пръчици и стрития карамфил.
Поставят  се във фурната и като кипнат се изключва.Престоява така ,докато изстине.
На следващия ден пак се кипва без да се бърка и без да се вари.
На третия ден пак се кипва .Капка от сладкото трябва да се задържа цяла .
Прибавя се ванилията и лимонената киселина.
Внимателно се разбърква ,за да не се накъсат плодовете.






Сладкото се пълни в бурканчета/измити и подсушени/.
Редуват се плодове и орехи , докато се напълни съда.
Затварят се и се стерилизират за 5 мин.







4 коментара:

  1. СТрахотно изглежда,Мира!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,тъкмо съм във вихъра си да направя тази рецепта,която изглежда супер апетитно от снимките,но имам 1,2 въпроса.Бихте ли ми казали дали лимонена киселина трябва да се използва или оцет(споменати са и двете,кое от двете се слага?)И КОЛКО вода на това количество сливи се добавя?
    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей,Неда!Слага се 100мл. оцет към сливите при печенето.Вода не слагам,защото плода отделя достатъчно.След като е готово сладкото веднага се добавя лимонена киселина -1ч.л.,разбърква се и се пълни в бурканчета.
    Надявам се не се включвам късно с коментара.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване