Вита баница с ориз

22.9.12




Продукти:

За корите:

300мл.-прясно мляко
1/2пак.-свежа мая
1с.л.-захар
1/2ч.л.-сол
2с.л.-олио
1.-яйце
брашно -около700гр. /и за разтокването/

За плънката:

2/3ч.ч-ориз
300гр.-сирене
3-яйца
1/2ч.ч-кис.мляко+1/ч.л.-сода за хляб
1/2ч.ч-масло +олио





Най-напред се сварява ориза във вода със щипка сол.Оставя се да се охлади.
После се прибавя към разбитите яйца с киселото мляко,в което е погасена содата.
Добавя се натрошеното сирене и мазнината,но не всичката .
Оставят се 2 лъжици ,за да се поръси баницата преди печене.
Плънката е готова.






Заемаме се с  корите за баницата.

Маята се разтваря в хладкото прясно мляко заедно със захарта.
Към нея се добавя разбитото яйце ,заедно с олиото и солта.
Сместа се изсипва към една част от брашното.
Замесва се и при необходимост се добавя още брашно до получаването на стегнато нелепнещо тесто.Не се чака да втасва.
После се оформят 6/7/ топчета.
Покриват се ,за да не съхнат.
Разточват се тънки кори.

Върху всяка кора се разпределя част от плънката и се завива на руло.
После се редят в подмазана тава,докато се запълни.
Баницата се поръсва с отделената мазнина ,с помоща на лъжица.
Напръсква се с малко вода и се пече на 180гр.до зачервяване.
Сред като се извади от фурната ,веднага се напръсква с малко вода и се завива с чиста кърпа.


Става пухкава и сочна!Да ви е сладко!






You Might Also Like

15 коментара

  1. Изглежда прекрасно баничката! Не съм яла с ориз, но е пробвам:)

    ОтговорИзтриване
  2. Превъзходна!Баниците с мая са вариант , който има своите предимства.Поздрави за рецептата и представянето!

    ОтговорИзтриване
  3. Преди доста години съм хапвала баничка с ориз и беше приказка!!!
    Тази също изглежда страхотно!!!
    Браво
    поздрави и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  4. Мира,
    радвам се да те видя отново!
    Баницата изглежда чудесно! С ориз не съм опитвала, някой ден надявам се да успея!

    ОтговорИзтриване
  5. Много изкусително предложение. Не съм опитвала с ориз, но като гледам снимката, няма да върна даже и две парчета :)

    ОтговорИзтриване
  6. Превъзходна баница,Мира,и толкова майсторски изпипана,браво!Абсолютно апетитна е!
    Хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  7. Мира, знаеш ли как ми напомня на родопско ястие, сигурна съм, че е вкусно! Но повече искам да ти направя комплимент за майсторлъка! Ръчно точени кори и така прецизно навита баница - мечта! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате ,твоята оценка ме прави щастлива,благодаря!
      Приятна вечер!

      Изтриване

Pages

Subscribe