събота, 22 септември 2012 г.

Вита баница с ориз




Продукти:

За корите:

300мл.-прясно мляко
1/2пак.-свежа мая
1с.л.-захар
1/2ч.л.-сол
2с.л.-олио
1.-яйце
брашно -около700гр. /и за разтокването/

За плънката:

2/3ч.ч-ориз
300гр.-сирене
3-яйца
1/2ч.ч-кис.мляко+1/ч.л.-сода за хляб
1/2ч.ч-масло +олио





Най-напред се сварява ориза във вода със щипка сол.Оставя се да се охлади.
После се прибавя към разбитите яйца с киселото мляко,в което е погасена содата.
Добавя се натрошеното сирене и мазнината,но не всичката .
Оставят се 2 лъжици ,за да се поръси баницата преди печене.
Плънката е готова.






Заемаме се с  корите за баницата.

Маята се разтваря в хладкото прясно мляко заедно със захарта.
Към нея се добавя разбитото яйце ,заедно с олиото и солта.
Сместа се изсипва към една част от брашното.
Замесва се и при необходимост се добавя още брашно до получаването на стегнато нелепнещо тесто.Не се чака да втасва.
После се оформят 6/7/ топчета.
Покриват се ,за да не съхнат.
Разточват се тънки кори.

Върху всяка кора се разпределя част от плънката и се завива на руло.
После се редят в подмазана тава,докато се запълни.
Баницата се поръсва с отделената мазнина ,с помоща на лъжица.
Напръсква се с малко вода и се пече на 180гр.до зачервяване.
Сред като се извади от фурната ,веднага се напръсква с малко вода и се завива с чиста кърпа.


Става пухкава и сочна!Да ви е сладко!






16 коментара:

  1. Изглежда прекрасно баничката! Не съм яла с ориз, но е пробвам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Става пухкава и не е мазна,благодаря!

      Изтриване
  2. Превъзходна!Баниците с мая са вариант , който има своите предимства.Поздрави за рецептата и представянето!

    ОтговорИзтриване
  3. Преди доста години съм хапвала баничка с ориз и беше приказка!!!
    Тази също изглежда страхотно!!!
    Браво
    поздрави и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  4. Мира,
    радвам се да те видя отново!
    Баницата изглежда чудесно! С ориз не съм опитвала, някой ден надявам се да успея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да пробваш някой ден!:)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Много изкусително предложение. Не съм опитвала с ориз, но като гледам снимката, няма да върна даже и две парчета :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм ,че ще ти хареса,благодаря!

      Изтриване
  6. Ellerinize sağlık, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar..

    ОтговорИзтриване
  7. Превъзходна баница,Мира,и толкова майсторски изпипана,браво!Абсолютно апетитна е!
    Хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  8. Мира, знаеш ли как ми напомня на родопско ястие, сигурна съм, че е вкусно! Но повече искам да ти направя комплимент за майсторлъка! Ръчно точени кори и така прецизно навита баница - мечта! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате ,твоята оценка ме прави щастлива,благодаря!
      Приятна вечер!

      Изтриване