Вита баница с ориз
22.9.12Продукти:
За корите:
300мл.-прясно мляко
1/2пак.-свежа мая
1с.л.-захар
1/2ч.л.-сол
2с.л.-олио
1.-яйце
брашно -около700гр. /и за разтокването/
За плънката:
2/3ч.ч-ориз
300гр.-сирене
3-яйца
1/2ч.ч-кис.мляко+1/ч.л.-сода за хляб
1/2ч.ч-масло +олио
Най-напред се сварява ориза във вода със щипка сол.Оставя се да се охлади.
После се прибавя към разбитите яйца с киселото мляко,в което е погасена содата.
Добавя се натрошеното сирене и мазнината,но не всичката .
Оставят се 2 лъжици ,за да се поръси баницата преди печене.
Плънката е готова.
Заемаме се с корите за баницата.
Маята се разтваря в хладкото прясно мляко заедно със захарта.
Към нея се добавя разбитото яйце ,заедно с олиото и солта.
Сместа се изсипва към една част от брашното.
Замесва се и при необходимост се добавя още брашно до получаването на стегнато нелепнещо тесто.Не се чака да втасва.
После се оформят 6/7/ топчета.
Покриват се ,за да не съхнат.
Разточват се тънки кори.
Върху всяка кора се разпределя част от плънката и се завива на руло.
После се редят в подмазана тава,докато се запълни.
Баницата се поръсва с отделената мазнина ,с помоща на лъжица.
Напръсква се с малко вода и се пече на 180гр.до зачервяване.
Сред като се извади от фурната ,веднага се напръсква с малко вода и се завива с чиста кърпа.
Става пухкава и сочна!Да ви е сладко!
15 коментара
Изглежда прекрасно баничката! Не съм яла с ориз, но е пробвам:)
ОтговорИзтриванеСтава пухкава и не е мазна,благодаря!
ИзтриванеПревъзходна!Баниците с мая са вариант , който има своите предимства.Поздрави за рецептата и представянето!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Вили!:)
ИзтриванеПреди доста години съм хапвала баничка с ориз и беше приказка!!!
ОтговорИзтриванеТази също изглежда страхотно!!!
Браво
поздрави и хубава вечер
Благодаря,Мария!
ИзтриванеМира,
ОтговорИзтриванерадвам се да те видя отново!
Баницата изглежда чудесно! С ориз не съм опитвала, някой ден надявам се да успея!
Ще се радвам да пробваш някой ден!:)
ИзтриванеПоздрави!
Много изкусително предложение. Не съм опитвала с ориз, но като гледам снимката, няма да върна даже и две парчета :)
ОтговорИзтриванеСигурна съм ,че ще ти хареса,благодаря!
ИзтриванеБлагодаря,Fuat Gencal!
ОтговорИзтриванеПревъзходна баница,Мира,и толкова майсторски изпипана,браво!Абсолютно апетитна е!
ОтговорИзтриванеХубав понеделник!
Благодаря,Роси!
ИзтриванеХубава вечер!
Мира, знаеш ли как ми напомня на родопско ястие, сигурна съм, че е вкусно! Но повече искам да ти направя комплимент за майсторлъка! Ръчно точени кори и така прецизно навита баница - мечта! Поздравявам те!
ОтговорИзтриванеКате ,твоята оценка ме прави щастлива,благодаря!
ИзтриванеПриятна вечер!