Сладкиш Дунавски вълни

2.5.14


  


След като видях този вкусен сладкиш тук при Снежи запретнах ръкави и най-после е и в моя блог.Вместо вишни използвах череши от сладко.Получи се сочен  десерт с богат вкус.Ако все още не сте го правили не отлагайте повече,а побързайте да зарадвате вашите близки.





Продукти за блата:

200 гр.-масло
1 ч.ч.-захар
5 яйца
2 ч.ч.-брашно
1 бакпулвер
щипка сол
1 ванилия

2с.л.-прясно мляко
3с.л.-какао

около 20-30 череши от сладко/пресни вишни,от компот или замразени без костилки/


 Продукти за крема:

500 мл.-прясно мляко
1 пудинг ванилия на Йоткер
100 гр.- захар
50 гр.-масло

Продукти за ганаш:

250 мл-течна сметана
200 гр.- готварски шоколад






Маслото трябва да е меко.Разбива се с миксер заедно със захарта,ванилията и малко сол.
Към получения пухкав крем се добавят едно по едно яйцата като се разбърква след всяко.Бакпулверът се добавя към половината брашно.
Изсипва се  към яйчено-маслената смес.Разбива се с миксера.
После се изсипва и останалото брашно.Разбърква се отново.
Отделя се една трета от кексовата смес.
Към нея се добавя какаото и малко прясно мляко.Разбърква се.
Жълтата смес се изсипва в подмазана и набрашнена форма за торта/24см/.
Върху нея се разпределя какаовата смес.
Отгоре се нареждат черешите/вишните/и леко се натискат да потънат.
Пече се на 180 гр. в предварително загрята фурна до суха клечка./около30 мин./.
Изважда се върху решетка да се охлади.





През това време се приготвя крема .
Прясното мляко със захарта се слага на котлона да заври.
Нишестето се разтваря с малко от млякото.
Добавя се на тънка струйка при непрекъснато бъркане към млякото.
След като се сгъсти се отстранява от котлона и се добавя маслото.
Разбърква се и се оставя леко да се охлади.

Охладеният сладкиш се връща в тортената форма.
Върху него се изсипва кремът.
Оставя се да стегне в хладилник.






През това време се приготвя ганаш.
Сметаната се загрява/без да завира/ .
Отстранява се от котлона и към нея се добавя нарязан шоколад.
Сместа се оставя за няколко минути да престои.
След това се разбърква до получаването на гладък и лъскав крем.
Оставя се за 10 минути в хладилник да се охлади и леко да се сгъсти.
С получения шоколадов ганаш се залива сладкишът.
Правят се ивици с кухненско гребенче.




You Might Also Like

10 коментара

  1. Чуден е Мире!Имам вишни и благодаря ,че ме подсети за този сладкиш!
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе,чуден е станал и твоя сладкиш!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Мире, изглежда чудесно! :) С удоволствие си грабвам парченце и ти желая усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Гери!
      Желая ти слънчево настроение!

      Изтриване
  3. Мире, разкошен е, много красиви вълни, прекрасна визия! Много го обичаме, а твоят е неустоим! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, и ние много го харесахме.Ще се прави и в бъдеще.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Разкошно изглежда твоят, Мире! Ти си го направила точно както трябва - с шоколадова заливка.
    Не ми е хрумвало със сладко да опитам. Ще се възползвам от идеята.
    Благодаря за доверието и се радвам, че рецептата ти е харесала. Сложи една снимка, моля те, на страничката ми във ФБ, иначе аз ще си взема :)
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,от много време се каня да го приготвя и като видях твоя взех мигновено решение.
      Рецептата е чудесна и ти благодаря още веднъж за вдъхновението!
      Молбата ти е изпълнена.:)
      Поздрави и продължавай да твориш и да ни вдъхваш кулинарен заряд!

      Изтриване
  5. Разкошотия е Мире страхотен е станал!!! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Здравче!
      Голяма прегръдка и от мен!

      Изтриване

Pages

Subscribe