Медена торта

19.5.14




Нов прочит на тази изпитана и много вкусна торта.Представям ви я във вариант с шоколадова декорация.

Продукти:

За блатовете:

2 бр.-яйца
1 ч.ч.-кристална захар
1 ч.л.-сода бикарбонат/погасена с лимонов сок/
1/2 пак.-масло/70-80гр/
2 с.л.-мед
3 с.л.-какао
1 с.л.-канела
2 ч.ч.-брашно

За крема:

1 л.-пр.мляко
1 ч.ч.-захар
4 бр.-жълтъци
7 с.л.-брашно
ванилия
70 гр.-масло

Ганаш:

250 мл -сладкарска сметана
200 гр.- черен шоколад

За декорация:

филирани бадеми
кандирани черешки





Блатове:

В млековарка се разбиват яйцата със захарта на водна баня.
Поставят се на котлона и бъркането с миксер продължава ,докато кристалчетата захар се стопят и се получи пухкав крем.
Отстранява се сместа  и се добавя содата, погасена с няколко капки лимонов сок.
Разбърква се и се връща на котлона.Добавят се маслото,меда ,какаото и канелата.
Всичко се разбърква до еднородна консистенция.Оставя се на страни да се охлади.
После се добавя брашното ,докато се получи тесто.Оставя се да се охлади. Дели се на 5 еднакви части.
Всяка се разточва с диаметъра на тортената/24см/ форма,в която ще се сглобява тортата.
Блатовете се пекат на пекарска хартия или в подмазана с масло и поръсена с брашно тава.
Фурната е предварително загрята на 180гр.


Крем:

Млякото и захарта се разбъркват на котлона.
Отделно се разбиват жълтъците с вода и се добавя брашното, докато сместа стане с консистенцията на боза.
След това се изсипва на струйка към врящото мляко при непрекъснато бъркане.
Вари се до получаването на гъст крем.
На края се добавят ванилията и маслото.Крема се покрива с фолио и се оставя да се охлади.


Ганаш:

Загрява се сметаната без да завира и се отстранява от котлона.
Към нея се изсипва нарязания шоколад.
След 3,4мин се разбърква с тел до получаването на гладка лъскава смес.
Оставя се леко да се сгъсти,но да е течен.










Сглобяване:

В тортена форма се редуват блатовете с крема.
Върху последния блат няма крем.
Оставя се в хладилника за няколко часа да  стегне.
Залива се от горе с течен шоколадов ганаш/не я слагайте веднага в хладилник,за да не се напука/ и се оставя да стегне.
Изважда се от формата и борда се покрива с предварително запечени филирани бадеми.
Другата част от ганаша се оставя още да стегне така ,че да е подходящ за шприцоване.
Правят се розички и се декорират с черешки.
Най-вкусна е на следващия ден.



You Might Also Like

14 коментара

  1. Леле, Мире, какво си направила... Блаженство! Като от сладкарница е, просто прекрасна!
    Задължително ще си опитам, да знаеш. :)
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Красота, Мире, красота! Много ми харесва цветово тортичката, ама много много!
    Едно малко вълшебство, моите адмирации!
    Поздрави и хубава нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много красива и надявам се също толкова вкусна. Отдавна се каня да я направя.

    ОтговорИзтриване
  4. Мммм,чудна е,Мира,и многопластова,перфектна!

    ОтговорИзтриване
  5. И в този прочит всичко ще излапаме;) Разкош!

    ОтговорИзтриване
  6. Красавица в нови дрешки! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване

Pages

Subscribe