четвъртък, 21 юни 2012 г.

Пълнени чушки



Продукти:

12 бр.-чушки/ за пълнене/
500гр.-кайма/смес/
150гр-ориз
2,3-домата от консерва
1 гл.-кромид лук
3,4скилидки- чесън
чубрица
черен пипер
червен пипер
1 -пресен домат/за капачета/
50гр.-кашкавал
олио
200мл.-вода





За соса:

2бр.-жълтъка
200гр-кис.мляко
2,3с.л.-брашно
щипка сол
сос от чушките и вода при необходимост





Чушките се измиват,почистват от дръжките , семената и се посоляват от вътре .
Нарязват се лука и чесъна и се задушават в 2с.л.олио .
Добавя се предварително измития ориз и се запържва до стъклен.
Поръсва се с малко червен пипер и се разбърква.
Каймата се обърква в отделен съд с доматите и се изсипва към зеленчуците и ориза.
Задушава се ,докато си промени цвета.
Подправя се с оронена чубрица и черен пипер.
С тази смес се пълнят чушките.На всяка чушка се поставя капаче от домат.
Подреждат се в съда за готвене,в случая Крок -пот.
Заливат се с малко вода и се сипва олио.
Готвих на II степен-3 часа.
След това върху чушките се слагат парченца кашкавал и се запичат на 200 гр.на грил за 10 мин.във фурната.



Отделно се приготвя сос като се запича брашното на сух тиган.
След това се разрежда със студен сос от чушките и вода при необходимост.
Сместа  трябва да е малко по-рядка от боза.
Връща се на котлонапри непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
Подправя се със сол.След това се отстранява и се изсипват разбитите жълтъци с киселото мляко. Сосът се връща на котлона за още 3,4 мин. като се бърка без да завира.




6 коментара: