сряда, 4 юни 2014 г.

Плодов сладкиш с грис





Продукти:

1л.-прясно мляко
1ч.ч.-грис
1ч.ч.-захар
ванилия

200гр.-бишкоти Савоярди
1ч.ч.-кафе еспресо/подсладено/

Плодове /по избор/:

6 бр.--кайсии
300 гр.-череши/без костилки/
10бр.-ягоди
шепа касис
10 гр.-желатин/за глазиране/





Черешите се почистват от костилките.
Половината кайсии се нарязват на кубчета,а другата част на полумесеци.
Приготвя се чаша кафе и се подслажда със захар.






Млякото се слага в тенджера на котлона да заври.
Към него се изсипва гриса със захарта.
Бърка се непрекъснато ,докато се сгъсти.
На края се добавя ванилията.
Отстранява се от котлона и се оставя/2,3мин/ леко да се охлади.
Към крема с грис се добавят половината от кайсии и черешите.






Във форма с откопчаващи стени се нареждат ред бишкоти предварително топнати в кафе.
Върху тях се изсипва сместа от грис и плодове.Заглажда се.
Отгоре се подреждат черешите,кайсиите,ягодите и се поръсва с касис.
Желатина се приготвя с 1/2 течност,дадена в указанието на пакетчето.
С лъжичка се поливат плодовете ,за да се глазират и запазят свежи.
Сладкишът се оставя за няколко часа в хладилник да стегне.
След това се освобождава от формата като се прокарва нож по стените й.





Няма коментари:

Публикуване на коментар