сряда, 18 юни 2014 г.

Миди с ориз



Продукти:

500 гр.-пресни черни миди с черупки
1ч.ч.- объл ориз
1гл. - кромид лук
1 -морков
1 - домат
3скил.-чесън
1/2ч.ч.-бяло вино
1ч.ч. -вода
черен пипер
сол
лимон
магданоз ,копър
зехтин
30гр.-масло






Мидите се почистват от стърчащото мустаче.
Черупките се изтъркват под течаща вода с твърда четка.
Измиват се добре в няколко води.Ако има отворени миди се отстраняват.
Мидите се слагат в тенджера  с чаша вода.
Похлупват се и се варят / 5-6мин./,колкото да се отворят.
Изваждат се и ако има неотворени миди се отстраняват.
Водата от мидите се оставя, за да се добави към ориза.






В дълбок съд се слага зехтин. Запържват се до омекване ситно нарязания лук,чесън и морков.
Добавя се изимития ориз и се готви ,докато стане стъклен.
Прибавя се домата нарязан на малки кубчета.Сместа се разбърква няколко пъти.
Изсипва се половин чаша бяло вино, водата от мидите и още вода /общо 1ч.ч./.
Посолява се и се оставя на тих огън ,докато ориза набъбне.
Към ориза се добавят мидите, парченце масло и се разбърква.
Оставя се на котлона до готовност,като се бърка от време на време.
На финала се поръсва с черен пипер ,ситно нарязан копър,магданоз и малки кубчета лимон.
Ястието се сервира и на масата се слага купичка за черупките.
Идеално е с чаша охладено бяло вино.


Да ви е вкусно!






Няма коментари:

Публикуване на коментар