Виенска торта "Сахер"
20.6.14
Тази толкова известна торта най-после се нареди сред кулинарните ми творения.Правих я по тази рецепта .Намалих количествата на продуктите за глазурата. Трябваше ми конфитюр от кайсии та взех ,че направих и него.Тъй или иначе ми беше в плановете,за да имам зимата, когато се вдъхновя от някой сладкиш. :)
Продукти:
6 - яйца
120 г - брашно
40 г - пудра захар
120 г- натурален шоколад
160 г- захар
120 г меко масло
За глазурата:
200 г-черен шоколад
200 г-захар
120 мл-вода
200г -конфитюр от кайсии
Шоколада се нарязва и стопява за кратко в микровълновата.Маслото също.
Отделят се белтъци от жълтъци.
Към маслото се прибавя пудрата захар,жълтъците и разтопения шоколад.
Сместа се разбива до гладък крем.
В отделна купа се разбиват белтъците с кристалната захар до пухкав сняг.
Добавят се белтъците и брашното към шоколадовата смес.Разбърква се внимателно.
Форма за торта/23см/се намазва с масло и към дъното се закрепва пекарска хартия.
В нея се изсипва сместа за блата и се заравнява.
Пече се на 180гр. за около 40мин. до суха клечка.
Готовият блат се изважда от формата като се обръща.
Оставя се на решетка да се охлади.
После се срязва на две половини по дължина.
Блатовете се слепват с конфитюр от кайсии.Измазва се и цялата торта.
Оставя се да попие конфитюрът.
Приготвя се глазурата като се кипва водата със захарта.
След като се стопи захарта се изсипва настърганият шоколад.
Бърка се до получаването на еднородна смес за 2,3 мин. и се отстранява от котлона.
Охлажда се, докато се посгъсти шоколада ,но да може да се излива.
Тортата се поставя на метална решетка върху съд ,за да се отече излишния шоколад в него.Залива се с глазурата и се оставя да стегне.
Декорира се по желание, в моя случай с кайсии и надпис от разтопен шоколад.
/Парче ще добавя утре :)/
0 коментара