вторник, 19 март 2013 г.

Магическа торта


Сигурно се чудите  какво й е магическото на тортата?Направих я ,за да видя как така се отделят пластовете при условие ,че всички съставки се разбъркват заедно.Е,настина се отделиха за мое най-голямо учудване.Отдолу се очерта кремест пласт,а от горе незнайно как изплува кексов. :)Ако и на вас ви е интересно пробвайте тази магия,може и три пласта да постигнете.


Продукти:

4- яйца/на стайна температура/
1 с. л.- вода
1/3ч.ч- захар
125 гр.- масло/разтопено/
1ч.ч- брашно
500мл.-пр. мляко /хладко/
1 капсула-ванилия
пудра захар за поръсване






Фурната се загрява на 160гр.
Тавичка за тортата  с размер 20/ 30см се подмазва с масло.
Ползвах форма с откопчаване.
Сложих хартия на дъното ,за да не изтече сместа,защото е рядка!







Отделят се белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиват на гъст сняг и се оставят настрани.
Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване.
След това се добавя разтопеното масло и една лъжица вода и продължава разбиването.
Изсипва се брашното и пак се разбива с миксера.
После се прибавя прясното мляко и ванилията и се разбива.
На части се добавят белтъците и се разбърква сместа с шпатола.
После се изсипва в тавичка или откопчаваща форма с хартия.
Тортата се пече в предварително загрята на 160 гр фурна ,около 50 мин.
Охлажда се и се прибира в хладилник да стегне.
Преди да се сервира се поръсва с пудра захар.






Ето и КЛИПЧЕ за начина на приготвяне на тортата.










23 коментара:

  1. Определено е чудо тази торта. Виждала съм я в предложенията на Лабрекс от форума на "bg-mamma" и съм я запланувала за... някога.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, видях я на клипче и ме заинтригува .
      Не е връткава само малко по-дълго се пече.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудя се несъмнено Мира :)))
    Интересна работа…! А колко вкусно изглежда…!:)
    Изкусителни снимки! Непременно ще я пробвам тази магия:)

    ОтговорИзтриване
  3. Мире, този долния блат не е ли като текливо тесто, само това ме спря да я направя веднага като я видях преди време?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Долния слой го оприличавам по-скоро на гъст пудинг,но чак тесто не бих казала.
      Ама ти си знаеш Любче,не рискувай в крайна сметка. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Изглежда ми креместо и вкусно-ще видим като го изпробвам....
    Хубава вечер,Мире!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз го правих това "чудо" миналото лято, но нещо Главния дегустатор не го одобри и не намери място в блога без неговата санкция!Аз си го ядох сама и с удоволствие!приятен десерт.

    ОтговорИзтриване
  6. Интересна идея и си заслужава да се експериментира!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Мира,
    магическа, вълшебна, това си е едно предизвикателство...!
    Напомня ми Кодрит Кадир или се лъжа?
    Отбелязвам да пробвам.

    ОтговорИзтриване
  8. Супер!
    Наведнъж и крем, и блат :)
    Трябва да се пробва това.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Е, супер е, наистина магическа! При арабската карамелена има подобен ефект. Тази като, че ли е различна, но изглежда много вкусно! Честита Първа Пролет, Мира!

    ОтговорИзтриване
  10. Уау! Заинтригува ме с тази торта! Много креместо изглежда и ще се пробва тази магия ;)

    ОтговорИзтриване
  11. Мира,много пъти съм я срещала тази рецепта,но за първи път така добре виждам как са се отделили пластовете,чудесна се е получила тортата ти,както и снимките!Без да търся повече направо ще ползвам твоята рецепта и ще я опитаме непременно,дай ми на мен кремести десерти!Честита и благодатна пролет!

    ОтговорИзтриване
  12. Еха, това се казва магическа торта :) Мира, прекрасно изглежда! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря за коментарите момичета!
    Поздрави на всички!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит Празник Благовещение(Благовец),Мира!
    Желая ти много здраве и щастие! Бъди благословена жена, съпруга, майка и баба!

    ОтговорИзтриване
  15. Тази магическа торта задължително ще се изпробва в кулата. Заинтригува ме. Хм, как ли става наистина?!

    ОтговорИзтриване
  16. Много интересно предложение, Мира! Ще го опитам - харесва ми на вид. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Мира, наканих се да го направя. =) Не получих ясните пластове като при твоя сладкиш, но съм доволна. Благодаря за идеята, бях забравила за нея!
    Ето го и моя умен сладкиш/магическа торта/умное пирожное:
    http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2013/04/blog-post_8.html
    Желая ти лека и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,чудесно се е получил сладкишът!
      Видях хубаво са ти се откроили пластовете.
      Важното е ,че си доволна от резултата и ,че ви е харесал.
      Поздрави!

      Изтриване
  18. трябва ли да се слага набухвател

    ОтговорИзтриване