вторник, 12 март 2013 г.

Еклери с ванилов крем





Продукти:
За еклерите:
500гр- вода
250гр.- брашно
125гр- масло
5 -яйца
1с.л.-захар
щипка сол

За крема:
1л.-прясно мляко
1/2ч.ч-захар
2пудинга ванилия с варене на д-р.Йоткер
50гр.-масло
2 пак.-ванилия

За декорация:
50гр.-черен шоколад
2с.л.-пудра захар






Водата се кипва и в нея се слагат маслото,захарта и солта.
Когато се разтопи маслото се изсипва наведнъж пресятото брашно.
Бърка се с дървена лъжица на слаб огън.
Когато тестото започне да се отделя от съда се сваля от котлона.
Изсипва се в друг съд ,за да изстине по-бързо.
След това се слагат едно по едно яйцата при непрекъснато бъркане с дървена лъжица.
Трябва да се получи гладко тесто.
В тава се слага пекарска хартия и с помощта на лъжица се поставят купчинки на разстояние.
Може да се използва  шприц.
После еклерите се намазват с четка, с разбит жълтък.
Пекат се в умерена фурна, която не бива да се отваря до окончателното изпичане.
След като се надуят може да се намали темрературата малко,за да се доизсушат.
Вратата на фурната се открехва и се оставят да се охладят постепенно и след това се вадят.
/Ползвах долен реотан с вентилатор, на 170-180˚С./




Приготвя се крема като към млякото се добавя захарта и се загрява.
Пудингът се разтваря с малко от прясното мляко.
После се изсипва към врящото мляко при непрекъснато бъркане.
След като се сгъсти се отстранява от котлона.
Добавят се маслото и ванилиите.
Готовият крем се покрива с фолио и се оставя да се охлади.
Еклерите се пълнят с помощта на шприц.
Декорират се с разтопен шоколад и пудра захар по желание.









24 коментара:

  1. Изглеждат неустоимо вкусни.Взимам си с кафето едно еклерче.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, Мира, направила си страхотни еклери! Красиви, вкусни, фантастични! Прегръдки и пожелания за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че са ти харесали,Кате!
      Благодаря!

      Изтриване
  3. Това самотното е само за мен :))
    Божествени еклери!! И гледай сега как изкушаваш добрите хора с непристойно вкусни предложения ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Специално го отделих за теб е Мина. :)
      Радвам се ,че са ти харесали еклерите.

      Изтриване
  4. Как да не ми се прииска да посегна към монитора при толкова кремест десерт!Вкусно и красиво отново,Мира!Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси знам ,че са ти слабост креместите десерти.:)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Ох, как ги обичам!Твоите са прекрасни, Мира!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам еклери!
    Иде ми на захапя монитора :)
    Чуднички са, Мира!

    ОтговорИзтриване
  7. Защо все не можех да открия блога ти, Мира...
    Добре че успях най-накрая.
    Прекрасни еклери, много вкусно изглеждат.
    Поздрави и ще се отбивам честичко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъкмо навреме си го открила,Гери. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Много обичам еклери, а твоите са неустоими!
    Прекрасно изглеждат! Невероятни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Тили!:)
      Радвам се,че са ти харесали еклерите!

      Изтриване
  9. Обожавам еклери и твоите изглеждат невероятно кремести и мекички! Супер предложение за десерт!

    ОтговорИзтриване
  10. Голям любител на еклерите съм, но много рядко правя. А и готови не купувам, та съм зажадняла отвсякъде :) Твоите направо ме разтопиха от удоволствие - прекрасни са! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотни еклери си приготвила Мира.Изглеждат неустоимо, вкусни и красиви!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. Ох как ги обичам самоооо:)
    Страхотни снимки, аз изчезвам от тук…
    Разтапям се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоголинка, защо не мога да оставя коментар при теб? :(
      Направила си чудесна торта Каприз,много ми хареса!
      Поздрави и за рожденият ти ден!

      Изтриване