Великденска солена торта
17.4.13
В последно време все на торти ме избива.:)Преди време видях солен вариант на торта и много ми хареса.На скоро Ивана я направи и ме подсети ,че е време да я пробвам. :)
Източник: тук
Продукти:
За тестото:
500гр.-брашно
300гр.-топла вода
3с.л.-масло
20гр.-мая
1с.л.-захар
1ч.л.-сол
За плънката:
500гр.-спанак/бланширан/
500гр.-извара
100гр.-сирене
сол на вкус
черен пипер
индийско орехче
6-сварени яйца
разтопено масло за намазване
Замесва се тесто от изброените продукти и се оставя на топло да удвои обема си.
През това време се нарязва на ситно бланширания спанак и се обърква с изварата и сиренето.
Всичко се овкусява със сол , черен пипер и индийско орехче.
Бухналото тесто се дели се на едно по-голямо топче и три еднакви по-малки.
Голямото се разточва на кора с дебелина около 0,5см и се поставя в подмазана/ползвах хартия за печене/ дълбока тава с диаметър 20/22/см/ползвах ринг за торта/.
Кората трябва да покрие стените и да излиза извън тях.
Намазва се с разтопено масло навсякъде.
После се разточват две от малките топчета колкото да покрият дъното.
Поставят се като също се мажат с масло.
Върху тях се разпределя плънката и се правят 6 вдлъбнатини в кръг.
В тях се поставят с притискане сварените яйца така че почти да се скрият.
Разточва се третото малко топче и с него се покриват яйцата.
Висящите краища се обръщат навътре и с прищипване се оформя декоративен борд.
Намазва се с масло.
Пече се в предварително загрята фурна на 190гр. за 40-45мин.
След като се извади от фурната се оставя да изстине малко,за по-добро нарязване.
Да ви е сладко!
19 коментара
Прекрасна пита-торта.....Оххх,много ми хареса това тестено произведение ...браво,Мире!Прегръдки:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Миленка! Радвам се ,че ти е харесала солената торта!
ИзтриванеПоздрави!
Чудесна е ,Мира ! Шедьовър ! Тук тази торта се казва Паскуалина и се прави за Великден ! От нея беше и моята идея , но не посмях да меся и точа като теб :) ! Оставям за догодина - да сме живи и здрави :) !
ОтговорИзтриванеПрегръдки за чудесното изпълнение ! Хубав следобед !
Ваня от теб научих ,че се прави по Великден в Италия.
ИзтриванеВидях я първо в сайта ,който съм посочила и после дойде твоя вариант и резултата е на лице.:) Благодаря за милите думи!
Прегръдка и от мен!
Много ми харесва това пролетно предложение,и изглежда страхотно и много вкусно, ще го пробвам. Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Мари!
ИзтриванеРадвам се,че съм успяла да те заинтригувам със солената торта!
Надявам се да я пробваш и да ти хареса!
Поздрави!
Прелестна е-поздравления,Мире!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Живе!
ИзтриванеПоздрави!
Аз съм с наклонности към сладките торти, но една солена преди сладката, никога не бих отказала. Изглежда прекрасно, Мира!
ОтговорИзтриванеМарте радвам се ,че ти е харесал и соленият вариант! :)
ИзтриванеПоздрави!
Мира, чудно си я завъртяла тази торта. Не се и съмнявам, че не отстъпва на сладките си събратя.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря,Гери!
ИзтриванеПоздрави!
Харесва ми твоето увлечение по тортите:) и от сърце се наслаждавам на резултатите. И солената е чудесна, вкусна и красива! Поздрави, Мире, с пожелания за прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеМного апетитна пита, Мира! И снимките са красиви и подканващи! Хареса ми и ще я направя :) Поздрави и слънчев ден!
ОтговорИзтриванеОха,голяма вкусотия е това,браво,Мира!Ястие и питка в една торта-страхотно предложение и снимки!Поздрави и хубав ден ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеВкусна солена торта! Предпочитам пред сладките!
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда!
Поздрави и приятна вечер!
Страхотна е в твое изпълнение, Мира,
ОтговорИзтриванеизглежда много красиво, а за вкуса съм сигурна.
Сърдечни поздрави, усмивки и пролетно настроение, Диана
Интересна, солена и вкусна торта! Необичайна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за хубавите коментари!
ОтговорИзтриванеПоздрави !