Еклерова торта

15.4.13

Тортата приготвих за рождения ден на дъщеря ни,който беше на 12 април.И кога минаха 18 години...?!
Изключително вкусна сочна и най-важното харесана от госпожицата!
Тук отново украсата е дело на Ели и това е второто й гостуване в моя блог.
Ели,рожденичката остана очарована от тортата и цвета,който беше по нейно желание.
Специални благодарности имаш от нея и от майка й! :)


Използвах  рецептата на Ирина Купенска и тук не мога да не й благодаря!
Копирам я директно ,защото нищо не съм променяла,освен това ,че добавих еклери с ягодов крем.





Продукти:


 180гр.- брашно
 150гр.- захар
 125гр.- кафява захар
 60гр.- какао
 1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
 1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
  щипка сол
 2 яйца/ стайна температура/
 140мл гъст айрян
 75мл олио
 140мл прясно/ горещо кафе/

Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айряна се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма /22см/за торта. 
Пече се за 40-45 минути в предварително загрята фурна на 180гр.
Готовия и охладен блат се разрязва на две равни части.





Продукти за шоколадовия мус:

400гр.- шоколад ( 200гр. черен и 200гр. млечен)
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка
2опаковки замразени мини еклери

Шоколадът се нарязва на малки парчета.
Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада.
Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес.
Охлажда се на стайна темепратура, като се бърка от време на време, за да не хване “кора”
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре.
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня .
Малка част от тях се добавя към шоколада и се разбърква внимателно. 
На 2-3 пъти се добавя белтъка и се разбърква с шпатула, като се внимава да не спадне сместа и да се запази максимално от въздуха в белтъците.





За сглобяването:

готови правоъгълни платки

Изрязват се ленти от платките и се поставят по стените на ринга.
Така с тях се облича странично тортата.Това е необходимо ако се покрива с фондан.
На дъното на ринга се поставя първия блат и се изсипва половината от муса.
Подреждат се плътно еклерите и се заливат с останалия мус.
От горе се поставя втория блат и леко се притиска.
Рингът се стяга и се завива със стреч фолио.
Тортата се оставя да престои в хладилника ,за да стегне.
На следващия ден се  измазва се с маслен крем и се покрива с фондан и декорира.







You Might Also Like

15 коментара

  1. Мире да ти жива и здрава дъщеричката.Чудесна изненада си и приготвила много красива,нежна и елегантна торта.Поздрави и на Ели за красивата декорацията.А като гледам и последната снимка на разреза си представям, колко е вкусна тортата.Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Мира, прекрасна торта! Честит Рожден Ден на дъщеря ти! Да е жива, здрава, щастлива и много усмихната!

    ОтговорИзтриване
  3. Да е жива и здрава рожденичката! Страхотна торта!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудно, чудно... Прекрасна торта, Мира. Да й е честито пълнолетието н дъщеричката ти, да сте живи и здрави цялото семейство.
    И да и е сладък животът като тази вкусна и красива торта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Да честитя и виртуално на рожденничката,да е жива и здрава и все така красива,лъчезарна и ученолюбива.
    Радвам се,че е харесала декорацията на тортата,а за вкуса...всички знаем кулинарните ти способности,опитвали сме ги не веднъж,беше очарователен,разреза също.

    ОтговорИзтриване
  6. Мира, честито пълнолетие на дъщеричката! Здраве, щастие и късмет й пожелавам!
    Тортата е невероятна! Не само вкусна, но и много семпла и красива!
    Поздравления и за теб, и за Ели!

    ОтговорИзтриване
  7. Да е жива и здрава рожденичката!
    Невероятна торта!Комплимент!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Мира, всичко най-добро, много щастие и късмет на рожденичката! Да ти е жива и здрава! Тортата е много нежна, а разрезът е убийствен! Хубаво е, когато човек има до себе си приятел и помощник като Ели! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Прелестна е! На рожденичката пожелавам здраве, щастие и късмет! ЧУдесен екип сте с Ели!:)

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно лилаво изкушение си направила Мире!
    Попътен вятър за дъщеря ти ,нека бъде много щастлива!

    ОтговорИзтриване
  11. Живота е като един миг Мира :) Децата растат а с тях и ние :)
    Честито пълнолетие на младата госпожица с пожелание за здраве преди всичко и след това за много упоритост във всяко начинание и сбъдване на всички мечти! А на мама и тате…много поводи за гордост!

    Сега за тортата какво да кажа?…перфектна от където и да погледне човек :) Красива и с теменужено лилав цвят и толкова привлекателен разрез , направо ми се прииска да си го придърпам това парченце от последната снимка :)*
    Поздравления и за теб и за помощничката!
    С прегръдка:)





    ОтговорИзтриване
  12. Най-сърдечни пожелания за щастлив живот и успехи на порасналото ти момиче,Мира!Тортата е не само красива,но и много сочна!
    Поздрави и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  13. Да е жива и здрава дъщеричката!
    Красива торта!

    ОтговорИзтриване
  14. Танче,Цвети,Ели,Тили,Генка,Елти,Кате,Здравче,Гоголинка,Роси,Живе, благодаря за хубавите пожелания!
    Бъдете живи и здрави!

    ОтговорИзтриване

Pages

Subscribe