Вита торта с ягоди и едно реално гостуване

14.4.13

   




     Тази торта я направих до половината.От много време се каня да се пробвам да направя  торта с фонданово покритие,но все отлагам или по-точно не мога да събера смелост да се захвана.Пък и то си трябват освен специфични продукти,формички /с които в последствие  се сдобих :)/ и един куп други неща.С две думи не е толкова лесна тая работа .Чела съм много в тази посока,но само с четене не става . За това  поканих Ели,за да ми проведе един нагледен курс на обучение/скоро очаквайте и второто й гостуване в моя блог/.Много знания и опит е натрупала ,а да не говорим за труда ,който се влага при направата на торти от този тип.Може сами да се убедите като посетите блога й :http://elija-cooking.blogspot.com/  
      Ели,благодаря за отзивчивостта,отделеното време и безценните съвети!Оценявам високо жеста!
     Благодаря и на Ирина Купенска и Дими за споделената рецепта !






Продукти:
/за два блата/

За тестото:
8 жълтъка
4 белтъка
100гр. кристална захар
70гр брашно
15гр пшеничено нишесте
15гр какао

Жълтъците се разбиват с една лъжица захар до побеляване .
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и останалата  захар. Към тях се прибавят жълтъчената смес и се бърка внимателно сместа.
Пресяват се брашното, какаото и нишестето и се объркват добре. Добавят се на части към яйчено-белтъчната смес.
Бърка се внимателно.

Сместа се изсипва  в тава /30×40см/, покрита с хартия за печене.
Пече в предварително загрятата на 230°C. за 8мин.
Не трябва да се препича ,за да запази пухкавостта и сочността си.
След като се извади от фурната, се обръща върху влажна кърпа и се навива на руло.
Оставя се за 5 минути да се охлади.Развива се.
По същия начин се приготвя и втория блат.
Всеки блат се разрязва по дължина на 3 парчета с 10см ширина.






Продукти за крема:
500г маскарпоне
200мл течна сметана
150г пудра захар
500гр.-ягоди

Маскарпонето се разбива на пухкав крем с пудрата захар.
Сметаната се разбива на сняг и се прибавя на части към маскарпонето,
Разбърква се с шпатула
Ягодите се нарязват.
Всяка от 6-те нарязани ивици блат се намазва с крем и отгоре се подреждат ягодите.
Първата ивица се навива на руло и се поставя вертикално в средата на поднос за торта. Останалите ивици се редят спираловидно около нея.
/В моя случай направих двуетажна торта./
Торта се стяга в ринг, и се завива със свежо фолио
Оставя се да престои за една нощ в хладилника.

На следващия ден се измазва с маслен крем -125г масло,  пресята пудра захар, лъжица прясно мляко.Оставя се да стегне в хладилника. След това се покрива с фондан и се декорира.

С тортата успяхме да изненадаме и впечатлим рожденикът. :)





You Might Also Like

20 коментара

  1. Мира, прекрасна, вкусна торта си направила!
    Поздравления и за Ели!Представям си, каква радост е изпитвал рожденикът!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Бети!
      Рожденикът наистина успяхме да го впечатлим. :)

      Изтриване
  2. Охо, прекрасна торта. Страхотно се е получила!
    Поздрави, Мира!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Гери!
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Комплименти, Мира, страхотна торта сте измайсторили -
    пролетна, слънчева и много ефектна.
    Сърдечни поздрави за двете ви и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Дианка! :)
      Хубава да е и за теб новата седмица!

      Изтриване
  4. Благодаря за гостоприемството.След,като си упоменала гостуването ми,редно е да благодаря.Това"гостуване"си беше от типа-приятел в нужда се познава,а,че беше цяло преключение си е отделен въпрос,предвид времето с което разполагахме,но важен е крайния резултат.Радвам се,че съм била полезна и си мисля,че в случая ще проработи поговорката-ученика става по-добър от учителя.
    Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гостуването ти Ели беше вълнуващо и запомнящо се! :)
      Времето си беше достатъчно,имайки в предвид втора част от гостуването ти. :)
      Далече съм от учителката ,но поне бях изпълнителна и примерна ученичка. :)
      Спокойна вечер и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Мира, поздравления за вкусната и красиво оформена торта!
    Поздравления и за учителката, и за ученичката! Страхотен тандем!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Тили!
      Радвам се,че ти е харесала тортата и нашия тандем! :)
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  6. Много красива е станала тортата, Мира! Сърдечни поздрави за реалния ти гост и за теб - заедно сте създали нещо толкова прекрасно и вкусно! Успешна и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Браво, Мира. Добре си се справила с поредното предизвикателство!

    ОтговорИзтриване
  8. Мира, прелестна е! Много е красива, нежна и толкова пролетна! Прекрасни са тези приятелства, още по-прекрасни, когато вече са и реални! Затова ви поздравявам и двете! Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Мире,тортата ти е прекрасна!Като се има предвид ,че това ти е първо занимание с фондан.Ако знаеш аз от колко време се каня и все не намирам смелост да се захвана.Поздравления и за Ели!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбирам за какво говориш,Живе.Да се направи фондан се оказа ,че не е толкова трудно,просто трябва да опиташ.
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Мира,тортата наистина е много внушителна и красиво декорирана,а отвътре-несъмнено вкусна и майсторски навита!Поздравления !Сърдечна прегръдка и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Роси!Има още какво да се желае.:)
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Мире,много красива и вкусна тората сте измайсторили.Много красива,нежна а и като чета рецептата и като гледам разреза,мога да си представя и колко е вкусна.Пипкава работа са тия тортички с фондан ама като разполагаш с нужните инструменти и формички си е много забавно.Поздрави и хубав ден Мире!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Танче наистина е много приятно да се декорира.
      Определено си трябват формички и инструменти.
      Без тях резултата няма да е същия.
      Поздрави!

      Изтриване

Pages

Subscribe