събота, 21 януари 2012 г.

Пита Слънчоглед



Продукти:

300 мл прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
3 яйца/1 жълтък отделям за намазване
1 суп. л.сол
1 суп. л. захар
4 с.л. олио
4 с. л. кисело мляко
около-800-850 гр. брашно
80гр-масло /разтопено/
мак или сусамово семе





Тавата ми е с размери: диаметър-30см, дълбочина- 8 см.
Маята се захваща със захарта ,пр.мляко и 2,3с.л.брашно и се оставя на топло до образуването на мехурчета.
Замесва се средно твърдо тесто от сместта с маята и останалите продукти.Оставя се да втаса за 40 мин. на топло.После се дели на 9 еднакви топчета.4 от тях се разтокват с диаметър 25см.намазват се с разтопено масло и се поставят едно върху друго.Нарязват се на еднакви триъгълници ,от центъра към периферията .Не се реже до края,а се оставя около 1 см .не отрязан.Всеки триъгълник се обръща на вън.В центъра остава празно място.В него се поставят останалите 4 -ри топчета: разточени ,подмазани и сложени едно върху друго.По същия начин се режат на триъгълници ,но да се разминат с външните ,когато се обърнат.В средата се поставя последното топче.Намазва се  с разбито яйце и малко олио.Поръсва се с мак топчето в средата.Оставя се да втаса още веднъж .Пече се на 180гр. около 40-45мин.



Да ви е сладко!

14 коментара:

  1. Мирче, наистина питката ти грее като слънчоглед! Страхотно, страхотно си я оформила!!!!Как успя да я направиш толкова красива и толкова пухкава ??? Това е истинско изкуство! Възхищавам ти се! Прегръдки и ...пожелание за щастливи почивни дни!!!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз точно като Бени щях да напиша:) Като слънчоглед е! Прекрасна е и красива и пухкава и вкусна! Адмирации, Миличка!

    ОтговорИзтриване
  3. Бени,Канди много сте мили,толкова хубави думи,благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, че хубава питка ,Мира ! Чудесна ! Комплименти !
    Хубава съботна вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Мире,ама как си я лъснала самооо...
    Браво! Възхищавам се на всеки,който умее да прави хляб!
    Прегръщам те и ти пожелавам хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. А шарена солчица да ти се намира наоколо :))) Много обичам такива пити, особено ако са майсторски направени като твоята - много приятна вътрешност, много :) Направо си плаче за сиренце и шарена солчица :))

    Хубава вечер, Мира :)

    ОтговорИзтриване
  7. ivana, радвам се ,че тие е харесала моята питка!
    Кате ,много мили думи,благодарности!
    fedora, топла питка за къде е без шарена сол...и сиренце...:)
    Радвам се ,че сте ме посетили.
    Винаги сте добре дошли в моето скромно местенце!

    ОтговорИзтриване
  8. Мире,страхотна е погачата-толкова слънчива!Аз също не бих отказала -с шарена сол или сиренце...друго ми не трЕбе.Много пъти съм заглеждала начина на правене на тази погача и ми се иска да я измайсторя и аз някой пот.
    Хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Питката ти е брилянтна!Моите комплименти и възторжени адмирации!
    Точно това оформление го знам като питка Цвете,но това е бяз всякакво значение.Както ще да се казва,важното е,че ти се е получила разкошна,Мира!И понеже съм я виждала в изпълнение на доста дами,мога да кажа,че твоето е едно от най-сполучливите,браво!Хем е пухкава и обемна,хем с хубаво отчетени пластове,с хрупкави ръбчета,абе питка един път!
    Аз още й се каня и все нещо друго ми хрумва.
    Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Роси от много време се каня и най-после я направих.Рецептата за тестото си е моя ползвах идеята за оформяне.Радвам се на думите ти,много ме ощастливи!
    Прегръдки и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Много хубава е станала. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудна, чудна, златна и апетитна!:)
    Тази идея за оформяне още не съм я изпробвала - трудна ми се вижда, но се наслаждавам на чуждите опити - все успешни!:)

    ОтговорИзтриване
  13. Отговори
    1. Може и по-добре,Веси!
      Но като за първи път става..:)

      Изтриване