сряда, 18 декември 2013 г.

Меломакарона




 За първи път правя тези гръцки сладки.Много ми напомнят на нашите традиционни меденки.Промених количествата на продуктите за сиропа.Хареса ми,че може да се направят предварително и по-късно да се сиропират.
Благодаря за рецептата и подробните инструкции на Мария от My Cooking Book Blog !

Продукти:

1ч.ч.-олио/зехтин/
1ч.ч.-захар
100мл.-коняк
1/2ч.ч.-сок от портокал
настъргана кора от портокал
1ч.л.-микс от коледни подправки/канала,карамфил,джинджифил/
2ч.л.-бакпулвер
1ч.л.-сода бикарбонат
щипка сол
около 700гр.брашно

За сиропа:

1ч.ч.-захар
4с.л.-мед/твърд/
1,1/2ч.ч.-вода

За поръсване:

1ч.ч.-смлени орехи

                       Олиото и захарта се разбъркват с миксер ,докато захарта се разтопи.
Добавя се портокаловият сок, в който се разтваря содата.
Към получената смес се добавят коняка, настърганата портокалова кора и на части брашното смесено с подправките и бакпулвера.Меси се средно твърдо тесто.
От него се оформят топчета с големината на орех,после с длани се правят на къс фитил.
Всеки фитил се притиска към онази част от кухненско ренеде,която е  за нарязване на кашкавал.Така се получава прорез.Може просто да се притиснат от горе с вилица.
Редят се в тава и се пекат в предварително загрята фурна на 180°С за около 20-25 минути.
Сиропират се след като изстинат може и на следващият ден.
Продуктите за сиропа се смесват в тенджера  и се загряват до завиране.След като се стопи захарта се отстранява от котлона.Сладките по няколко се потапят в топлия сироп.Оставят се да престоят, докато се напоят/според вашия вкус/ и от време на време се обръщат.
Ако сиропът изстине се загрява отново.
Изваждат се с решетъчна лъжица и веднага се поръсват със смлени орехи.
Подреждат се в поднос или в кутия. 

По Коледа стават чудеса!






 

8 коментара:

  1. Мира, май сте на една вълна с Живето. Ама и твоите са чудесни, може ли така да изкушавате... Да ти е много сладко с тези бижута и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Любими са ми от има няма 15 години и от тогава все си ги правя.Работата ми с гърци ме накара да заобичам всичко гръцко че и езика им да науча.На мене мнооого ми допадат и с удоволсвие бих си взела и от твоите за дегустация-изглеждат чудесни!
    Хубав ден,Мира!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, твоят вариант ме заинтригува , задължително ще пробвам с тахан.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Чудесна рецепта и чудесно изглеждат, Мира,
    харесват ми съставките и идеята за сиропиране...
    Имах проблем с коментарите при теб, дано сега съм успяла ...
    Сърдечни поздрави, здраве и много любов,
    вдъхновение и успехи, споделени и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи ,Дианка!
      Хубави празнични дни и на теб!

      Изтриване
  4. Много са вкусни, Мира и аз бих грабнала няколко! И снимките ти празнични и атмосферата уютна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване