събота, 21 декември 2013 г.

Коледни сладки



 
Всяка година правя дребни сладки и тази не е по-различна от друга.Рецептите са изпитани и популярни.Представям  визията им от тази година.
Желая на всички Весели празници!


Линцерови сладки
/по рецепта на Наталина/





Продукти:
500 г брашно
250 г краве масло
200 г пудра захар
настъргана кора от 1 лимон
3- жълтъка или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)
за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен)
пудра захар за поръсване


Пресяваме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата.
  Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата.
  По желание прибавяме лимонената кора.
  Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място (хладилник).
  Ако ви се стори, че тестото е по-сухо (ронливо), прибавете още един жълтък.
 Преди печене се разточва кора - 0,5 см дебела и се изрязват различни формички - най-добре е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е пълна, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата.
 Много внимавайте да не ги прегорите (особено ако са разточени по-тънко има такава опасност).
 Пекат се на около 170 С до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.
  Линцеровите сладки седмица преди Коледа се слепват със сладко и поръсват с пудра захар.














12 коментара:

  1. Прекрасни са,Мира!
    Аз само линцерови не съм правила.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Много са хубави, Мира!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Мире, с удоволствие се черпя с твоите бижута, чудесни са!
    Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Те са направо изящни! Весели празници, Мира!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ли е късно да се направят сега за Коледа?

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни са всичките, но трюфел бисквитките са невероятни! Весели празници, Мира!

    ОтговорИзтриване