сряда, 23 октомври 2013 г.

Пикантни свински ребърца в Crock-Pot



Наскоро Мина ме вдъхнови с вкусните си ребърца.Веднага запретнах ръкави и приложих някои творчески трикове в кухнята. :)В такива моменти се получават шедьоври,колкото й нескромно да звучи. :)



Продукти:

600гр.-свински ребра
3глави- лук
1/3-дюля
5,6-сини сливи/добре узрели/
4,5-скил.чесън
2щипки- червен лют пипер
30гр.-масло
1ч.л.-мед
сол на вкус

За маринатата:

сока от половин портокал
1с.л.-горчица
черен пипер
кимион
мащерка
1/2ч.ч-червено вино







Ребърцата се осоляват и намазват с горчица.
Поръсват се с черен пипер,кимион,мащерка и се заливат с портокаловия сок и виното.

Завиват се с фолио и се оставят да престоят поне час.







Лукът се почиства и нарязва на полумесеци.
Три сливи се почистват от костилките.
Дюлята се нарязва на тънки полумесеци.
В загрят тефлонов тиган се слагат ребърцата заедно с марината.
Готвят се, докато се изпари течността и се зачервят.
Изваждат се в съд.
В тигана се слагат плодовете , зеленчуците и се заливат с половин чаша червено вино.Похлупват се и се оставят да омекнат.Маха се капака и омекналите зеленчуци и плодове се прехвърлят на дъното на Крок-пота/или в глинен съд/
В тигана е останал сос . Оставя се на котлота да се посгъсти. Към края се добавя маслото ,щипка две червен лют пипер,чаена лъжица мед ,черен пипер и щипка сол.Получената глазура се прехвърля в съд.
В Крок-пота върху плодово-зеленчуковата смес се подреждат запечатаните придварително ребърца и се намазват с глазурата.
Добавят се и почистените скилидки чесън и останалите сини сливи.
Готвят се на IIстепен-4часа.
Накрая се запичат за10 мин.на грил във фурната.







Стават сочни ,топящи и много вкусни!Не ви остава нищо друго освен да опитате.
И да не забравите да си сипете чаша червено вино,наздраве! :) 





8 коментара:

  1. Мира, Мира, голяма изкусителка си ти... Изглежда ужасно вкусно, много!
    Хубава вечер и да ти е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ще ме подлудите с тези ребърца!!! И аз се захласнах при Мина и тъкмо се посъвзех и сега и ти! Ще се готвят няма измъкване:). Интересна рецепта, с много изкушаващ резултат! Определено плодовете са придали чудна нотка. Прекрасен есенен ден, Мира!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,радвам се ,че са ти харесали ребърцата! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Страхотни са станали и твоите ребра,Мира,а добавката от дюля и сини сливи определено им подхожда със сладката си нотка!Хубав четвъртък пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,наистина плодовете ги овкусиха чудесно.
      Благодаря за отделеното време!

      Изтриване
  4. Мира, тези ребърца карат да облизвам пръсти без да съм се нацапала с тях. Много апетитни! Особено тези добавки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Марте!Радвам се,че съм те изкушила с моите ребърца! :)
      Поздрави!

      Изтриване