вторник, 29 октомври 2013 г.

Обикновена туршия



Туршията се прави в края на октомври или началото на ноември.По това време вече няма чорбаджийски чушки в градините и за това те се приготвят по-рано.
Отмерва се вода за един трилитров буркан и в нея се разтваря сол.Пуща се едно прясно яйце, не от хладилник.Добавя се сол ,докато яйцето изплува на повърхността.Изплувалата над водата част от яйцето трябва да е с диаметъра на монета от  5 ст. В буркана се подреждат чушките и се заливат със солената вода.По-късно, когато се прави туршията ,чушките се измиват с вода.
Ако имате чушки,когато правите туршията може да прескочите този етап.
Дозата за обикновената туршия е за 2 трилитрови буркана.


Продукти:
1зелка /около1,500кг/
500гр.-моркови
1кг.-зелени домати
1кг.-чорбаджийски чушки
2връзки-керевиз

За марината:
14ч.ч.-вода
1ч.ч.-сол
1ч.ч.-оцет





В голяма тенджера се отмерва водата,солта и оцета.Слага се на котлона и се разбърква.След като течността заври се отстранява от котлона.
Готовата марина се оставя да се охлади напълно.

Зеленчуците се почистват и измиват.Зелето се нарязва на едри резени,морковите също.
На дъното на буркан с притискане се редят парчета зеле,моркови, зелени доматчета,листа керевиз.От горе се изреждат зеленчуците отново ,докато се запълни буркана.
Трябва да са плътно подредени и да няма големи празни пространства межу тях.
Най-отгоре се поставят листа керевиз.
Напълнените два буркана се заливат със студената марина до горе.
Затваря се със капачка без да се запечатват.
В следващите два,три дни се доливат с останалатка марина .
После се оставят на хладно място за съхранение.
Когато се консумира зеленчуците се измиват добре с вода,за да не са много солени.
Нарязват се и се овкусяват със зехтин.
По желани може да се поръсят с червен пипер.




4 коментара:

  1. Запасена си вече за зимата, Мире, чудна туршийка. :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Мирка, такава туршия си превех докато бях в Б-я и я обожавам! Страхотна е! Благодаря за вкусния спомен!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна е, чудна, събрала последните летноесенни слънчеви лъчи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване