четвъртък, 12 юли 2012 г.

Шарен кекс


 Адаптирано от тук:http://jaca57.blogspot.com/

Продукти:

За белия пласт:

7 белтъка
200гр.-захар
4с.л..брашно
2с.л.-натурално нишесте
1ч.л.-бакпулвер
ванилия
какао за поръсване/може и кафе/

Белтъците се разбиват на сняг със захарта .
Брашното се смесва с нишестето , бакпулвера , ванилията и се добавя към белтъците.
Бърка се на ръка,за да не спадне сместа.
Получената смес се изсипва върху хартия в правоъгълна тава./20см на 35 см/
Поръсва се обилно с какао/кафе/.

За жълтия пласт:

7 жълтъка
2-яйца
1/2ч.ч.-захар
1/2ч.ч.-олио
1ч.ч.-брашно
1ч.л.-бакпулвер
ванилия

Жълтъците и яйцата се разбиват със захарта до побеляване.
Добавя се олиото и после брашното смесено с бакпулвера и ванилията.
Жълтата смес се разпределя върху белтъчната.
Пече се на 170 гр. за половин час.
След като напълно се охлади  се реже на половина.





За плънката:

1пак.пудинг ванилия
500мл.-пр.мляко
1-желатин/10гр./
1праскова и 4кайсии,череши от сладко

Приготвя се пудинга по указание на опаковката.
Желатина се разтваря в малко вода да набъбне.
За кратко се загрява в микровълновата,докато се стопи.
Добавя се към крема,докато е топъл.
Като се поохлади се добавят нарязаните плодове.

Първо се поставя долната половина от кекса .
Върху нея се разпределя крема/трябва да е започнал да стяга/
От горе се слага другата половина.Оставя се за 2часа в хладилник .
После се поръсва с пудра захар.





сряда, 11 юли 2012 г.

Печени пилешки бутчета в бешамел



Продукти:

пил.бутчета
1глава.-кромид лук
3,4-скил.-чесън
5,6-гъби
2-моркова
сол
черен пипер
1с.л.-олио
масло за намазване
50гр.-кашкавал
магданоз

Марината за бутчетата:

1с.л.-соев сос
1с.л.-горчица

Сос бешамел:

2с.л.-масло
2с.л.-брашно
1ч.ч.-пр.мляко
1-жълтък
щипка сол
индийско орехче





Бутчетата се мариноват за 30 мин .в соевия сос и горчицата.
През това време в тиган с малко олио се задушават-чесън, лук нарязан на полумесеци,морковите на кръгчета и гъбите .
Зеленчуците се посоляват със щипка сол.
Изсипват се на дъното на съда за печене.
Върху тях се подреждат овкусените бутчета.
Пекът се на 200 гр.След 30 мин.се намазват с масло и се връщат да се зачервят.

През това време се приготвя  бешамела.
Запържва се  брашното в масло и след това се разрежда със студено прясно мляко.
Бърка се, докато се сгъсти .Слага се щипка сол ,малко индийско орехче и черен пипер.
Добавя се настърган кашкавал.
10мин.преди да се извадят бутчетата се изсипва бешамеловия соса край тях и се допичат.
Поръсват се с магданоз по желание.

Сом в хрупкава панировка



Продукти:

котлети от сом
сол
черен пипер
4с.л.-брашно
бира
4,5с.л.-галета
олио

Котлети и се осолява.
Оставят се да престоят в хладилника за 1час.
Брашното се разрежда с малко бира да се получи смес малко по-гъста от палачинковата.
Добавя се щипка сол и малко черен пипер.
Всяко парче се топва от двата края в панировката и след това се овалва в галета.
Пържи се до златисто в загрято олио.
Гарнира се с лимон.





неделя, 8 юли 2012 г.

Зарзават по селски

    

  Това е едно любимо мое ястие .Лятото често го приготвям.Магията е в това ,че всички зеленчуци са набрани от градината.
  Изкарахме един чудесен уикенд на село!

Продукти:

4бр.-кромид лук
7,8бр.-чушки сиврия
2бр.-патладжан
4бр.-картофи
4бр.-домати
сол
3,4с.л-олио
1с.л.-червен пипер
магданоз

Лукът,чушките,патладжана са измиват почистват и нарязнат на кубчета.
Картофите се обелват и нарязват като за пържене.
Всичко се слага в тавата.
Доматите се настъргват с ренде и се добавят към останалите зеленчуци.
Поръсва се със сол,червен пипер ,олио и ситно нарязан магданоз.
Разбърква се добре и се пече на 200гр.до готовност.





    Не само зеленчуците са в апогея си ,а и цветята на двора.




    Разбира се ,че имаше и барбекю-ребърца доволно постояли в марината ...




   На финала една закачка от мен за вас,с пожелание за добро настроение и много усмивки!:)


събота, 7 юли 2012 г.

Пай с кайсии






Продукти:


3бр.-яйца
1ч.ч.-захар
1/2ч.ч.-олио
3бр.-кайсии/ пасирани/
100мл.-пр.мляко
1и2/3ч.ч.-брашно
1бр.-бакпулвер
ванилия
2с.л.-какао
кайсии










Яйцата и захарта се разбиват до побеляване.Сипва  се олиото и пасираните кайсии,прясното мляко.
Брашното се смесва с бакпулвера .Добавя се, но не всичкото.
Получената смес  се разделя в два съда .Едната част се оцветява с какаото .
Останалото брашно се добавя към бялата и при необходимост към какаовата.

На дъното на форма за пай/28см/ се слага хартия .
Изсипва се бялата смес .
Върху нея се разпределя   какаовата .
От горе се подреждат половинки кайсии с отвора на долу
Пече се на 180 гр.
Оставя се да изстине и се обръща върху поднос.
Поръсва се с пудра захар..
.




  
                                                                                                                                                                       

               Приятен уикенд!:)



сряда, 4 юли 2012 г.

Крем- супа от тиквички






Продукти:

1бр.-кромид лук
2бр.-тиквички
2бр.-картофи/средни/
3-4скил.-чесън
1с.л.-сол
вода
2с.л.-олио
заквасена сметана
копър
черен пипер




Тиквичките и картофите се почистват и нарязват на кубчета.
В тенджера се слага малко олио и се задушават лука, чесъна .
 Към тях се добавят тиквичките и картофите.
След като омекнат се долива вода, колкото да покрие сместа.
Посолява се ястието.Вари се, докато омекнат зеленчуците.
После се отстранява от котлона и се пасира.
Поръсва се със ситно нарязан копър и черен пипер.
Гарнира се с лъжица сметана.
Да ви е сладко!