Пълнена кисела зелка

10.2.14








Продукти:

1-кисела зелка
500гр.-кайма
1ч.ч.-ориз
1-гол.морков
1гл.-кромид лук
1/2стр.-праз
3-скил.чесън
2бр.-домати/ консерва/
3с.л.-олио
черен пипер
кимион
чубрица






Зелката се поставя в голяма тава.Внимателно се разлистват 5,6слоя листа.
Сърцевината се отстранява с нож.
Плънката се приготвя като се запържват ситно нарязания лук,чесън и моркова до омекване.Накрая се слага нарязания праз.
После се добавя измития ориз и готвенето продължава, докато стане стъклен.
Прибавят се каймата, доматите и се бърка,докато се разпаднат.
Сместа се овкусява с чубрица,кимион и черен пипер.
Към нея се изсипва  половин чаша зелев сок.
Оставя се на  котлона да къкри, докато течността изври.
Плънката се поставя в центъра на зелката и се оформя на топка.
После се загръща плътно с листата от зелето.
Върху тях отново се слага тънък пласт плънка.
Пак се покрива със останалите зелеви листа.
Притиска се с ръце ,за да се придаде хубава форма.
После се слага в глинен гювеч.Добавя се  зелев сок и вода .Изпича се за 2часа на 200гр.
В моя случай  ястието приготвих в Крок-Пот на IIстепен за 4 часа.
После се зачича на грил във фурната за 10мин.





 По желание може да се гарнира с бял сос.Да ви е вкусно!



You Might Also Like

12 коментара

  1. Много ми харесва, супер е станала и като външен вид и като вътрешност, браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Определено е майсторски направена, Мире, браво! Много пъти съм се чудила, а все още не съм и опитвала... Май пак ще остане за следващата зима. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще й дойде момента ,Гери!
      И аз от доста време се каня да я приготвя.:)

      Изтриване
  3. Колко е красива! Много, наистина много красива а и вкусна:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Със сигурност е станало много вкусно и сочно ястие,Мира!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Голяма красото е станала тази пълнена зелка! Събужда веднага апетита!

    ОтговорИзтриване
  6. Оригинално и вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Pages

Subscribe