сряда, 30 ноември 2011 г.

Кифлички с универсално тесто



Продукти:

1ч.ч.- пр.мляко
1ч.ч.-вода
1ч.ч.-кис.мляко
1-яйце
1с.л.-захар
1ч.л.-сол
2с.л.-олио
1ч.л.-сода бикарбонат
1куб.мая
500-600гр.-брашно

Всички продукти са леко затоплени.Маята се разтваря в пр.мляко със захарта.Прави са кладенче в брашното и се изсипва разтаворената мая ,водата,добавят се солта олиото ,кис.мляко като в него е погасена содата,и накрая се чуква яйцето.Замесва се тесто средно твърдо.Оставя се да втасва около 40 мин.до удвояване на обема.

Тъй като количеството е голямо може повината да се остави в подмазан с олио плик в хладилника за друг ден.От това количество правя кифлички,мекици и една пица.

Тестото се разточва на правоъгълник дебелина около 4мм .Нарязва се на квадрати и после се правят странични прорези.



По средата се поставя плънка по желание.Моите кифлички са с кренвирши,лютеница и кис.краставичка .



Оформените кифлички втасват около 30мин.После се намазват с жълтък разбит с 1с.л.олио и се поръсват със семенца.Пекат се на 180гр до златисто.






Няма коментари:

Публикуване на коментар